Han är Djurgårdens nyckel – och Leksand behöver bestämma mål


20 februari 2020

STOCKHOLM. Det är såna här segrar Djurgården aldrig skulle kunna ha tagit utan målvakten Niklas Svedberg, backen Linus Hultström och lagkaptenen Jacob Josefson.

Det är såna här förluster som har gjort Leksand till ett kvallag i SHL.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Transferfönstret är stängt. Det drog igen i lördags vid midnatt. Och om det finns matcher som kan orsaka sömnbekymmer för Leksands general manager Thomas Johansson så är det förmodligen en sån som spelades på hans gamla hemmaplan Hovet mot hans tidigare klubb Djurgården.


Nu gäller det att slå bort tankar som ”Vi skulle nog ha värvat en målvakt i absolut toppklass i SHL” eller ”Vi kanske borde ha offrat några miljoner på en vassare målskytt än de vi har”.


Och visst. Om Leksand hade haft möjligheten att värva en klasspelare som Linköpings Broc Little, en lirare som man VET kommer att göra MASSOR av mål i SHL, så hade garanterat ”Tjomme” krossat Leksands spargris.


##Broc Little har gjort 20 mål för bottenlaget LHC den här säsongen. Det är mer än vad Leksands Patrik Zackrisson och Sebastian Wännström har gjort tillsammans.


Littles två mål för Linköping mot Luleå gjorde Leksands misär i SHL än värre för det fick gapet uppåt att växa. Det är 17 poäng att plocka in. På nio matcher.


Och Leksand var inte nära poäng mot Djurgården på Hovet. Det började illa.


Målvakten Janne Juvonens ingripande vid Manuel Ågrens 1–0 efter 38 sekunder kan inte ha varit roligt att se för någon leksing. Ågren satte full fart mellan Leksandsbackarna Philip Samuelsson och Daniel Gunnarsson, men kunde bara sticka fram klubban med en hand och det räckte för att pucken skulle glida in mellan benskydden på Juvonen.

Billigt.


##För det här var en match där Leksand hade chansen att knäppa Djurgården på både näsan och hakan, ”om man bara hade haft skärpan”.


Djurgården, som kom från två raka bortaförluster mot Malmö och Skellefteå, var långa stunder okoncentrerat och lätt förvirrat, inte minst i powerplay.


Men som så många gånger förut den här säsongen har Leksand förtvivlat svårt att sätta sina lägen. Det spelar ingen roll om det är Ulf Samuelsson eller Roger Melin som står med taktiktavlan i båset.


Det jobbigaste av allt för Leksand är att det återstår nio matcher av SHL och i praktiken är laget redan klart för kval. Förlustraden är för andra gången den här säsongen nio matcher lång. Ingen skön känsla alls.


Avståndet uppåt i tabellen är för stort för att det ska finnas något reellt hopp om att slippa kval. Då måste för det första Leksand vinna. Och vinna.


Och vill leksingarna undvika risken att behöva stöta på den allsvenska suveränen Björklöven i direktkvalet till SHL kan det vara bra att åtminstone ha Oskarshamn efter sig i SHL-tabellen efter 52 omgångar. Löven har sett lite nedtränat ut på sistone och där har nog Umeålaget långt gångna förberedelser inför den hockeyallsvenska finalen.


Leksand behöver i det här läget staka ut konkreta delmål för att inte låta tiden kännas diffus och matcherna meningslösa i SHL.


Djurgården kunde som sagt besegra Leksand med klara 5–2 – och ta sin tolfte raka hemmaseger – mycket tack vare att målvakten Niklas Svedberg var på tå när han behövdes. Det är hans stora styrka som spelare.


Att verkligen stänga igen när det krävs för att hans lag ska vinna.


Backen Linus Hultström har en förmåga att kunna hitta på något kreativt med pucken och mot Leksand var det inget undantag. Hultström var inblandad med en assist till Marcus Högströms 2–1-mål med 2,2 sekunder (!) kvar av den andra perioden och det var Hultströms skott som ledde fram till 4–1.


Och åter igen visade Jacob Josefson vad hans närvaro i Djurgårdens lag betyder mycket. Nyligen missade han tre matcher på grund av sjukdom och på över två veckor spelade han inte någon match.


##Josefson har på nytt haft en skadefylld säsong, men mot Leksand gjorde han både mål och två assist. Och vann nästan varenda tekning. Efter två perioder hade han 12–3. När matchen var över hade han 19–4 i tekningar. Över 82 procent!


En frisk och hel Jacob Josefson i årets SM-slutspel är en förutsättning för att Djurgården ska nå en ny final. Det är nog bara Niclas Bergfors som pallar att jobba lika hårt som Josefson under en Djurgårdsmatch.