HockeyNews
PLUS

Målfarlige forwarden om flytten från Modo: "Det var ett svårt val"

(13369) Patrik Karlkvist
Erik Mårtensson/Bildbyrån

Publicerad: 24 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Efter fyra säsonger i Modotröjan stod det i dag klart att Patrik Karlkvist lämnar klubben.
Nästa anhalt i karriären blir Sport från Vasa i den finska högstaligan.
– Det var ett svårt val att lämna Modo men det var inget svårt val att skriva på för Vasa. 

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Den nu 27-årige forwarden Karlkvist blev en del av Modo redan säsongen 2015–16 men lånades då ut till Mora i allsvenskan, som dåvarande SHL-klubben Modo värvat honom ifrån.

Efter ett år i Mora anslöt Karlkvist till Modo i samband med att de rasade ur högsta serien och sedan dess har han vuxit ut till en publikfavorit.

På 195 matcher i Modotröjan noterades Karlkvist för 180 poäng, varav 86 mål där 30 av dem kom under förra säsongen vilket räckte till en förstaplats i den interna poängligan.

Och nog har Modo fått en speciell plats hos Karlkvist.

– Det blir alltid lite press när man kommer till en storklubb som Modo som precis åkt ur och man vill så mycket, så första två åren var helt okej. Sedan när Björn kom började man om lite på nytt och började bygga på något stort och jag tycker att jag tog steg framåt den säsongen och så några till kliv den här säsongen. Det känns som att jag utvecklats varje dag sedan jag kom hit och det har varit ett grymt bra steg för mig själv att vara här, säger han till HockeyNews.se.

Patrik Karlkvist ser tillbaka på tiden i Modo med värme. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Under tisdagen presenterades han av Sport som hör hemma i den finska högstaligan.

Beslutet att lämna Modo var inget lätt sådant.

Vad fick dig att skriva på?

– Magkänslan. De hörde av sig och jag fick ett bra intryck av allt snack med dem. Det var ett svårt val att lämna Modo men det var inget svårt val att skriva på för Vasa.
På sex säsonger i Hockeyallsvenskan har Karlkvist noterats för 238 poäng på 282 matcher.

Fyra av säsongerna spenderades alltså i Örnsköldsvik.

– Det var ganska mycket upp och ned. Det var egentligen två tunga säsonger, en mellansäsong där man kände att vi byggde på något bra och så en helt fantastisk säsong med att komma tvåa i serien och få spela en final mot Löven, som avslutades på ett ganska konstigt sätt, men det är en säsong jag alltid kommer att minnas. Jag har aldrig spelat i en så bra grupp med människor, säger han om tiden i Örnsköldsvik.

Känner du att ut utvecklats för varje år i klubben?

– Det blir alltid lite press när man kommer till en storklubb som Modo som precis åkt ur och man vill så mycket, men de första två åren var helt okej. Sedan när Björn kom började man om lite på nytt och började bygga på något stort och jag tycker att jag tog steg framåt den säsongen och så några till kliv den här säsongen. Det känns som att jag utvecklats varje dag sedan jag kom hit och det har varit ett grymt bra steg för mig själv att vara här.

Björn Hellkvist har betytt mycket för Karlkvists utväxkling. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Modos rekrytering av Björn Hellkvist som huvudtränare var ett drag som gjorde att Karlkvist lyfte ytterligare som spelare.

– Det är Björn som kommit in med lite nytt tänk i hur vi ska träna. Han vill att vi ska vara snabba och uthålliga och det har hjälpt mig ganska mycket, säger Karlkvist.

Tankarna om att testa på spel i en högre liga har funnits där ett tag berättar Karlkvist.

– Jag har spelat sex år i allsvenskan och det känns som att man har gjort den ligan. Jag har funderat på det senaste två-tre åren att man skulle vilja testa vingarna någonstans, sedan vart det är spelar inte så stor roll, jag är inte så kräsen, säger han.

Och under tisdagen blev det alltså officiellt att flyttlasset går till Vasa för spel i Liiga.

Målet med en flytt var tydligt för Karlkvist.

– Det var att spela i en toppliga, att testa på det och allt vad det innebär. Sedan om det inneburit SHL, Tyskland eller Finland, hade jag inte tänkt så mycket på egentligen. Men jag fick en bra känsla med det här. Det känns som att det här passar bra så det var bara att hoppa på, säger han.

Efter de senaste säsongernas offensiva leverans, där det blev 68 poäng på 52 matcher under förra säsongen, råder det inget tvivel om att den offensiva kapaciteten finns hos högerskytten.

Något han nu hoppas få visa i den finska ligan också.

– Jag vill visa att jag klarar av det, visa att jag kan vara en produktiv spelare och spela i de viktiga lägena i en toppkedja och powerplay, men man måste förtjäna det också. Jag måste visa att jag är förtjänt av det, så det är egentligen dit och göra allt, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)