Precis det Troja behövde – nu kan man börja blicka mot toppen

(12107) Trojatranås
Skärmdump Tranås/Staylive

Publicerad: 18 januari 2020

Effektiviteten har gäckat Troja/Ljungby i inledningen av Allettan. Men borta mot Tranås gjorde man mål på var fjärde skott och visade att det finns målskyttar i laget. Nu kan laget bli farligt i toppstriden. Det tror HockeyNews.se:s reporter och krönikor Daniel Grozdanovski.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Effektiviteten har varit det stora samtalet när Troja/Ljungbys spel i Allettan Södra har diskuterats under seriens inledande veckor. Efter att bara ha gjort ett mål borta mot Huddinge i veckan var det återigen ett stort frågetecken kring vem det är som ska göra målen i Troja/Ljungby, som tillhörde de stora favoriterna inför seriestart, men som inför bortamatchen mot Tranås "bara" låg på en sjunde plats i tabellen efter sju omgångar.

Men mot Tranås lossnade det rejält utan att för den delen Troja spelmässigt imponerat stort – även om man gjorde en riktigt bra bortamatch. Redan efter 4.20 i första perioden hade Troja gjort två mål. Det var ett påpassligt Mattias Elfström-mål och det var en läcker styrning av Mattias Åkesson. Mål från positioner där de flesta målen görs. Precis det som har varit så brutalt svårt för Troja tidigare.

Innan den första perioden hade även Carl-Johan Sjögren brutit målnollan i Allettan genom ett kliniskt avslut förbi Isak Ragnevad i Tranås. Det måste varit första gången sedan Hedenhös som Troja målmässigt vann en perioden utan att ha vunnit skotten i just den perioden.

En annan målnolla spräcktes av backen Kevin Karlsson, som bjöd på ett individuellt snyggt nummer i offensiv zon i början av den andra perioden. 4–1 redan efter drygt 25 minuters spel. Inget resultat Troja-fansen har varit bortskämda med i Allettan så pass tidigt under en match.

Trodde ni att det var ridå ner för Tranås efter den tunga starten? Svaret var nej. Laget fick in en reducering i den andra perioden. Och när Anders Skoog gjorde mål för tredje matchen i rad fram till 3–4 i tredje periodens inledning var det match på riktigt. Tranås var på kvitteringsjakt, men laget plockades ganska enkelt ner av Trojas fina försvarsspel och det blev aldrig spännande på slutet. I slutsekunderna kunde Carl-Johan Sjögren punktera matchen.

Troja fick äntligen lite utdelning på målskyttet och gjorde mål på var fjärde skott, vilket kan visa sig vara otroligt viktigt inför fortsättningen. Nu kan "Trojanerna" blicka uppåt i tabellen, medan Tranås fortsatt jobbar i motvind. I den här matchen tycker jag nästan att de förtjänade minst en poäng, men man var inte tillräckligt noggranna i egen zon i den första perioden och det straffade sig.

***

Jag skrev en kommentar häromdagen om att Borlänge är på "riktigt" även den här säsongen  och det går väl inte att klaga på den tesen efter kvällens bortamatch mot Boden. Borlänge "nollade Boden och "se på f-n" laget vann utan att Markus "Pajen" Persson gjort mål (dock en assistpoäng). Nej, det här laget är mer än bara "Pajen". Alexander Johansson gjorde en fin match i målet och Borlänge ser fortsatt starkt ut och hotar tabellettan Hudiksvall i toppen av serien.

Andra raka hemmaförlusten för Boden, som får en ny chans mot Lindlöven på hemmais i morgon eftermiddag. Det ska väl inte bli tre hemmaförluster på en vecka för Bodens del väl? Det hade varit en stor missräkning för ett lag som har förtvivlat svårt att göra mål just nu. Det har blivit ett mål på 69 skott i de två senaste hemmamatcherna.

Efter bortaseger mot Östersund och Boden den här veckan städar väl Borlänge även av Kiruna av bara på farten i morgon?

***

Piteå har kommit i gång efter den tunga starten. Hemma mot Vallentuna bjöd backen Oskar Matushkin på ett hattrick under drygt en periods lirande. Två av målen kom till i powerplay. Skönt för Matushkin, som hade en fin start på höstsäsongen, men som var borta i flera månader på grund av en skada. Även stjärnan Magnus Isaksson blev målskytt för första gången i Allettan. Det var lite nerv i matchen när Jakob Berglund åkte på matchstraff i början av den tredje perioden – men Piteå redde ut stormen och i stället för reducering kunde Erik Wikgren punktera matchen med knappt åtta minuter kvar att spela.

Det blir intressant att se hur Piteå kan stå upp mot topplaget Väsby i morgon.

***

Efter tränarskiftet tidigare i veckan så fick Teg med sig en poäng från hemmamatchen mot Väsby. Men det lär nog vara dubbla känslor då man vann skotten med 31–20 och hade en 2–0-ledning drygt halvvägs in i matchen. Även stjärnan Elias Edström var tillbaka efter skada och det verkade ha gett bra effekt. Men det blev ändå Väsby som vann matchen efter att ha vänt på steken efter mål av Elliot Lorraine, Christoffer Gozzi och Oliver Horssell som avgjorde i förlängningen. Typiskt ett topplag att vända på ett underläge och till slut vinna.

***

Lindlöven nollade Kiruna IF på bortais. Isak Mantler hade 23 räddningar och framåt gjorde doldisarna Wincent Blomdahl och Christoffer Anrén mål. Överraskningen Lindlöven är fortsatt fint med på den övre halvan.

***

Efter att ha nollat Kalix (2–0) på hemmais toppar Örnsköldsvik fortsättningsserien i norr. Men det är en sanning med modifikation. Ö-vik har spelat sju matcher och är en, respektive två poäng före Kiruna AIF (fyra matcher) och Kalix (fem matcher). Modolånet Oliver Dackell stoppade totalt 41 skott och var givetvis en av hjältarna för Ö-vik.