HockeyNews
PLUS

SHL-chefen reder ut turerna kring "värvningsstoppet"

(10319) Johan Hemlin
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 2 april 2020

Värvningsstopp eller inte värvningsstopp?

Det är en tolkningsfråga inom SHL.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den 18 mars var klubbdirektörerna, de ekonomiskt ansvariga i SHL-klubbarna, rörande eniga om att coronapandemin har ställt till stora bekymmer runtom i världen och röran kommer sannolikt att bestå en tid framöver.


– När vi hade ett klubbdirektörsmöte för en 14 dagar sedan hade alla klubbar samma bedömning. ”Vi kommer inte att rekrytera som det är i dagsläget, för vi behöver ha en kontroll på situationen och få en överblick av vad det här innebär”, berättar SHL:s vice vd Johan Hemlin för HockeyNews.se.


Samtidigt som inget formellt värvningsstopp infördes, eftersom det skulle strida mot den fria rörligheten på arbetsmarknaden, var alltså klubbdirektörerna eniga om att det inte var så bra att värva spelare under rådande osäkra omständigheter.


– Varje klubb hade gjort analysen att de inte kommer att värva någonting. Då blir det som ett gemensamt beslut, fortsätter Hemlin.


LÄS MERSHL inför värvningsstopp: ”Vi behöver dra i handbromsen”


Men. Och det är ett viktigt men i sammanhanget.


– Varje klubb äger sitt eget beslut.


IK Oskarshamn fick som alla andra klubbar besked den 15 mars att hockeysäsongen i Sverige är inställd. Det blir ingen upp- eller nedflyttning.


Både Oskarshamn och Leksand blir alltså kvar i SHL utan kval. Skillnaden mellan IKO och många andra klubbar i SHL var att smålänningarna hade ett fåtal spelare på kontrakt inför kommande säsong.


LÄS MERIKO:s general manager: ”Det finns inget köpstopp”


Det är med andra ord nödvändigt att fylla på truppen med spelare och det är det som händer nu.


Oskarshamn har legat lite efter och värvar nu i rask takt för att få ihop SHL-truppen till kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


– Det som sker idag är att varje klubb fortfarande äger sina egna beslut. Nu presenteras det spelare som har varit klara tidigare och det presenteras spelare som man har haft diskussioner med och sedan är det några nyförvärv.


Hur upplever du att det ser ut?


– Jag upplever att många spelare som presenteras nu har avtalen varit klara sedan tidigare eller att man har haft fortlöpande diskussioner, säger Johan Hemlin.


– De nya avtal som skrivs nu, där upplever jag en helt annan lönenivå än tidigare rent generellt. Det är min känsla.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS