HockeyNews
PLUS

Topplaget kan "avgöra" serien redan i dag: "Onödigt att spekulera"

(12100) Jakob Karlsson
Bildbyrån

Publicerad: 19 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Efter besvikelsen i höstas är det betydligt muntrare miner i Astrid Lindgren-land igen. Vimmerby stormar fram mot playoff.

– Det vore onödigt att spekulera i det när halva serien återstår, säger lagkaptenen Jakob Karlsson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Förra säsongen tog sig Vimmerby till playoff 3 och pressade Kristianstad (numer i allsvenskan) rejält i den tredje och avgörande matchen. Samma lag som grusade kvalseriedrömmen för Vimmerby i playoff 3 även våren 2017.

Efter fjolårssäsongen lämnade tränaren Phil Horsky för allsvenska Karlskrona och en del nyckelspelare lämnade för att pröva vingarna på högre nivå. 

Det blev lite av en nystart med Färjestad-legendaren Peter Nordström som tränare, men ändå med högt ställda mål. Dock blev det en kraschlandning med Nordström, som tidigt in på höstsäsongen fick lämna Vimmerby. In kom nygamle Horsky, som sökte revansch efter en minst sagt misslyckad sejour i Karlskrona.

Men skadan för att nå Allettan var redan skedd och glappet till topp 5 i tabellen var för stort. I grundserien slutade Vimmerby på en åttondeplats och skulle det bli en playoff-plats den här säsongen så skulle det ske via bakvägen – fortsättningsserien. Och Vimmerby ser ut att ha tagit motgången på rätt sätt. Åtta raka segrar (!) och en ledning på sju poäng vittnar absolut om det.

– Phil Horskys spelidé är konkret och tar tid att anamma. Sedan har vi lyft oss individuellt och offrar oss lite mer för varandra nu. Vi är lite mer stolta ute på isen nu och har odlat fram en vinnarkultur. Vi vinner även om vi spelar mindre bra, säger lagkaptenen Jakob Karlsson till HockeyNews.se.

Kan du utveckla det där med Horskys spelidé?

– Vi har ett mer strukturerat positionsspel i försvarszon och det är även tydligare ramar i offensiven. Vi vet vad vi ska göra och har anammat det mer och mer med vårt spelsätt. Sedan har vi släppt in lite mål (åtta mål på åtta matcher, Tomas Rydén har hållit tre nollor) och har spelat ett bra försvarsspel. Det har varit nyckeln till framgång, säger Karlsson.

LÄS MER:
 Horsky tillbaka i hetluften: "Skönt att vara uppskattad igen"

Vimmerby har även haft marginalerna på sin sida i några matcher. I premiären, borta mot Mörrum, kom inte segerpucken förrän med 1.41 kvar att spela då finländaren Niklas Salo hittade rätt. I prestigemötet hemma mot Kalmar avgjorde samme Salo med tio (!) sekunder kvar.

– Det är sådana segrar som gör att man får ihop det som ett lag. Vi har fått lite mer självförtroende och har kunnat rida på det. Vi har hittat rätt på slutet och lagt den största besvikelsen efter Allettan-missen bakom oss. Vi har försökt att hantera det så bra som möjligt, säger Karlsson.

Sedan så har värvningen av förre NHL-spelaren Chris Kontos son, Kristoff Kontos, gett full effekt. Den 26-årige centern har levererat stort och snittat över en poäng per match (4+6 på tio matcher).

– Han är en riktigt duktig spelare och har höjt vår kapacitet. Kontos avgör matcher och är en spelare som lyfter laget, säger Jakob Karlsson.

Även publiken har gillat det man har sett av laget efter jul. I grundserien var snittet 837 – i fortsättningsserien 872 hittills. 

– Det fanns väl lite farhågor att det skulle dippa lite i fortsättningsserien i och med att vi missade Allettan, men det har varit bra uppslutning, vilket är kul. 

Inför prestigemötet borta mot Kalmar på söndagseftermiddagen har Vimmerby en ledning på sju poäng mot just Kalmar som är tabelltvåa. Och i med att det bara finns en playoff-plats att spela om uppåt så kan gapet öka till tio poäng med halva serien (27 poäng) kvar att spela. 

– Ja, det kan öka till tio poäng, så det är lite av en finalmatch. Inget snack om det. Klart att vi vill skaffa oss ett ännu bättre utgångsläge inför fortsättningen. Men det blir tufft, Kalmar är ett bra lag och har många skickliga spelare.

Det luktar playoff om er redan i mitten av januari om ni vinner?

– Det kan svänga ganska snabbt, men som jag sa så känns det som en finalmatch redan nu.

Skulle ni ta er till playoff så känns ni som ett lag som Allettan-lagen helst vill undvika?

– Målet är att ta oss dit, men halva serien återstår och det onödigt att spekulera i det nu. Det får vi ta senare, säger Jakob Karlsson.

Så är läget i fortsättningsserierna


NORRA SERIEN




ÖSTRA SERIEN



VÄSTRA SERIEN



SÖDRA SERIEN



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)