HockeyNews
PLUS

Talangen är på väg att spela till sig ett rookiekontrakt i DIF

(12201) William Eklund/Djurgården
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 24 januari 2020

STOCKHOLM. Från det att William Eklund, 17, debuterade för Djurgården i SHL har laget tagit tagit 16 av 18 poäng och är på väg mot SM-kvartsfinal.

Eklund själv är på väg att spela till sig ett rookiekontrakt.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den 4 januari i Oskarshamn fick William Eklund göra sin första SHL-match för Djurgården. 17-årige Eklund, som är son till Djurgårdsprofilen Christian ”Fimpen” Eklund, spelar moget, klokt och är snabb i både ben och tanke.


I SHL-debuten fick han drygt åtta minuter på isen och Djurgården vann med 4–2 inför ett fullsatt Be-Ge Hockey Center och 3 275 åskådare.


Sedan dess har Wiliam Eklund varit kvar i Djurgårdens A-lag.


– Han har bra frekvens på skridskorna. Både med och utan puck tycker jag att han gör det bra. Framför allt är han intensiv och flyttar sina fötter vilket gör att han antingen snabbt kan ta tillbaka pucken till oss eller vara svårfångad med puck. Han har höjt farten i vårt spel, säger Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


LÄS MERNästa generation Eklund hyllas – pappa "Fimpen" extra stolt


Faktum är att sedan William Eklund tog plats i Djurgården har stockholmarna inte gått poänglöst från någon av de senaste sex SHL-matcherna.


William Eklund väntar på sin första SHL-poäng i Djurgården, men får beröm för sitt spel. Foto: Bildbyrån.


Även om det blev förlust borta mot Luleå tog Djurgården en poäng. Och övriga fem SHL-matcher med Eklund i laget har det blivit trepoängare.


När man räknar ihop hans totalt istid i SHL så här långt har William Eklund spelat 59 minuter och 53 sekunder. Så om han snittar lite drygt tio minuter de närmaste fyra SHL-matcherna kommer han att passera gränsen för att bli erbjuden ett rookiekontrakt, vilket ligger på 100 minuter i SHL.


– Jo, det är säkert möjligt. Det tänker inte jag på. Jag tänker mer på att han är bra och spelar, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.


Det är delvis skador och sjukdomar som har öppnat dörren till A-laget för William Eklund, men väl i SHL har han imponerat så mycket på Robert Ohlsson att den 17-årige forwarden nu konkurrerar på lika villkor med övriga SHL-spelare i Djurgården.


LÄS MERÄndringar i DIF – 17-årige Eklund tar plats i förstakedjan


Exempelvis kände Erik Walli-Walterholm att det var bättre att flytta till Timrå i Hockeyallsvenskan för att få mer speltid och en större roll. Och Albin Grewe, som började säsongen i A-laget, har efter sin skada fått spela sig i form i J20-laget.


– Visserligen blev (Tom) Wandell sjuk, men snart är (Anton) Hedman tillbaka och då är vi helt fulla med folk. Det kommer att vara en stark konkurrens om platserna och där är William en av de som ska räknas och som ska vara med och konkurrera. Så pass duktig har han varit, säger Robert Ohlsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS