NHL-svepet: Rekordnatt för Nylander – då hyllar han ”krigarträning”

(12742) Wiliam Nylander
Jerome Miron/Bildbyrån

Publicerad: 21 februari 2020

Häromdagen åkte Toronto på en tung 2–5-förlust mot Pittsburgh men när lagen möttes på nytt var det hela andra puckar. Denna gång tog Leafs en övertygande seger och ska man tro målskytten William Nylander, som slog familjerekord i antal mål på en säsong i natt, så berodde det helt och hållet på träningspasset efter senast. Samtidigt såg Sharksbacken Tim Heed till att hitta nät igen, nästan precis ett år efter sin senaste balja.

Toronto – Pittsburgh 4–0

Svenskarna: Toronto: William Nylander (ett mål)

Toronto lever. Efter att ha förlorat mot Pittsburgh med 2–5 så sent som i tisdags, fick lönnlöven revansch i natt. Fredrik Andersen gjorde sin starkaste match sedan han kom tillbaka från skada och var omutbar för den pittsburghiska offensiven.

Backbjässen Jake Muzzin öppnade målskyttet för kvällen med en kanon i andra, och snart därefter fyllde William Nylander med en metaforisk högerkrok i powerplay. Målet var Nylanders 27:e för säsongen, vilket är ett mer än pappa Michael någonsin lyckades mäkta med under en och samma säsong.

– Det är inget speciellt, det spelar ingen roll. Men det är kul att slå honom, säger Nylander efter matchen.

För att göra läget mer digert för gästerna kom även 3–0 när Kasperi Kapanen kom fri med Matt Murray och var säkerheten själv. Kapanen fick även ta emot lagkamraternas applåder efter att han snart därpå dessutom försökte ta en fajt med Patric Hörnqvist, innan Jared McCann klev in istället.

Väl i tredje tryckte Zach Hyman dit en retur från Mitch Marner och Pittsburgh var i brygga. Något större försök att vända matchen lyckades inte forma sig heller bland Penguins-leden och hemmalaget skulle vinna skotten med 10–2 och slutligen hela matchen med 4–0.

– Jag tror att träningen vi hade häromdagen var väldigt viktig. Jag tror vi behövde en riktig krigarträning, säger Nylander till TSN efter matchen.

New Jersey – San Jose 2–1

Svenskarna: New Jersey: Jesper Bratt (ett mål) San Jose: Tim Heed (ett mål)

Det tog 361 dagar men till sist letade sig pucken in i mål för Tim Heed igen. I nattens match mot New Jersey såg den Södertäljefostrade backen till att ge sitt Sharks ledningen med 1–0 halvvägs genom den första perioden. Heed fick pucken på blå i offensiv zon och lossade en lågt flygande missil som letade sig igenom gästernas försvar.

Dessvärre för San Joses del kom Devils tillbaka i slutet på andra efter att Jesper Bratt serverats en puck på offensiv blå även han och kunnat dribbla bort Martin Jones mellan hemmalagets stolpar för 1–1. Dödläget höll därefter i sig bara en kort stund och i början av tredje skickade P.K. Subban en puck på mål i powerplay som återigen överlistade Jones.

Washington – Montreal 3–4 efter övertid

Svenskarna: Washington: Nicklas Bäckström (två assist), Carl Hagelin (en assist)

Aleksandr Ovetjkins måltorka är bruten till sist. I natt kom karriärens 699:e NHL-mål och det kom på sedvanligt vis. Nicklas Bäckström tekade bak en puck som The Great Eight avlossade från vänster tekcirkel och hittade nätet bakom Carey Price. Hemmafansen var förståeligt uppspelta och förväntansfulla om lagkaptenen även skulle kunna dra till med mål nummer 700 i matchen.

Så blev det dessvärre ej. Istället kvitterade Montreal en stund senare via Shea Weber och efter det följde en match med ett någorlunda jämnt utbyte av målchanser och inför tredje stod det 2–2. Tredje hann dock knappt börja innan Habsbacken Ben Chiarot satte 3–2 och Capitals såg länge ut att gå poänglösa ur drabbningen.

Men med bara sekunder kvar av matchen tvingade Tom Wilson fram en övertidsperiod och säkrade ett poäng. Mer blev det emellertid inte och på övertid klev Chiarot fram än en gång och satte spiken i kistan för hemmalaget.

Columbus – Philadelphia 3–4 efter övertid

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Det går bra för Philadelphia just nu. I nattens fyra poängsmöte med Columbus blev det gästerna som drog det längsta strået efter att Kevin Hayes åkt in i offensiv zon och skickat in 4–3. Matchen inleddes annars med att Blue Jackets införskaffade sig en tidig 2–0-ledning som Flyers fick kämpa sig tillbaka ifrån.

Travis Konecny reducerade förvisso snabbt till 1–2 men ett tidigt mål av Stefan Matteu återställde tvåmålsledningen för hemmalaget. Flyers slutade dock inte att kämpa och kunde med mål signerade Nicolas Aube-Kubel och Claude Giroux till slut kvittera och sedermera tvinga fram den lyckosamma övertidsperioden.

Laget har nu sju segrar de senaste tio matcherna och håller fast i den tredje slutspelsplatsen i Metropolitan Division, åtminstone ett tag till.

Ottawa – Winnipeg 1–5

Svenskarna: Ottawa: Marcus Högberg (85,3 i räddningsprocent)

Det finns många sätt att bryta en måltorka men Mark Scheifele såg till att göra det med råge. Inför nattens möte med Ottawa hade Jetsstjärnan inte tryckt in någon puck på tolv matcher, men till sist lossnade det. Han inledde med sitt 1–1-mål i numerärt överläge i slutet mot första, och följde upp med att styra in ytterligare en powerplaypuck bara minuten senare.

I andra utökade Winnipeg dubbelt upp för 4–1 med ytterligare två snabba mål, först genom Kyle Connors 30:e fullträff för säsongen och sedan när Nikolaj Ehlers hittat och förvaltat en puck som studsat av Ottawabacken Ron Hainseys skridsko. Och i tredje kunde Scheifele fullborda sitt hattrick när han, återigen i powerplay, snärtat in 5–1 med dryga minuten kvar att spela.

St. Louis – Arizona 1–0

Och apropå Arizona åkte prärievargarna på en tung förlust i natt när de gjorde ett stop i delstaten Missouri. Hemmalaget Blues hade det mesta i matchen och Coyotesmålvakten Antti Raanta fick jobba hårt mellan stolparna. Han lyckades hålla rent i två och en halv period innan Ryan O’Reilly till sist kunde bryta genom den finska burväktarens försvarsbarriär.

– Det var den studsen vi behövde. Vi gjorde mycket bra ikväll, säger O’Reilly efter matchen.

Det tog dock 43 skott innan Blues anfall blev belönade för mödan och innan matchen var över skulle Raanta ha stoppat totalt 45 av 46 puckar för kvällen. En som hade det lite lugnare var hans motståndardito Jordan Binnington som bara behövda mota 14 projektiler. Men det gjorde han felfritt och kan nu nöja sig med att ha hållit nollan i två raka matcher.

St. Louis leder för närvarande Western Conference, på lika många poäng och matcher spelade som divisionsrivalen Dallas.

Vegas – Tampa Bay 5–3

Svenskarna: Tampa: Victor Hedman (två assist)

Tampa kom in i matchen med en elva matcher lång segersvit men mot Vegas skulle den till sist vara till ända. Gästerna var först på tavlan efter att Kevin Shattenkirk skickat in sitt åttonde mål för säsongen. Golden Knights svarade dock upp med en sen kvitteringen innan perioden var över från nyförvärvet Alec Martinez och i andra gav Paul Stastny hemmalaget ledningen med 2–1.

Steven Stamkos reducerade förvisso i powerplay, men jublet blev kortvarigt och bara minut senare efter att Mark Stone lurat Andrej Vasiljevksij i Tampakassen. I början på tredje utökade Ryan Reeves snabbt till 4–2 innan Max Pacioretty fyllde på med ett femte mål innan gästerna knappt hämtat andan.

Los Angeles – Florida 5–4

Svenskarna: Los Angeles: Adrian Kempe (en assist)

Man får kalla det en lyckad debut för Kingstalangen Gabriel Viladri. Bara en dryg minut in i matchen smällde 20-åringen in sitt första NHL-mål i karriären efter att ha avlossat ett skott som smitit förbi Sergej Bobrovskij i Panthersmålet. Gästerna kom dock tillbaka efter att kaptenen Aleksander Barkov bidragit med dubbla mål med dryga 90 sekunders mellanrum.

Drew Doughty såg till att kvittera till 2–2 innan perioden var över och i andra utbytte lagen varsitt mål till innan Vilardi klev fram på nytt. Med ungefär en minut kvar av perioden hittade talangen Martin Frk framför mål med en tjusig backhandpass. Frk sköt för kung och fosterland och 3–2 var ett faktum.

I början av tredje kvitterade Florida genom Mike Hoffman, men innan perioden var slut hade Ben Hutton i samspel med Alex Iafallo och Anze Kopitar knyckt tillbaka ledningen via sitt 5–4-mål. Det blev till sist slutresultatet och förlusten innebär att Florida slinker ned från den sista slutspelsplatsen i det tajta racet med Toronto i Atlantic.