AnnonsDjurgården utcoachat, utklassat och utslaget


14 januari

Okej, Djurgården var inte bra. Varken hemma på Hovet eller i Hradec Kralove.

Men i ärlighetens namn var Mountfield så där äckligt tjeckiskt disciplinerat och är välförtjänt i CHL-final.


Annons

Ni kände väl igen tränaren i Mountfield? Den nu 56-årige Vladimir Ruzicka har fortfarande korpsvart tjockt hår även om han inte längre har hockeyfrillan kvar. Det var Ruzicka som både 2005 och 2010 coachade Tjeckien till två VM-guld. 


Och nu har han chansen att skriva historia i Champions Hockey League genom att bli den coach som leder ett tjeckiskt lag till den första CHL-titeln.

Djurgården kom så när som på Gustav Posslers genombrott och mål i den första CHL-semin på Hovet för en vecka sedan inte jättenära att göra fler mål på den NHL-meriterade målvakten Marek Mazanec.


Manuel Ågren, den formstarke smålänningen, skaffade sig ett friläge genom några kvicka dragningar, men avslutet blev inte bra. Det hårdaste Djurgårdsskottet kom från den kanadensiske backen Jason Garrison och den kanonen är nog det enda Mazanec kommer att ha ont av när han borstar tänderna ikväll.


Mountfield från Hradec Kralove täppte till i mittzonen på Hovet och gjorde Djurgårdens möjligheter till långa anfall väldigt små.Faktiskt inte större än böhmiska ärtor. Och de är pyttesmå.


Djurgårdens attackspel var obefintligt. Visst, Dick Axelsson är alltid kreativ med pucken, men inte heller han lyckades lura ett fysiskt starkt motstånd som höll ihop, hjälptes åt och behöll samma lugn som i den första CHL-semin på Hovet där tjeckerna skaffade sig ett ohotat 3–1-försprång.


Inte blev det bättre av att ett redan skadedrabbat Djurgården fick se Alexander Holtz lämna den här matchen redan i den första perioden. Dick Axelsson, som har kämpat mot en skada, bröt matchen en bit in i den tredje perioden när uppförsbacken redan var för brant.


Mountfield hade de vassaste chanserna i matchen och när Jakub Lev bröt sig igenom Djurgårdsförsvaret och lyfte in 1–0 såg backen Jesper Pettersson ut som en liten igelkott med taggarna indragna och han blev smärtsamt enkelt rundad.


##Men Djurgården är inte det enda lag i CHL som har gått i Vladimir Ruzickas fälla.


Tyska Mannheim åkte ut med totalt 2-1 i åttondelsfinal. Schweiziska Zug fick stryk med totalt 5-1. Och Djurgården hade alltså inte heller mycket att komma med. Både Jacob Josefson och Patrik Berglund hade chansen att spräcka den tjeckiska nollan vid underläge 3–0 i den tredje perioden med var sitt straffslag, men på den första straffen störtdök Marek Mazanec och stötte undan pucken och den andra gången tog han ribban till hjälp för att rädda.


##Nu väntar regerande mästarna Frölunda för Vladimir Ruzicka och Mountfield. Det är den hårdaste CHL-nöten av alla att knäcka.


Det borde vara fördel Frölunda 60–40 för Roger Rönnberg och 1 000-matchersmannen Joel Lundqvist. Men med Ruzicka vet man aldrig. Det är en enda finalmatch och Mountfield är ett berg att bestiga utan rätt taktik.


Lagen möttes i gruppspelet och där vann lagen var sin match med uddamålet och nu avgörs finalen i Mountfields hemmaborg 4 februari. Oförutsägbart värre!Annons

Annons