Räkna aldrig ut Hammers, laget med nio liv


28 februari 2020

UPPLANDS VÄSBY. Det var dukat till fest i Väsby. Hemmalaget hade slagläge efter sin bortaseger och skulle bara besegra Halmstad igen för att säkra en plats i kvalserien. Men Halmstad reste sig igen. Laget som aldrig går att räkna bort vann med 5-2 efter att ha visat en imponerande moral.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Liket lever efter 5-2 i gamla Vilundahallen.

Ännu en gång reste sig Halmstad Hammers när det såg som dystrast ut och har skaffat sig en direkt avgörande match imorgon eftermiddag.

Varför sitter jag ens här och är förvånad?

Minns grundserien där Halmstad gjorde succé och med två omgångar kvar hade fyra poäng att gå på gentemot Kalmar i striden om den sista Allettan-platsen. Då gick man på däng hemma mot just Kalmar med tydliga 1-5 och vi var många som anade att well, här kommer fallet för Halmstad.

Speciellt som de under sista omgången (där de hade allt i egna händer) borta mot Borås tappade en 3-1-ledning till 3-3 och för några minuter faktiskt var under strecket innan Robin Holm med sitt första mål för säsongen kunde skjuta 4-3 och ta Halmstad till Allettan.

Minns Allettan hur de länge hade ganska många poäng att gå på för att säkra seriesegern, men misslyckades och i den 15e omgången hade möjligheten att stänga till allt en gång för alla, men förlorade hemma mot Troja/Ljungby. Hur de sedan även förlorade mot Mariestad i näst sista omgången och hamnade mot repen inför slutomgången.

En slutomgång som blev högdramatisk och där Halmstad länge såg ut att gå miste om seriesegern och finalplatsen innan en ryggrullare från Hugo Johansson letade sig i nät via KRIF-keepern Isak Edman och blev det som avgjorde till Hammers fördel.

Inför finalreturen i Väsby satt man i exakt samma sits för tredje gången den här säsongen.

Efter 0-1 på tavlan i tisdags blev det 0-1 i matcher när serien vände till norra Stockholm och ärligt talat, det allra mesta talade för att Väsby skulle stänga igen det här och defilera till en kvalserie ikväll. Det tyckte alla...utom Hammers.

Men Halmstad har moral. Busslaster av moral och uppenbarligen en obändig tro på att de kan vända saker till sin fördel.

Kvällens final två bjöd på en första period med väldigt mycket känslor och konstanta skärmytslingar. En period där Halmstad lyckades spräcka Linus Ryttar ganska omgående efter ett påtagligt försvarsslarv av hemmalaget.

Men efter det handlade i stort sett allt om Väsby. Ett uppretat hemmalag som tryckte på och skapade en hel del mot ett Halmstad som försvarade sig bra och lutade sig mot en oerhört trygg Anton Malmborg i kassen.

Men det höll inte hur länge som helst och när utdelningen väl kom var det sjundebacken Gabriel Österberg av alla spelare som hittade nätet. Dessutom en puck som Anton Malmborg nog borde ha tagit.

Där hade det kunnat vända. Speciellt som Väsby fortsatte hålla i taktpinnen i den andra perioden, samtidigt som Halmstads anfall oftast strandade innan de hann börja. Men det var ändå Halmstad som hittade målen. Ludvig Nilsson skickade in 1-2 ur snäv vinkel i powerplay tidigt i perioden och mot slutet höll sig Victor Gagic framme och kunde stöta in en lös puck.

1-3 och en enorm moralboost för Halmstad så klart. De lyckades hålla ett allt mer frustrerat hemmalag ifrån sig och sista perioden handlade om solid kontroll för gästerna.

Samtidigt som Anton Malmborg fortsatte att spela oerhört stabilt i gästernas kasse. Sättet Halmstad stängde ner sista perioden på imponerade och när Väsby-tränaren Viktor Tuurala gamblade och plockade keepern redan efter 16.45 kom den avgörande 4-1-spiken ganska omgående. Efter det var målen som föll bara av akademiskt intresse.

Nu blir det en tredje finalmatch.

Ska mönstret hålla i sig blir det seger för Halmstad imorn.

Väsby är varnade.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här