HockeyNews
PLUS

Trotjänaren gör sin sista match i LHC – men utan hemmapublik

(13154) Sebastian Karlsson/Linköping
Josefine Loftenius/Bildbyrån

Publicerad: 12 mars 2020

Sebastian Karlsson, 33, gör ikväll, efter elva raka säsonger i Linköping HC, sin sista match som spelare i klubben.

Och han får göra det inför tomma läktare hemma i Saab arena.

Här berättar han om känslorna runt uppbrottet – men att han faktiskt kan bli kvar i LHC.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har gått några månader sedan LHC:s trotjänare Sebastian Karlsson fick veta att han inte är önskvärd i SHL-truppen kommande säsong.


Efter elva år och åtta SM-slutspel är karriären som spelare i LHC över.


– Hur allting började var att jag har ingen agent och jag ville ha lite koll på läget, vad som händer till nästa år. Om jag ska börja dra igång den apparaten, om jag ska skaffa en agent eller om jag ska greja med det själv, säger Karlsson till HockeyNews.se.


Han tog kontakt med general managern Niklas Persson och ställde frågan om han har någon plats i SHL-truppen hösten 2020.


– De var väl inte så sugna på att fortsätta samarbetet om man säger så. Det var inte mer dramatiskt än så. Det var jag som ställde frågan och jag var förberedd på att det kunde bli så, säger Sebastian Karlsson.


– Det var självklart tråkigt. Men man får göra skillnad på person och sak. Det är liksom en rätt tuff verksamhet i det avseendet. Det är tydliga beslut, och man kan inte ta hänsyn till lång och trogen tjänst.


Den hårdobbande LHC-liraren har haft tid att smälta det raka beskedet.


– Nu känner jag ett jäkla sug att fortsätta, så jag har väl inte tagit något definitivt slut om det blir pensionering. Men det blir inget mer i LHC, det blir det inte.


Har du skaffat dig agent nu då?


– Nej, jag kör solo! Ja, för fan. Det är en ny erfarenhet.


Har du börjat ringa runt på egen tid eller hur jobbar du?


– Jag tar väl tag i det där sedan. Jag är väl inte högvilt, liksom. Jag avvaktar lite och försöker träna på och hålla mig i form. Och njuta av att inte behöva rätta in mig i nåt led tre veckor efter det att säsongen tar slut utan jag kan lägga upp min egen träning. Jag har varit ganska bunden till det under, ja 20 års tid är det ju. Det ska bli lite skönt, men lite tråkigt samtidigt. Det finns positiva och negativa grejer med allting.


Trotjänaren Sebastian Karlsson gör på torsdagskvällen sin sista match som spelare i Linköping. Foto: Bildbyrån.


Tänker du dig någon annan SHL-klubb, fortsatt spel i Sverige eller kanske dra utomlands?


– Jag vet inte riktigt. En del av mig vill utomlands. En del av mig känner Sverige. Och en del av mig känner att nu räcker det. Jag har väl inte tagit nåt definitivt beslut åt något håll. Det är en match kvar att spela och försöka vinna den. Tråkiga svar kanske, men det är så det är. Fan, det är jäkla svårt alltså. Man har ju varit hockeyspelare i hela sitt liv. Nu ska man göra nåt annat. Eller fortsätta. Det är svårt att säga.


Vad är planen om det inte blir hockey?


– Om det inte blir hockey så blir jag kvar i Linköping. Då kommer jag att försöka hitta nånting här. Jag har fått lite förfrågningar om olika saker i olika branscher. Jag står liksom inte handfallen när det kommer till utan jag kommer att ha att göra om jag vill. Det känns också skönt. En trygghet i sig. Då behöver man inte ut och jaga.


Sebastian Karlsson kan också ta klivet in i Linköping HC ”på den andra sidan” av verksamheten.


– LHC har sagt att de är intresserade att hitta nån roll åt mig. Men sedan har jag lite andra ställen som också har hört sig för. Då har man väl gjort nånting bra i alla fall. Jag har ingen utbildning, men är ändå intressant.


Redan när den här intervjun skulle börja fick Sebastian Karlsson ursäkta sig och bad HockeyNews.se om att få ringa tillbaka eftersom han var på Flygvapenmuseet i Linköping med sina två barn, tre respektive fyra år gamla, och de hade börjat tjafsa om glass.


När Sebastian Karlsson några minuter senare ringer tillbaka har han förlorat glasstriden med barnen. För de har tystnat i bakgrunden och verkar nöjda med var sin glass.


Du är ingen bra förhandlare?


– Nae. Det är ju ett givande och tagande. Man får släppa de lätta striderna. I en förhandling får man kanske släppa gratis bil, men får ta igen det med lite fler tusenlappar… Så man kan säga att jag är en jäkla bra förhandlare, hehe.


Under onsdagen, dagen före Sebastian Karlssons sista match med LHC, kom beskedet att på grund av coronaviruset blir det spel utan publik i den sista omgången av SHL.


LHC har därför skjutit fram avtackningen och hyllningarna av Sebastian Karlsson till ett senare tillfälle då publiken är tillbaka i Saab arena.



Under tiden kan han sammanfatta en säsong där Linköping för andra året i rad missar SM-slutspelet och slutar elva eller tolva. Från slutet av januari har LHC ryckt upp sig rejält resultatmässigt efter att ett tag ha varit kvalhotat.


– Om man ska se det ur ett positivt perspektiv så har vi avslutat bra. Det är jävligt skönt, måste jag säga, att vi snyggar till det. Samtidigt tycker jag att vi ändå borde ha tagit oss till en play-in-plats. Vi har haft chansen fram till en match mot Örebro borta. Efter den var vi helt borta. Det är väl också en besvikelse även om vi som sagt har avslutat bra, säger Karlsson.


Men han drar sig inte för att tillägga:


– Men det är en jävla pissäsong, tycker jag. Samtidigt som vi har haft ett ganska bra spel under stora delar har vi inte lyckats vinna. Det har varit en stor press och det har varit jäkligt tufft.


Det har bevisligen varit en stor kursomläggning med Bert Robertsson som ny huvudtränare och Niklas Persson som ny general manager.


– Det har varit en stor omställning, så klart. Det har tagit lite längre tid än vad vi hoppats på, därav den skrala poängskörden i början. Det var en omställning. Och ska man se det över en ettårsperiod var det tufft, men om man summerar, säg om fem år, tror jag att det här var starten på något bra, säger Sebastian Karlsson.


– Vi är någon helt annanstans nu än var vi var för tolv månader sedan.


LÄS MERFinns det någon som kan rädda Linköping undan kval?


Han våndas inför tanken att behöva spela inför tomma läktare och utan hemmafans i LHC:s avslutningsmatch.


– Mot Oskarshamn hade man kunnat köra en sten-sax-påse i Vimmerby istället känns det som. Det är ju tråkigt, så klart. Man vill ju spela med publik annars blir det som en träningsmatch. Det är kul att spela, det är kul att tävla, men om man ska vara helt ärlig och är i den situationen som vi är nu och inte har något att spela för mer än respekten mot sporten och mot klubbmärket, föreningen och staden så vill man ha lite publik och lite krydda i det och kan showa lite och bjuda på kul spel.


Karlsson har en stark relation till LHC-fansen.


– Tänk ett slutspel utan publik. Då kan man lika gärna lotta nästan. Det blir inget drag alls. Man tappar en jävla ingrediens.


– Det kan man se i ett längre perspektiv, att fansen är otroligt viktiga. Det är tydligt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS