HA-svepet: Tung SSK-seger – topplaget hämtade upp 1–5-underläge

(12209) csccx
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 24 januari 2020

Det var en målglad och svängig kväll i Hockeyallsvenskan. Men kvällens stora vinnare var nog ändå Södertälje som vann sexpoängsmatchen mot Mora, samtidigt som Tingryd förlorade. Annars noterar vi att Kristianstad gjorde sju mål borta mot Tingsryd och att Karlskoga hämtade upp ett 1–5-underläge på hemmais mot Almtuna. Även AIK bjöd på en fin upphämtning hemma mot Västerås.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner

BIK Karlskoga–Almtuna 5–6 eft. förlängning (12, 1–3, 30, 0–1)

Karlskoga: Linus Karlsson 2, Fredrik Forsberg 2,  Tor Immo.
Almtuna: Tony Mårtensson 2, Hampus Harlestam, Mattias Granlund, Villiam Haag.

Ett formstarkt Almtuna fick full utdelning borta mot topplaget Karlskoga – i alla fall till en början. Hete Hampus Harlemstam och veteranen Tony Mårtensson gjorde lagets mål i den första perioden.

Visserligen reducerade succéförvärvet i Karlskoga, Linus Karlsson, men i den andra perioden fortsatte att Almtuna producera mål. Veteranen Tony Mårtensson gjorde det viktiga 3–1-målet i början i inledningen av den andra perioden.

I mitten av perioden var Almtunas ledning uppe i 5–1 (!) och Karlskoga var i brygga. Men matchen var inte över, inte på långa vägar. Tor Immo reducerade i slutet av den andra perioden och skyttekungen Fredrik Forsberg dundrade in 3–5. Halvvägs in i perioden gjorde Linus Karlsson sitt andra mål för kvällen och nu var det Almtuna som var i gungning. Och tro, det eller ej, med drygt fyra minuter kvar av ordinarie tid kom kvitteringen genom Fredrik Forsberg, som nu är uppe i 25 fullträffar den här säsongen.

I förlängningen avgjorde Tobias Liljendahl för Almtuna. Till slut två viktiga poäng för Almtuna i bottenkampen.
Annars noterar vi att Karlskoga-veteranen Fredrik Höggren gjorde sin 700:e match i Hockeyallsvenskan.

Mora IK–Södertälje SK 3–4 (02, 1–2, 20)

Mora: Oscar Eklind, Dustin Gazley, Mattias Nörstebö.
Södertälje: Nick Olesen, Martin Janolhs, Hugo Gustafsson, Sebastian Bengtsson.

Ruggigt viktig match i kampen om slutspelsplatserna. Inför matchen var Mora fyra poäng bakom Södertälje, men Mora fick en mardrömsöppning på matchen. I frånvaron av kedjekamraten Ludwig Blomstrand så gjorde Nick Olesen sitt 22:a mål för säsongen. Martin Janolhs utökade ledningen och i den andra fick Södertälje full utdelning och gick upp till 4–0 (!) när bara tre minuter var spelade av mellanperioden.

Mora gjorde ett målvaktsbyte efter 0–3-målet och började jobba sig in i matchen. Oscar Eklind sprättade in 1–4-reduceringen och i inledningen av den tredje perioden satte Dustin Gazley in en puck i mål.

Mora tryckte på för en ytterligare reducering, men Södertälje tog en tidig timeout och kunde få ordning på spelet. Mora-pressen bedarrade lite och Södertälje kunde reda ut stormen och distansera sig från Mora i tabellen. Mora fick dock in en reducering i slutskedet genom backen Mattias Nörstebö.

Brutalt tunga poäng för Södertälje, som även ryckte ifrån Tingsryd lite.

Tingsryds AIF–Kristianstads IK 5–7 (02, 2–4, 3–1)

Tingsryd: Benjamin Nissner 2, Jakob Heljemo, Ludvig Elvenes, Filip Owesson.
Kristianstad: Dennis Svensson 2, Morten Jensen, Anton Heikkinen, Herman Hansson, Riley Bourbonnais.

Det flesta hade förväntat sig en jämn och spännande kamp. Och det blev det kanske till slut. Men under stora delar av matchen hade Kristianstad lekstuga. Det stod 2–0 till bottenlaget efter 20 minuter och i den andra perioden gick KIK fram till 5–0 efter bland annat två powerplay-mål i samband med Joseph Jonssons matchstraff. Kristianstad ledde ett tag med 6–1. Tingsryd skulle dock resa sig och visa lite moral. Bejamin Nissner gjorde två mål i den tredje perioden och i slutsekunderna reducerade Filip Owesson, men det var för sent.

Tingsryd gav det verkligen en chans i den tredje perioden, men målen kom kom sagt för sent. Noterbart är att Tingsryd gjorde fem av de sju sista målen i matchen. För Kristianstad var de tre poängen brutalt viktiga. Speciellt när Almtuna tappade en storseger borta mot Karlskoga. Dock måste det här med att man höll på att tappa en 6–1-ledning sätta grillor i skallarna.

AIK–Västerås IK 3–4 eft. förlängning (0–2, 1–0, 2–1, 0–1)

AIK: Hugo Leufvenius, Jacob Dahlström, Alexis Binner.
Västerås: William Wikman 2, Sebastian Benker, Anton Eriksson.

AIK visar att det finns moral i laget. Hemma mot Västerås hämtade man upp ett 1–3-underläge under de tio sista minuterna av ordinarie tid. Jacob Dahlström reducerade till 2–3 och med drygt fyra minuter kvar så kvitterade backen Alexis Binner med sitt första AIK-mål sedan övergången från Västervik.

I förlängningen var det dock Västerås som var det hetare laget och där William Wikman avgjorde tillställningen med sitt andra mål för kvällen.