HockeyNews
PLUS

Genomgång: Här är spelare i varje SHL-lag som behöver höja sig

(12130) SHL-lista: De behöver höja sig
Bildbyrån

Publicerad: 20 januari 2020

SHL-säsongen är på väg in i den sista tredjedelen och saker och ting ska ställas på sin spets. Det är hög tid att börja maximera sina prestationer.

Mattias Ek och Mattias Persson, reportrar för HockeyNews.se, synar idag de 14 SHL-lagen och tar fram en spelare i varje lag som behöver upp minst en nivå ytterligare.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Linus Ölund, Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Brynäs – Linus Ölund, f


Kommentar: Mål- och poängmässigt har det varit en jobbig säsong för Ölund, som är utlånad till Brynäs av NHL-klubben Pittsburgh. Så här långt har det bara blivit ett mål från Ölunds klubba (även om han i ärlighetens namn har blivit blåst på något också). De senaste fem matcherna har han gjort en assist och totalt står han på ett mål och sex assist på 31 matcher.


Djurgården – Tom Wandell, f


Kommentar: Tre mål och tre assist på 31 SHL-matcher av den NHL-meriterade centern. Det ger honom plats 16 i den interna poängligan. Poängproduktionen i SHL blir allt mindre och hans defensiva roll är nu snudd på cementerad. Ett bra slit i boxplay väger upp en hel del av den uteblivna poängskörden och han är den forward som får mest istid i numerära underlägen.


Frölunda – Sebastian Stålberg, f


Kommentar: Konkurrensen är stenhård hos de regerande svenska mästarna och Stålberg har kommit i kläm. I snitt spelar han knappt sex minuter per match och det dröjde tills i lördags mot Färjestad innan han kunde spräcka sin mål- och poängnolla efter 30 matcher. Faktum är att målvakten Niklas Rubin (två assist) har gjort fler poäng. 29-årige Stålberg har ett år kvar på sitt kontrakt. Men blir han kvar?


Färjestad – Johan Ryno, f


Kommentar: Speltiden har krympt från drygt 17 minuter förra säsongen till 14 minuter nu. Även i powerplay har hans istid fallit med 16 procent till lite drygt två minuter per match. Det gäller att vinna förtroende och motsvara förväntningarna i SHL:s offensivt skickligaste lag. Ryno är fortfarande vass och har bidragit med 14 poäng (4 + 10), men det är på gränsen att räcka till om han siktar på ett nytt kontrakt med klubben.


HV71 – Juuso Ikonen, f


Kommentar: Den landslagsmeriterade finländske forwarden har fått ihop fyra mål och tre assist på 33 matcher, vilket inte kan anses som godkänt. Den 25-årige högerskytten har större förhoppningar på sig än så. HV har fyra raka förluster och om mindre än en månad stänger transferfönstret den här säsongen. Det är hög tid för Ikonen att visa att han vill vara kvar i HV, som siktar på att nå topp-4.


Leksand – Spencer Abbott, f


Kommentar: Den spelskicklige högerskytten kom in sent på ett artistkontrakt och har enligt rapporterna störts av skada. Men fyra mål och fyra assist på 19 matcher är klart mindre än vad leksingarna hade räknat med. I powerplay spelar han nästan tre minuter per match och där har det bara blivit ett mål och en assist. Effektiviteten behöver bli bättre helt enkelt.


Robin Johansson, Linköping. Foto: Bildbyrån.


Linköping – Robin Johansson, f


Kommentar: Säsongen har knappast blivit som vare sig han eller LHC hade hoppats. Den tidigare Mora-centern har varit inne på två mål framåt på hela säsongen. Och 16 mål bakåt. Nu säger inte plus/minussiffrorna mycket mer än så, men Johansson har långt ifrån fått ut sin kapacitet. Han har gått poänglös från 24 matcher i följd och är nu på väg mot ett slutkval till- eller från SHL för fjärde året i rad.


Luleå – Emil Larsson, f


Kommentar: Luleås snajper Emil Larsson fick inledningen på säsongen förstörd av skador. Nu är han tillbaka, men ännu inte i gammalt gott slag. På tolv matcher har det blivit tre mål och två assist för forwarden, som så sent som säsongen 17/18 gjorde 23 mål i SHL. Luleå har en hel del sparkapital i 26-åringen inför den avslutande tredjedelen och SM-slutspelet.


Max Görtz, Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån.


Malmö – Max Görtz, f


Kommentar: Den 26-årige forwarden avslutade starkt för Malmö i fjol, vilket ledde till ett nytt kontrakt. Tanken var att han skulle ta med sig den formen in i den här säsongen, men icke. På 28 matcher har det blivit elva poäng (7+4) och det är inget snack om att det går att kräma ut mer ur honom. Kommer ofta till lägena, men behöver bli än mer effektiv i avsluten. 


Oskarshamn – Pontus Netterberg, f


Kommentar: Den Varbergsfostrade forwarden är en av få spelare i Oskarshamn som har SHL-rutin sen tidigare. Kändes som en spännande och klok värvning när han plockades in från Växjö i augusti, men det är väl inget snack om att elva poäng (3+8) på de 34 första matcherna är underkänt för en av de tilltänkta ledande spelarna. Har en nivå till i sig och det vet både han och Oskarshamn. Nu gäller det bara att kräma ut det inför avgörandet.


Rögle – Craig Schira, b


Kommentar: Den kanadensiske backen förlängde kontraktet med Rögle i ytterligare ett år inför säsongen, trots en sämre andra halva på fjolårssäsongen. Är en av de bäst betalda i laget och ska vara en nyckelback, men så här långt har han inte levt upp till de förväntningarna. Facit efter 16 matcher är blott fyra poäng och -7 i plus/minuskolumnen. 


Skellefteå – Tom Pyatt, f


Kommentar: Den NHL-meriterade centern värvades in sent inför säsongen och var tilltänkt att vara en av de ledande spelarna i Skellefteå. Efter elva poäng (4+7) på 34 matcher kan man minst lugnt säga att det finns mer att ta av ur 32-åringen. Behöver steppa upp inför slutspelet, där han kan bli viktig med sin rutin. 


Växjö – Jakob Forsbacka Karlsson, f


Kommentar: ”JFK” var en av de mest spännande värvningarna i hela SHL inför säsongen. Förväntningarna var stora eftersom han kom direkt från NHL-spel med Boston, men liksom hela laget fick han en tuff start och han har heller inte riktigt hämtat sig efter det. Totalt har det blivit 13 poäng (5+8) på 31 matcher för 23-åringen, vilket är lite för lite. Kan bli en joker för Växjö i ett eventuellt slutspel.


Jordan Boucher, Örebro. Foto: Bildbyrån.


Örebro – Jordan Boucher, f


Kommentar: Den kanadensiske forwarden var nyttig för Örebro under fjolårssäsongen och levererade en hel del poäng, men den här säsongen har han mestadels kostat laget baklängesmål och utvisningar. Varit avstängd i totalt elva omgångar den här säsongen, vilket är på tok för mycket. Har utgående kontrakt efter säsongen och vill ha en någorlunda chans att få det förnyat behöver han höja sig flera nivåer.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln