HockeyNews
PLUS

Leksand förbereder sig för eventuellt kval: ”Båda scenariona med oss”

(12806) Kval
Bildbyrån

Publicerad: 24 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Chansen att nå ikapp Linköping ovanför strecket blir allt tuffare för Leksand. Nu har man börjat förbereda sig inför ett eventuellt kval.

– Vi börjar tittar på det parallellt samtidigt som vi ska vinna matcher i SHL, för vi kan inte dundra på och bara släppa det, säger den assisterande tränaren Gunnar Persson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

Med åtta omgångar kvar att spela har Leksand 14 poäng upp till Linköping ovanför kvalstrecket. Tiden blir allt mer knapp att hinna ikapp, vilket spelare och nu ledare har börjat inse. 


Gunnar Persson och den övriga ledarstaben har nu börjat planera och förbereda inför ett eventuellt kvalspel. 


– Vi har båda scenariona med oss. Det är ju inte helt kört för oss, men samtidigt har vi med oss att det är risk att det blir kvalserie. Vi börjar tittar på det parallellt samtidigt som vi ska vinna matcher i SHL, för vi kan inte dundra på och bara släppa det, säger den assisterande tränaren Gunnar Persson.


Har ni varit ute och scoutat eventuella motståndare?


– Nej, vi har inte gjort det. Det har vi tid att göra när vi ser att det är helt klart. Vi får se… de kommande omgångarna kommer bli avgörande. Men vi har med oss båda scenariona naturligtvis. 


Gunnar Persson har varit med länge inom hockeyn och har stor erfarenhet från kval med lag som kvalat såväl uppåt som neråt. 


– Det absolut viktigaste är att vi fortsätter att köra och har humöret uppe. Vi ska bygga vidare på det vi påbörjat med ”Uffe” (Samuelsson) och Per-Erik (Eklund). Det viktigaste när du kommer i ett kval är rollacceptansen, att spelarna köper den roll de blir tilldelade. För oss tränare handlar det om att optimera allas bra sidor, säger han. 


Efter nio matcher utan seger bröt Leksand sin förlustsvit mot Oskarshamn i helgen. Gunnar Persson tror att segern kommer betyda mycket inför de kommande omgångarna. 


– Det är klart att det påverkar självförtroendet positivt. Nu tyckte jag att vi fick ihop det och Oskarshamn var inte nära oss i den här matchen. Jag ser mer och mer linjer i det systemet vi har satt med den nya staben. Det betyder mycket för allihop att se att det går framåt. 


Leksands assisterande tränare gillade också vad han såg av nyförvärvet Matt Carey, som gjorde debut mot Oskarshamn. 


– Det är fart och fläkt i honom. Jag har sett honom tidigare i Rögle också. Han kommer göra nytta hos oss, den saken är klar. Han bidrar med fart och fysiskt spel. 


”GP” gillade vad han såg av nyförvärvet Matt Carey i debuten. Foto: Bildbyrån.


På tisdagen väntar ett betydligt tuffare prov – i form av Frölunda på bortais. 


– Det är lite taskigt läge att möta Frölunda, nu när de inte gått så bra för dem den senaste tiden. De lär vara oerhört revanchsugna, men det ska bli spännande att se hur vi kan hantera vårt grundspel mot ett lite bättre lag. 


Inför matchen är tre stycken Mattias tveksamma till spel. 


– Mattias (Karlsson), Mattias Göransson och Mattias Ritola har alla småskavanker, så de kanske kommer att vila. Det är några frågetecken, men då får några andra kliva fram och visa sig. Vi har plockat in Nils (Åman) från juniorerna också och han kommer förmodligen få speltid imorgon. 


Under söndagen stod det också klart att Linus Persson missar resten av säsongen. 


– Det är ett stort avbräck så klart. Linus är en klok och rutinerad center, så det är såklart väldigt synd för oss. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)