HockeyNews
PLUS

Ineffektiviteten står i vägen för segrarna: ”inte bara otur”

(12055) Kjell-Åke Andersson / Östersund
Skärmdump

Publicerad: 16 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Efter att ha inlett Allettan-spelet med tre raka segrar har det tagit tvärstopp för Östersund som förlorat tre raka matcher och bara lyckats mäkta med sammanlagt sju mål framåt på sina fyra senaste matcher. Ineffektiviteten grinar laget i ansiktet, men tränaren Kjell-Åke Andersson känner ingen större oro.
– Alla siffror visar på att vi borde gjort fler mål, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Efter att två matcher i rad ha petat dit fyra puckar mot Piteå i mellandagarna har inledningen av 2020 mest handlat om ineffektivitet för Östersund. Laget har inte under någon av sina fyra matcher under det nya året lyckats skjuta fler än två mål. Skotteffektiviteten ligger på 7,73%.

Då blir det så klart svårt att vinna matcher och mot Borlänge i tisdags (2-3) fick Östersund återigen lämna isen poänglösa trots att spelet som helhet såg riktigt bra ut.

– Vi gör en jättebra match, det kan vara den bästa matchen vi har gjort i år. Jag har brutit ner Borlänge-matchen och ibland har man ju känslan att man står i båset och tycker att man gör en bra match, men vi gör en ännu bättre match när jag tittar på den i efterhand. Vi skapar lägen så vi ska göra fem mål, men vi gör det inte, konstaterar tränaren Kjell-Åke Andersson.

Vad beror det på? För det är ju fyra matcher i rad där ni inte kommer över två mål...
– Ja, vad det beror på det är ju olika. Det är klart att du kan hitta situationer där vi måste vara hetare på andrapuckarna och så vidare, men det är ju också så att vi har så klara målchanser där man vet att spelaren gör allt för att göra mål... Jag har lite svårt för den här klyschan som man fick höra när jag växte upp om man låg under, ”grabbar ni måste sätta dit chanserna”. Ja jävlar det glömde jag sist jag var fri...


”Inte bara otur”
Det svaga målskyttet är svåranalyserat. Spetskvalitet finns definitivt i truppen och den senare tidens förlustmatcher har haft ganska olika ansikten.

– Det är klart att vi tittar på det, vi har gånger där vi kan ha bättre trafik och vinna fler andrapuckar, det vill säga där vi kan få något enkelt mål. Sen har vi fortfarande tillräckligt med klara lägen som inte handlar om att du inte vill göra mål utan det är allt från skicklighet till tur och otur, bra målvaktsspel. Man kontrollerar ju inte om man gör mål själv jämt, så det är spretigt att titta på det. Men det är självklart att ska du vinna hockeymatcher måste du göra mer mål, så är det ju. Jag hade varit mer orolig om jag hade stått här och vi inte hade haft de corsi-siffror vi hade mot Borlänge eller om vi inte hade haft statistiken över heta målchanser, då blir man mer orolig. Men när alla siffror visar på att vi borde gjort fler mål då får man ju också titta på det.

– Ibland så vill inte saker gå ens väg, sen ska vi självklart titta på hur vi skjuter, det är klart att det är så också. Jag menar inte att vi bara har otur det är klart att vi har målchanser där vi om vi är lite kyligare eller lite hetare, tar beslutet lite tidigare så ökar chansen att göra mål. Men det blir en ganska stor blandning i det där.

Pratar ni om att ni inte får dit pucken eller gör ni det inte?
– Ser man att man hade kunnat göra på ett annat sätt är det klart vi pratar om det och vi pratar om det hela tiden när vi tränar. Vad som är svårt för målvakter, flytta puck i sidled, trafik, andrapuckar, allt det där jobbar man ju med, men det jag menar är att det är inte så enkelt att säga att det är en sak. Men en sak som vi ser är att vi kan bli hetare på andrapuckarna.

Vaggades ni in i lite falsk trygghet i början efter tre raka segrar?
– Det är jättesvårt att svara på, men det har rullat på och det är klart att det är en klyscha att ju fler vinster desto närmare en förlust, av någon anledning så är det så och jag tyckte framförallt att vi inte hanterade Lindlöven (förlust 2-4 /förf.anm). Jag tror att vi lite grann tappade vårt spel för att det gick för lätt och så åkte vi på nån näsbränna och så blev det lite frustration. Men nu känns det som att vi har hittat tillbaka. Jag väljer att se det som att vi investerar i någonting här och ska komma ut bättre.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)