Både Djurgården och Rögle ser kvartsfinalredo ut

10 mars 2020

STOCKHOLM. När det som bäst behövdes.

Då var Djurgården grymt bra i de avgörande lägena.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Förstemålvakten Niklas Svedberg var avstängd från ödesmatchen mot Rögle på Hovet. Istället för att stå mellan stolparna och rädda Djurgården kunde han och sportchefen Joakim Eriksson istället berätta att de skrivit ett nytt tvåårskontrakt.


Det där med kontraktsförlängningen var den första riktigt bra nyheten för Djurgården.


Den andra var förstås huvudgrejen, nämligen att det blev en trepoängare mot Rögle. Därmed når förra årets SM-finalister Djurgården SM-kvartsfinalen utan att behöva ta omvägen via energikrävande och knepiga åttondelsfinalmatcher.


Den sista matchen i grundserien på torsdag mot de regerande mästarna Frölunda blir ett möte utan ”kniven mot strupen”. Djurgården får nödvändig tid att låta spelare med skavanker få en vecka till rehab, vila och träningar. Knäskadade backen Olle Alsing hinner också få mer tid att komma i form innan SM-kvartsfinalerna drar igång nästa vecka.


Om inte coronaviruset tvingar myndigheterna och SHL att blåsa av säsongen, som man redan har gjort i Tyskland och Österrike.


##Mot Rögle gjorde Djurgården till stora delar en bra match mot ett väldigt vasst motstånd. Rögle är ett kompakt och komplett slutspelslag som har det mesta för att ta sig till SM-semifinal och kanske ännu längre.


Djurgården, som har haft en del problem med sina special teams (powerplay och boxplay) de senaste tio matcherna, där laget inte har varit bättre än elva i SHL, fick ordning även på de viktiga detaljerna mot Rögle.


Stockholmarna var hundraprocentiga i boxplay. Mycket tack vare hårt jobb och stabilt spel av målvakten Karri Rämö. DIF-målvakten fick välförtjänta hyllningar av hemmaklacken efter 3–2-segen på Hovet.


Och när Djurgården fick chansen i powerplay tog man tillvara på första bästa chans.


Manuel Ågren var iskall framför Röglemålet när han i slutet av den andra perioden lirkade in 3–2 förbi Röglemålvakten Christoffer Rifalk.


Och när det som bäst behövdes var Djurgårdens två toppkedjor väldigt bra. Både trion Ågren, Jacob Josefson och Patrik Berglund och kedjan med Niclas Bergfors, Jacob Josefson och Dick Axelsson.


##Berglund blev målskytt för tredje SHL-matchen i rad när han styrde in backklippan Tom Nilssons skott till 2–1.


Artisten Dick Axelsson ser också otroligt sugen ut på slutspelshockey. Det var han som med sitt elfte mål för säsongen fick Hovet att börja småkoka redan i den första perioden när han sopade in 1–0-pucken. Det var irriterat på isen genom hela matchen och det bidrog också till slutspelskänslan.


Både Djurgården och Rögle ser ordentligt redo ut för SM-slutspelet. Men i en tid då coronaviruset har fått fäste är det svårt att blicka alltför långt fram. Just nu känns en vecka som lång tid.


Och samtidigt väldigt kort i väntan på nya besked från smittskyddsinstitut och regering.