HA-svepet: Timrå tog chansen – första målet för SSK-förvärvet

Timrå, Södertälje och AIK. Där har ni kvällens vinnare i Hockeyallsvenskan. Här är HockeyNews.se:s Daniel Grozdanovskis svep från dagens matcher i Hockeyallsvenskan.

UNIBET - ligans huvudpartner

Timrå–BIK Karlskoga 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)

TIK: Sebastian Hartmann, Jonathan Dahlén, Erik Walli Walterholm.

Toppmatch där vinnaren skulle ge sig själva chansen att ge Modo en fajt om andraplatsen och den sista finalbiljetten. Och eftersom det blev Timrå som vann så blir onsdagens match i Örnsköldsvik extra intressant. Inför fajten skiljer det sex poäng mellan lagen till Modos fördel. Timråseger där och gapet är bara nere på tre poäng. Det lär med andra ord koka i Fjällräven Center på onsdag.

Timrås match mot Karlskoga? Efter en mållös första perioden bröt Timrå dödläget i mitten av den andra perioden där Sebastian Hartmann pricksköt in 1–0 i samband med en kontring.

Målet gav Timrå kommandot i matchen och storstjärnan Jonathan Dahlén gjorde 2–0 i inledningen av den andra perioden så såg det bra ut för Timrå. Med nio minuter kvar av fajten punkterade Erik Walli Walterholm tillställningen med sitt andra mål i Timrådressen. Sebastian Hartmann fullbordade sin succékväll genom att göra 4–0 i slutminuterna. Hartmann hade dessutom en assist i matchen.

På tal om Jonathan Dahlén så är han nu uppe på 64 poäng (26+38) i serien och är "bara" 13 poäng från Pär Arlbrandts Hockeyallsvenska rekord, med åtta matcher kvar av serien. Tre poäng bakom Dahlén i poängligatoppen finns Modos Jonathan Johnsson på 61 poäng (23+38).
I Timrå gjorde Jens Lööke comeback.

Södertälje–Västerås 4–2 (2–1, 2–0, 0–1)

SSK: Anton Blomberg, Martin Janolhs, Filip Ahl, Måns Lindbäck.
VIK: Viktor Hertzberg, Anthon Eriksson.

Södertälje SK är i en ruggig form och tog en övertygande seger hemma mot tabellfemman Västerås, som inte ska känna sig allt för säkra på att behålla platsen serien ut. Just nu skiljer det sju poäng mellan lagen och fortsätter Södertälje fatt spela så här bra så är man snart ifatt Västerås.

Södertälje grundlade segern i den andra perioden där nyförvärvet från Karlskoga, Filip Ahl, fick göra sitt första mål i SSK. När Måns Lindbäck gjorde 4–1 så kändes matchen faktiskt avgjord trots att det var en period kvar.

Visserligen reducerade Anton Eriksson för Västerås i den tredje perioden, men närmare än så kom aldrig Västerås hemmalaget.

AIK–Tingsryd 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)

AIK: Oscar Nord.

AIK har minimala chanser att undvika negativt kvalspel, men laget fortsätter att plocka poäng här och där. Mot Tingsryd, som både kikar neråt och uppåt i tabellen blev det en 1–0-seger.

Den ibland utskällde keepern Mika Järvinen höll nollan och hade 37 räddningar på samvetet.

Matchens enda mål gjorde Oscar Nord i powerplay i slutet av den andra perioden.

Osäkert läge för Tingsryd framöver som kanske mest får blicka neråt för att undvika negativt kvalspel. Förlusten mot AIK var femte raka i Hockeyallsvenskan.