NHL-svepet: Poäng och derbyförlust för Mika Zibanejad

Två heta rivalmöten på östkusten och en känslosam återkomst till Chicago för coach Joel Quenneville.
Här ser du allt från nattens fem matcher i NHL.

Boston Bruins – Vegas Golden Knights 3–2

Svenskarna:
Inga svenska poäng.

Underläge inför den tredje perioden, men Bruins skulle lyckas vända och inkassera två sköna poäng inför ledigheten.

Jake DeBrusk kvitterade tidigt i den tredje perioden och med knappa åtta minuter kvar att spela kom avgörandet. David Krejci plockade upp sin egen retur framför Marc-André Fleury och kunde enkelt skicka in 3–2 för hemmalaget.

Med ett All Star-break som stundar, och en spelfri vecka därefter så får både Boston och Vegas vänta till den 31 januari innan det är dags för nästa match.

– Nu kan vi njuta lite mer av uppehållet, sa matchhjälten Krejci till media efter matchen.

New York Rangers – New York Islanders 2–4

Svenskarna: NYR:
Mika Zibanejad (två assist).

Fyra obesvarade mål blev en allt för brant uppförsbacke för Rangers hemma i Madison Square Garden.

Islanders öppnande rivalmötet med två mål i powerplay och när kapten Anders Lee prickade in 3–0 i mittenakten hade underläget växt sig för stort för Rangers. Även 4–0 skulle komma tidigt i den tredje perioden när Brock Nelson noterades för säsongens 20:e fullträff.

– Om vi hade förlorat den här matchen på något vis så tror jag att det hade varit som ett stort slag i magen, sa coach Barry Trotz till media efter matchen.

Mika Zibanejad låg bakom hemmalagets dubbla reduceringar, båda i numerärt överläge, men någon riktig poängkänning blev det aldrig för blåskjortorna.

Thomas Greiss stoppade 40 skott för sitt “Isles” som trots vinsten förlorade skottstatistiken med hela 18–42.

– Han var fantastisk, det är en viktig seger. Vi kunde ha gjort det enkelt för oss, det gjorde vi inte. Vi gör ingenting enkelt just nu, sa Trotz.

Carolina Hurricanes – Winnipeg Jets 1–4

Svenskarna:

Justin Williams har fått en drömstart på sin sena säsongsstart. I sitt blott andra framträdande sen comebacken så slog veteranen till två gånger om och blev stor matchhjälte hemma i Raleigh.

38-åringens första mål för säsongen kom i numerärt överläge och innebar 2–0 för Hurricanes. Williams avslutade också nattens målskytte när han, tämligen enkelt, kunde raka in 4–1 bakom en bortspelad Connor Hellebuyck.

Och vad vore en vinst i Carolina utan ett oortodoxt firande? I natt bjöds det på spökboll på isen, och att Don Cherry skanderar "bunch of jerks" i TV-soffan är en riktig lågoddsare.

Desto värre är läget i Jets som inkasserade sin tredje raka förlust. Till skillnad från Carolina, som kan avnjuta ett långt uppehåll med segerns sötma färskt i minnet, så ställs Winnipeg mot Columbus redan under natten mot torsdagen.

Philadelphia Flyers – Pittsburgh Penguins 3–0

Svenskarna:

Nattens andra derby på östkusten, men i slaget om Pennsylvania så skulle svenskpoängen lysa med sin frånvaro. Gästerna från Pittsburgh gick in i sin sjunde match på 12 dagar, och kanske var det just tröttheten som satte käppar i hjulet för gästerna.

Jakub Voracek och James van Riemsdyk slog till för Philly i mittenakten och med minuten kvar att spela fastställdes slutresultatet till 3–0 i öppen kasse av backen James Braun.

Matchens lirare var dock ingen annan än Brain Elliott, som täckte upp för skadade målvaktslöftet Carter Hart. Elliott räddade samtliga 19 skott och inkasserade därmed säsongens första nolla.

Rivalerna kan nu lägga skridskorna på hyllan fram till den sista januari då slaget om Pennsylvania ska spelas igen. Då avgörs delstatsderbyt i PPG Paints Arena, Pittsburgh.

Chicago Blackhawks – Florida Panthers 3–4

Svenskarna: CHI:
Erik Gustafsson (två assist), Robin Lehner (84,6 i räddningsprocent).

Efter ett sent avgörande mot Minnesota igår så väntade den andra matchen på lika många dagar för Panthers. Coach Joel Quenneville fick en stående ovation i sin återkomst till Chicago, och hans spelare såg till att gå in All Star-breaket med två raka segrar.

Frank Vatrano slog till gånger om – samtliga i den andra perioden – och gav gästerna en 4–1-ledning in i den avslutande akten.

Hemmalaget lyckades sedan reducera två gånger om och bakom målen fanns dessutom en viss svensk. Erik Gustafsson noterades för två assist, men försöket till en comeback skulle till slut stanna vid 3–4.