På en viktig punkt är Djurgården bättre än i förra årets SM-final


13 februari

STOCKHOLM. Djurgården har ännu inte hittat någon ersättare till Emil Bemström. 

Men Djurgården har åtta raka segrar i SHL. Elva vinster i följd hemma i Stockholm.

Robert Ohlsson har ett lag för SM-final och på en viktig punkt är laget vassare inför årets SM-slutspel.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det svänger för alla lag under en 52 omgångar lång SHL-säsong. Djurgården hade en tuff svacka när man radade upp förluster och det gick allmänt tungt.


Det började att hacka någon gång i slutet av oktober och genom novembermörkret lunkade förra årets SM-finalister med sex raka torsk.


Förlusterna började komma när lagkaptenen Jacob Josefsons frånvaro blev allt tydligare. Josefson bröt foten i Gävle mot Brynäs den 1 oktober och han missade sedan 18 matcher. Hans uthålliga, eviga trampande i byte efter byte saknades hos Djurgården. Josefsons driv kan få vilken motståndare som helst att fösta tappa kraften i benen och till slut också själv livslusten.


Djurgården började hitta rätt igen efter landslagsuppehållet då Dick Axelsson gjorde comeback. Och backklippan Jason Garrison.


Och när sedan Josefson hade läkt sin trasiga fot och klev in i laget den 17 december infann sig beslutsamheten igen.


##Hans närvaro i Djurgården märks lika väl som hans frånvaro.


I förra årets SM-slutspel spelade han mot sjukdomar och skador, så i år tar man det extra försiktigt och ger honom chansen att istället var som friskast och starkast när guldjakten på allvar inleds i mars. Det är därför han får marginal och tid att bli frisk från den förkylning som stoppade honom från spel med Tre Kronor i Beijer Hockey Games.


##Djurgården är en väl fungerande lagmaskin så här månaden före SM-slutspelet. Åtta raka segrar är urstarkt.

##För att inte tala om elva raka vinster hemma, varav tio på Hovet och en i Globen.


Till och med när spelet är hafsigt, slarvigt och lätt förvirrat som mot Växjö har Djurgården nu tillräckligt gott om matchvinnare för att knäcka ett motstånd.


Den offensiven backen Linus Hultström är på väg mot sitt livs säsong i SHL och öser in mål och poäng. Mot Färjestad i tisdags blev han tvåmålsskytt och har satt ett personligt målrekord med sina 13 mål.


Mot Växjö hade han två assist.


Sebastian Strandberg, som fick debutera i Tre Kronor mot Finland i söndags, spelar också med ett härligt självförtroende efter en del ljumskbekymmer tidigare under säsongen.


Djurgården har däremot ingen skyttekung som förra säsongen då Emil Bemström sköt 23 mål. Sportchefen Joakim Eriksson har hållit utkik hela säsongen efter en möjlig ersättare och nu börjar tiden bli knapp.


Men även om det visar sig vara ett omöjligt uppdrag att ersätta Bemström har Djurgården ett lag som ska kunna gå väldigt långt i ett slutspel.

Förra säsongen var Adam Reideborn många gånger briljant för Djurgården på vägen till SM-slutspelet. Bäst i SHL rentav.


Men väl framme i slutspelet blev nog arbetsbelastningen för stor och Robin Jensen, som hoppade in då och då, fick en otacksam uppgift.


##I år har Djurgården skaffat sig ett målvaktspar i toppklass i SHL. Niklas Svedberg och Karri Rämö är båda två matchvinnare.


Svedberg har en väldigt hög lägstanivå och han har visat gång på gång räddat poäng och segrar till sitt lag. Samma sak med Karri Rämä.


##Och bäst av allt. De är båda två erfarna av slutspel och tuffa matcher.


Växjö är en av SHL:s riktigt stora besvikelser den här säsongen. Jag såg Sam Hallams lag förlora med 5–0 borta mot HV71 i Jönköping före landslagsuppehållet och även om insatsen mot Djurgården inte var lika tam, så var det heller inte någon större skillnad.


Med genomgående uselt passningsspel är det svårt att vinna i SHL.


Växjö är på god väg mot Ingensmansland och missat slutspel. Fyra raka försluter och 2–18 i mål i svarta siffror. Med 4–1-förlusten mot Djurgården samtidigt som Brynäs slog serieledande Luleå hemma är Brynäs förbi och uppe på tionde plats i tabellen.


##Har Växjö tänkt att bara sätta en parentes om hela den här säsongen?


Annons

Annons