HA-svepet: Poängrekord, succécomeback och övertidsdrama

Hockeyallsvenskan bjöd in till full omgång denna onsdagskväll. Då bjöds det bland annat på ett nytt poängrekord, Roger Melin gjorde comeback i AIK och ett par matcher gick till förlängning.
Här summerar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson kvällens matcher.

UNIBET - ligans huvudpartner

Kristianstads IK–Karlskrona HK 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)

Mål, KIK: Malte Sjögren 2

I Kristianstad var det nästjumbon tillika hemmalaget som var det piggare laget denna kväll. I den första perioden vann man skotten med 11–4, men Tanner Jaillet i KHK-målet stod pall. Det gjorde han däremot inte när knappt tolv minuter var spelat av den andra perioden när Malte Sjögren kunde ge hemmalaget ledningen fyra sekunder efter att de klarat av ett numerärt underläge. Kort senare drog även KHK:s Ludvig Jardeskog på sig ett matchstraff för en huvudtackling, men KIK kunde inte utnyttja det läget utan drog istället själva på sig en utvisning vilket tog kol på stora delar av femminutaren på Jardeskog.

I tredje perioden missade Erik Santesson en straff halvvägs in i perioden, men hemmalaget kunde ändå hålla ut och sätter nu rejäl press på framför allt Almtuna i kampen om att undvika kvalserien. Malte Sjögren gjorde i slutskedet sitt andra mål för kvällen.

Tingsryds AIF–Mora IK 3–2 (2–2, 0–0, 0–0, 1–0) efter förlängning

Mål, TAIF: Ludvig Elvenes, Ludvig Claesson, Gustav Olhaver
Mål, MIK: Brendan Ranford, Brant Harris

Förnamnet Ludvig och spel i numerärt överläge var en gångbar kombination för hemmalaget Tingsryd i den första perioden i det viktiga mötet med Mora i kampen om den sista slutspelsplatsen. Först kunde Ludvig Elvenes kvittera efter att Brendan Ranford gett gästerna ledningen och med drygt tre minuter kvar av första perioden var det Ludvig Claesson som hittade rätt när hemmalaget var fler spelare på isen än motståndarna. En ledning som Brant Harris dock snabbt annullerade då han kvitterade bara 38 sekunder senare.

Fler mål än så blev det inte under ordinarie tid utan det hela avgjordes istället i förlängningen där Gustav Olhaver sköt en viktig bonuspoäng till hemmalaget. Och givetvis kom målet i numerärt överläge.

BIK Karlskoga–IF Björklöven 1–2 (0–1, 0–0, 1–0, 0–1) efter förlängning

Mål, BIK: Fredrik Forsberg
Mål, IFB: Olle Liss, Axel Ottosson

Serieledarna Björklöven gjorde kanske inte sin bästa match för säsongen när de gästade Karlskoga denna onsdagskväll, men spetsen de har visade sig bli avgörande i längden. Olle Liss kunde med dryga minuten kvar av första perioden göra sitt nionde mål sedan han anslöt då han hittade rätt i numerärt överläge. Längst bak spikade samtidigt Joe Cannata igen sin bur under nästintill hela matchen. Men det blev inte tre poäng. Med fem och en halv minut kvar att spela av tredje perioden kunde nämligen Fredrik Forsberg pricka in sitt 30:e mål för säsongen. Det målet tog matchen till förlängning.

En förlängning som Axel Ottosson avgjorde med en fin individuell prestation och sköt två poäng till serieledarna som nu slagit nytt poängrekord i serien med sina 111 inspelade.

Västerås IK–Timrå IK 1–2 (0–0, 1–1, 0–0, 0–1) efter förlängning

Mål, VIK: Isac Skedung
Mål, TIK: Filip Westerlund, Jens Lööke

I Västerås var det två lag som tvingades ställa upp utan ett par offensiva pjäser då hemmalaget saknade en sjuk Lukas Zetterberg medan det i Timrå var ett hål att fylla då Jonathan Dahlén inte fanns med på grund av en underkroppsskada. I stjärnornas frånvaro fick andra kliva fram och i Timrå var det Filip Westerlund som inledde målskyttet när han fick ett friläge i andra perioden. Bara fyra minuter senare kunde dock Västerås kvittera genom Isac Skedung som gjorde sitt 15:e mål för säsongen. Fler mål blev det inte under ordinarie tid, även om Sebastian Benker fick ett friläge i de absoluta slutsekunderna.

I förlängningen böljade det fram och tillbaka innan Timrå kunde avgöra när Jens Lööke skickade in pucken efter fint passningsspel i en två mot etta tillsammans med lagkamraten Albin Lundin. Timrås sjätte raka seger, som dock tappade en poäng på Modo i kampen om andraplatsen.

AIK–Västerviks IK 3–1 (1–0, 1–1, 1–0)

Mål, AIK: Emil Aronsson 2, Johan Larsson
Mål, VIK: Erik Ullman

På Hovet var Roger Melin tillbaka som tränare för AIK och det verkar ha gjort laget gott. Med Melin på bänken såg man nämligen till att bärga hem alla tre poäng som det spelades om. Emil Aronsson gav hemmalaget ledningen knappt halvvägs in i första perioden och när AIK sedan fick chansen i powerplay direkt i andra perioden var det Johan Larssons tur att hitta rätt bakom Arvid Ljung. Erik Ullman kunde kvittera fyra och en halv minut efter Larssons 2–0-mål men hemmalaget redde ut stormen och kunde inkassera en trepoängare efter att Emil Aronsson satte punkt för det hela med ett mål i tom bur med sex sekunder kvar av tredje perioden – AIK:s andra seger på tre matcher.

En smakstart för Roger Melin med andra ord.

Almtuna IS–Modo Hockey 1–4 (0–0, 0–2, 1–2)

Mål, AIS: Tobias Åhström
Mål, Modo: Fredrik Olofsson, Kalle Jellvert, Jonathan Johnsson, Patrik Karlkvist

Senast Modo gästade Almtuna fick man åka hem utan poäng efter att hemmalaget nollade gästerna från Örnsköldsvik. Så skulle det inte komma att bli denna gång. Istället var det ombytta roller då gästerna först tog ledningen genom Fredrik Olofsson som gjorde matchens första mål efter att Stefan Lassen fått sätta sig i utvisningsbåset. Med bara tre minuter kvar av mellanakten kunde sedan Kalle Jellvert utöka Modos ledning, en ledning de aldrig kom att släppa. Modolånet Tobias Åhström reducerade för hemmalaget med fyra och en halv minut kvar, men de kom inte närmare än så.

Istället kunde Patrik Karlkvist stänga matchen helt med ett mål i tom bur och tre poäng för Modo som utökade avståndet till Timrå med en poäng, medan det för Almtunas del nu bara är en poäng ned till Kristianstad nedanför kvalstrecket.

Vita Hästen–Södertälje SK 1–3 (0–1, 0–0, 1–1)

Mål, VH: Istvan Bartalis
Mål, SSK: Nick Olesen, Bobo Petersson, Filip Ahl

I Norrköping var det Södertälje som fick en kalasstart på matchen när de tog ledningen redan efter 48 sekunders spel då Hugo Gustafsson spelade fram Nick Olsen för den senares 25:e mål för säsongen. Sedan dröjde det rejält innan nästa mål kom, men när 1.41 var spelat av tredje perioden kunde Istvan Bartalis kvittera för hemmalaget som gnetat sig tillbaka in i matchen.

1–1 stod sig sedan tills det att drygt två minuter återstod av tredje perioden. När det såg ut att gå till förlängning så kunde Bobbo Petersson skicka in sitt tredje mål för säsongen, ett mål som innebar tre poäng till gästerna vars fina form fortsätter. Filip Ahl fastställde sedan slutresultatet i tom bur.