HockeyNews
PLUS

Ligachefen: "Det var det enda förnuftiga vi kunde göra"

(13129) Mats "Horndal" Johansson Vilundahallen
Montage Bildbyrån/ATGplay

Publicerad: 14 mars 2020

FacebookXWhatsApp

På lördagsförmiddagen bommade svensk ishockey igen, troligtvis för resterande del av säsongen. Den tredje och avgörande playoff 3-matchen i kvalet till Hockeyallsvenskan mellan Mariestad och Tranås sköts upp på obestämd framtid.
– Elitkommittén rekommenderade verkställande utskott att inte spela matchen och så blev det, säger Hockeyettans ligachef Mats Johansson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Mats Johansson och övriga kollegor i ligaorganisationen Hockeyettan har haft bråda dagar i coronarvirusets härjande. Häromdagen slogs det fast att playoff 3-matcherna skulle spelas som planerat och att kvalserien mot Hockeyallsvenskan skulle dra i gång som planerat torsdagen den 19 mars. Något som väckte stor kritik från bland annat kvalserieklara Kristianstad och Väsby.

LÄS MER: Rasar efter kvalbeslutet: "Hockey-Sverige har tappat förståndet" 

LÄS MER: Mästarnas uppmaning: ställ in kvalserien 

På fredagen pausades finalserien i SDHL, finalserien i Hockeyallsvenskan och slutspelsserien på obestämd tid efter att spelare i ett par lag uppvisat influensaliknande symptom.

Beskedet från förbundet var då att kvalet till Hockeyettan och playoff 3-serierna i kvalet mot Hockeyallsvenskan skulle pausas natten till söndagen. Men redan tidigt på fredagseftermiddagen sköts samtliga matcher i Hockeyettan-kvalet upp på obestämd tid. Och det dröjde inte länge innan playoff 3-lagen Vimmerby och Visby/Roma fick vända hem efter att spelare i Hudiksvall och Troja/Ljungby insjuknat.

LÄS MER: Playoff-matcher spelades aldrig 

Däremot spelades det match i den tredje playoff 3-serien mellan Mariestad och Tranås på fredagskvällen och var då enda matchen i svensk hockey som spelades under dagen.

Även det väckte stor kritik, men matchen spelades och Mariestad vann med 1–0 och kvitterade därmed matchserien.

Därmed var det tänkt att den tredje och avgörande matchen skulle spelas på lördagseftermiddagen, men vid 11-tiden i dag blåstes den matchen av. Detta trots att inget av lagen, enligt Mats Johansson, påvisade några symptom på att ha sjukdomsfall i trupperna.

– I går (läs fredag) fanns inget regelstöd för att ställa in matchen. Men i dag kan man säga att elitkommittén rundade regelverket och rekommenderade verkställande utskott att matchen inte skulle spelas och så blev det, säger Hockeyettans ligachef Mats Johansson till HockeyNews.se.

Men varför stoppades inte matchen i går?

– Som jag sa fanns det inget regelstöd att ställa in matchen, då det inte fanns någon misstanke om någon coronasmitta i varken Mariestad eller Tranås, säger Johansson.

Och det fanns det nu?

– Nej, vi stämde av med Mariestad och Tranås under förmiddagen och de visste inte om något hade hänt under natten. Det känns dumt att spela hockey just nu och det här beslutet var det enda förnuftiga vi kunde göra, att vi inte håller på med någon idrott alls ett tag nu. Det finns en moralisk aspekt i det här och jag kan säga att båda lagen var nöjda med beslutet.


Tranås klubb- och sportchef Stefan Fransson är lättad över beslutet. 

– Vi har rättat oss efter besluten som har tagits. Vi följde direktiven i går och spelade matchen. I dag förberedde vi oss för match och hade matchvärmning på morgonen. Sen fick vi beskedet att vi inte ska spela och det var givetvis skönt, det tycker alla, säger Stefan Fransson till HockeyNews.se.

Hur var det att spela matchen i går?

– Konstigt. Det fanns hela tiden en oro och det var mycket som var lustigt, givetvis. Det är inget som jag ska sticka  under stol med, säger Fransson.

Vad tror du händer nu?

–  Ingen aning, jag vill inte spekulera. Vi följer samhällsläget och utvecklingen, men det ser mörkt ut. Det förstår väl alla.

Stefan Fransson. Foto/Skärmdump: TAIF-TV

LÄS MER: 
Kvitterade serien i säsongens sista match (?) - till vilken nytta? 

Därmed har sista matchen i svensk hockey spelats på ett bra tag.

Mats Johansson, vad säger du om den kritik ni har fått utifrån för hanterandet av den tilltänkta starten av kvalserien och nu det här?

– Det finns alltid folk som ska göra sig lustiga på sociala medier och dylikt. Vi har bara följt direktiven som funnits.

Jag tolkar det som att ni såg en vinning i att playoff 3-serierna skulle ha spelats klart innan coronauppehållet?

– Vi kanske trodde det då. Det fanns en förhoppning om att kunna dra i gång kvalserien lite senare, men man börjar mer och mer inse att det kanske inte kommer bli någon mer hockey den här säsongen. Men det spelar ingen roll, det finns annat än hockey att ha fokus på nu.

Vad händer nu?

– Det som händer nu är att elitkommittén börjar diskutera vad som ska hända i svensk hockey framöver. Men jag vill inte gå händelserna i förväg, säger Mats Johansson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)