HockeyNews
PLUS

Perfekt viloperiod för försvarsstarka laget: "Otrolig trygghet"

(12787) BoIS
Bildbyrån/Magnus Ekeros/Montage

Publicerad: 23 februari 2020

NYBRO. Flera rutinerade kuggar borta i flera veckor. Ändå lyckades Mariestad bärga hem en topp 3-plats i Allettan Södra och en direktplats till playoff 2.
– Precis det vi behövde, säger lagets profilerade tränare Andreas Appelgren.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Mariestad stängde ner Nybro och förstörde festen inför över 2 200 åskådare i Liljas Arena i onsdags. Själv fixade Mariestad en biljett till playoff 2 och en extra veckas vila.

Perfekt för Mariestad som har saknat viktiga kuggar som Tobias Björklund, Linus Engqvist, Filip Engqvist och Filip Thörnqvist den senaste tiden. Spelare som nu kan bli aktuella för comeback när playoff 2 drar i gång om en och en halv vecka.

– Status på spelarna är betydligt bättre nu, men de hade inte varit redo för spel på tisdag. Jag vette sjutton om vi inte kan få tillbaka alla till playoff 2. Det här var precis det vi behövde, säger tränaren Andreas Appelgren som är tillbaka som tränare i Mariestad, en klubb han förde upp i Hockeyallsvenskan för över tio år sedan, men har ett förflutet i som målvakt på 1990-talet.

–  Det var trevligt att vara i Nybro igen, jag har faktiskt inte varit här (Liljas Arena, tidigare Victoriahallen) sedan 90-talet då vi spelade en viktig playoffmatch med Mariestad. Då var det precis som nu, ett jäkla liv på läktarna och en publik som håller på sitt lag, säger Appelgren.

Mariestadsspelarna Jesper Lindén och Gustav Pehrson jublar efter segern mot Nybro. Foto: Magnus Ekeros

LÄS MER: Spaningar från Nybro-Mariestad: BoIS spände musklerna - förstörde den småländska festen

Efter en halvskakig start på Allettan avslutade Mariestad den andra halvan väldigt starkt. Den starka bortasegern mot Nybro underströk bara den tesen. Dessutom släppte laget bara in 39 mål på 18 matcher som ger ett snitt på strax över två mål per match, vilket man var bäst i serien med. En stor roll i den försvarssuccén har målvakten Tobias Sandberg spelat.

– Vi har spelat bra under en längre tid. Mot Nybro hade vi fem-sex juniorer med, som gjorde det bra. Vi har en otrolig trygghet i vårt spel och det går att byta ut spelare utan att det märks för mycket. Vi har en bra grund i vårt spelsystem och när alla följer det så är vi svåra att rå på, men vi måste göra det varje kväll för att komma dit, säger Appelgren, som tidigare i karriären bland annat tränat Leksand i SHL.

LÄS MER: 
Så slutar playoff 1 

Strax före deadline för övergångar värvade Mariestad forwardsduon Adam Willig och Philip Elgestål från Hanhals.

– Willig är en otrolig kämpe och är bra i boxplay. Elgestål har bra fart och passar in i vårt spel. Vi kommer att ha nytta av honom, dock fick han en smäll (pucken) mot käken mot Nybro. Läkarna gjorde ett bra jobb och sydde ihop honom, det ska inte vara något ben som är brutet, säger Appelgren.

Poängstarke nyförvärvet Philip Elgestål kan bli en joker för Mariestad i playoff-spelet. Foto: Bildbyrån

Allettan Södra var rätt jämn, med många topplag. Är det avsaknaden av den yttersta toppen eller är det många bra lag som kan hota i en kvalserie?

– Jag vill säga att det är många bra lag. Det finns många skickliga hockeyspelare i serien och bryter man ner det femma för femma och spelare för spelare så är det väldigt många lirare i de här lagen som skulle klara sig bra i allsvenskan, likaså som det finns flera lag som skulle kunna hävda sig i en kvalserie. Jag har kommit från båda hållen och vet hur det tufft det är att komma uppifrån (Västerås). För vår del är det dock en bit kvar innan vi är i kvalserien, säger Andreas Appelgren, vars lag behöver vinna två playoff-serier för att nå dit.

Andreas Appelgren är tillbaka där han en gång startade sin karriär som tränare, i Mariestad. Tidigare har han bland annat varit tränare i Leksand och Västerås. Foto: Bildbyrån

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS