HockeyNews
PLUS

Oklart hur Hockeyettan avgörs kommande säsong: "Finns ett par förslag"

(13459) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 1 april 2020

Tidigare i veckan kunde HockeyNews.se berätta att Hockeyallsvenskan går i SHL:s fotspår och avgör säsongen med ett slutspel där ett lag tar klivet upp i SHL.
Det lär bli ett liknande upplägg från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan – men det är fortfarande långt ifrån klart hur säsongen kommer att avgöras 2020/2021.
– Vi jobbar utifrån ett par förslag, de kommer att diskuteras i samband med ett styrelsemöte hos förbundet i mitten av april. I grunden vill vi ett liknande system som våra kollegor i Hockeyallsvenskan och SHL, säger Mats Johansson, ligachef hos Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan



I tisdags kom hyggligt klara besked från tävlingschefen på Svenska ishockeyförbundet, Olof Östblom, angående hur Hockeyallsvenskans slutspelsformat kommer att se ut den kommande säsongen.

Hockeyallsvenskans slutspel följer i SHL:s spår där lag 1-6 går direkt till kvartsfinal. Lag 7-10 spelar åttondelsfinal i bäst av tre matcher.


– Det är play-in i bäst av tre matcher. Kvartsfinal i bäst av fem matcher, semi- och final i bäst av sju matcher, sa Olof Östblom till HockeyNews.se tidigare i veckan.

Vinnaren i finalen tar klivet upp i SHL. Lag 13 möter lag 14 i Hockeyallsvenskan i en nedflyttningskamp i bäst av fem matcher, där förloraren flyttas ned till Hockeyettan.

LÄS MERSå blir Hockeyallsvenskans nya slutspel till SHL: "Det är bestämt"

Det innebär att kvalserien mot Hockeyallsvenskan slopas helt till nästa säsong, helt enligt ensamutredarens Ola Lundbergs förslag från 2018. Men det är fortfarande oklart hur Hockeyettan kommer att avgöras den kommande säsongen. Enligt ligachefen för Hockeyettan Mats Johansson har man ett par slutspelsförslag på bordet, men att inget är klart.


– Vi är fler lag i Hockeyettan än i de övriga divisionerna och det kan bli så att vi kör några fler playoff-rundor innan vi kör det riktiga slutspelet med kvartsfinal, semifinal och final. I grunden vill vi ett liknande system som våra kollegor i Hockeyallsvenskan och SHL, men vi har en del att fundera på, säger Mats Johansson till HockeyNews.se.

Johansson berättar att man från Hockeyettans sida kommer att lägga fram sina slutgiltiga förslag till förbundsstyrelsen som kommer träffas i mitten av april.

– Det pågår diskussioner och vi diskuterar olika alternativ. Jag hoppas att vi kan bringa mer klarhet när vi träffas i mitten av april, säger Olof Östblom till HockeyNews.se.

Kvalserierna till Hockeyettan avbröts ett par omgångar in på grund av det rådande läget med coronaviruset. Det innebar att inga lag gick upp eller flyttades ner från kvalet. Dock hann kvalspelet i norr där Härnösand och Sundsvall var de enda två lagen, spela klart innan coronakaoset drog i gång. Och eftersom det har varit två vakanser i Hockeyettan Norra så lär även kvaltvåan Sundsvall få ett formellt erbjudande av förbundet.

– Utifrån seriebestämmelserna är målsättningen att ha 48 lag i Hockeyettan. Än finns ingen formel fråga till Sundsvall, men det kommer säkert att bli aktuellt, säger Olof Östblom och fortsätter:

– Tävlingsbestämmelserna kan komma i maj och seriebestämmelserna i juni. Men det är svårt läge i Hockeyettan där klubbarna jobbar med lokala partners där ekonomin är osäker. Sedan vet vi inte om vi kan inleda seriespelet i september. Vi har en klar ambition att börja då, men det är viktigt att följa samhällsutvecklingen och det är för tidigt att fullt ut ta ställning flera saker just nu.

Det är stora grejer på gång i Hockeyettan. Foto: Bildbyrån

Kommande säsong är också tänkt att vara en kvalificeringssäsong för "nya Hockeyettan" som ska spetsas till och ha färre lag, men även där är det inget som är klart i dagsläget. Det kan rent av bli så det nya upplägget för Hockeyettan skjuts på framtiden.

– Jag kan inte svara på det nu, säger Olof Östblom.

FOTNOT:
 Hockeyettan har helt gått i linje med ensamutredaren Ola Lundbergs förslag att reducera antal lag i Hockeyettan till 36 lag i tre olika serier till säsongen 2021/2022.

***


Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS