HockeyNews
PLUS

Efter en tuff säsong – Enroth om framtiden: "Saker jag hoppas på"

(12609) Jhonas Enroth/Dinamo Minsk
(c) photo.khl.ru Yaroslav Neelov

Publicerad: 3 april 2020

STOCKHOLM. Jhonas Enroth har lämnat en väldigt annorlunda säsong bakom sig. Den började i Minsk, slutade i Österrike och däremellan ryktades han både till Leksand och Örebro.

Nu är VM-guldvinnaren hemma i Stockholm och kommenterar här några av sina tänkbara framtidsplaner.

Ett världshav skiljer Jhonas Enroth och hans amerikanska hustru åt i coronatider. Medan han befinner sig i lägenheten i Hammarby Sjöstad i Stockholm är hans fru i USA.


– Planen var att jag skulle åka tillbaka efter säsongen i Österrike. Nu blev det lite annorlunda och då får vi rätta in oss och vänta på mer besked i stort sett, säger Enroth till HockeyNews.se.


Annorlunda var ordet.


31-årige Enroth inledde sin tredje säsong i KHL-klubben Dinamo Minsk efter att själv ha förhandlat sig till kontraktet.


Men det blev en tuff tid i KHL.


– Det är milt sagt. Jag vill inte sitta och säga alltför mycket dåligt om det, men det är klart vi hade det tufft, säger Enroth.


– Det var många kvällar vi inte riktigt hade någon chans i stort sett. Det har varit tufft för Minsk i ett par år och jag vet inte riktigt vad man ska göra där. Det finns bra hockeyspelare, tycker jag, men vi har inte fått till det de senaste tre åren.


Jhonas Enroth spelade från start i 30 matcher i Dinamo Minsk-kassen och han vann sju av dem. Med en räddningsprocent på 89,1 fick den annars så framgångsrike målvakten känna på motgång efter motgång.


– Det gick väl upp och ner. Det gick hyfsat i början, men sedan började allt gå sämre och sämre och då var det svårare att komma ur gropen i stort sett. Jag tyckte ändå jag spelade hyfsat bra i ett par månader där, men mina två sista veckor där spelade jag inte bra. Det var kanske lite dålig tajming i och med att det var sista dagen då de kunde göra sig av med mig, säger Enroth.


LÄS MERAgenten efter uppgifterna om Enroth: ”Får se hur klubben ställer sig”


Precis före KHL:s deadline för övergångar dagarna före jul bröts kontraktet med Jhonas Enroth.


– Det var väl också en del politik. Coachen (Craig Woodcroft) visste inte ens om att de köpte ut mig. Han fick reda på det när de möttes upp på kvällen och skulle åka till bortamatch.


Då var du borta?


– Ja, exakt. Det var mycket såna där grejer. Vilda Västern i den där organisationen. Men förhoppningsvis får de ordning på det i framtiden.


Jhonas Enroth gjorde stor succé våren 2019 under sitt inhopp i SHL hos Örebro. Foto: Bildbyrån.


Efter tiden i Minsk reste Jhonas Enroth hem till sin hustru i Buffalo. Då började det ryktas om en flytt till Leksand i SHL och Örebro jobbade samtidigt för att få in honom till nästa säsongs trupp.


– Jag tror inte att det (SHL) var så nära eftersom vi visste om skattereglerna. Det är klart att man förde väl en konversation med ett par lag, men det var i samma veva som vi kollade upp med Skatteverket hur det skulle funka skattetekniskt. När vi fick klart bilden så var det inte så nära i slutändan, säger Enroth.


När hade du kunnat spela i SHL utan att åka på en skattesmäll?


– Jag tror det var i slutet av januari eller början på februari, så det hade väl gått i och för sig, men nu kom Klagenfurt upp och då kändes det som att det var en häftig utmaning att hoppa på det.


– Anledningen att det blev Klagenfurt var att det var ett lag som skulle ha chansen att vinna hela mästerskapet. De vann förra året och jag visste om att att det var ett av de större lagen i Österrike. Det var den utmaningen jag gick på, att försöka vinna ett mästerskap.


LÄS MERÅtervänder Enroth till SHL? Agenten jobbar med frågan


Men EBEL-ligan i Österrike var tillsammans med DEL i Tyskland snabbast i Europa på att ställa in säsongen på grund av coronaepidemin och nu avvaktar Jhonas Enroth läget hemma i ”Sjöstan” i Stockholm.


– Det är klart att man får lita på regeringen och alla experter och försöka rätta in sig i ledet.


Hur ser framtidsplanen ut inför nästa säsong – är det SHL du har siktat in dig på?


– Det är fortfarande relativt öppet, tror jag. Det är klart att det finns saker jag hoppas på, men det är som med allting annat, otroligt svårt att svara på det just nu.


Är Örebro aktuellt?


– Det är klart att man har sett att det har stått lite i tidningarna, men det är samma där som med regeringen. Jag låter dem som hjälper mig sköta det där för tillfället.


Jhonas Enroth avslutade 2018/2019 i Örebro och hjälpte laget upp ur bottenstriden och fick vara med om att spela slutspelshockey för första gången i SHL.


– Jag tyckte att det var en jättebra tid och ett jättebra lag och folk runt omkring var också ”top notch”. Jag trivdes jättebra där.


Jhonas Enroth, som har spelat i NHL med Buffalo, Dallas, Los Angeles och Toronto, och som blev stor VM-guldhjälte i Globen 2013 fick annars sitt genombrott i Södertälje SK.


Han var med om att ta SSK till SHL via kvalserien 2007 och delade på målvaktsjobbet med Björn Bjurling i SHL 2007/2008.


Frågan är om Enroth kan dyka upp igen i Södertälje?


– Tyvärr har jag inget band där längre, men samma sak som med Örebro, jag hade en jättebra tid när jag var där. Det ligger lite närmare hjärtat eftersom jag har spenderat lite tid där.


Hur länge ser du dig själv spela hockey?


– Man vill spela ett par år till och siktar på tre fyra fem år till. Det hoppas jag på, säger Jhonas Enroth.

Fotnot: Artikeln har korrigerats 20/4-20.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS