HockeyNews
PLUS

Fördel Luleå i prestigemötet med Frölunda: "Mixtrat"

(12021) Luleå/Thomas Berglund
Bildbyrån

Publicerad: 14 januari 2020

FacebookXWhatsApp

I hemmasegern mot Djurgården i SHL fick Luleås huvudtränare Thomas ”Bulan” Berglund en del svar han hade väntat på.

De tänker han dra nytta av i CHL-semifinalen hemma mot Frölunda.

– Det är mycket prestige som står på spel. Så är det, säger Berglund till HockeyNews.se.

Luleå toppar SHL-tabellen och står med ena benet i final i Champions Hockey League tack vare 3-2-segern borta mot Frölunda förra tisdagen.


Det går bra för Luleå som har fått tillbaka långtidsskadade Emil Larsson och Filip Hållander och det börjar bli kemi i kedjorna.


– Vi vet hur vi ska spela. Vi har mixtrat lite grann och testat lite olika grejer, men det är inte så noga med att ha radarpar. Vi vet vad vi ska göra på isen, säger Luleåcoachen Thomas Berglund inför CHL-semifinalen i Luleå på tisdagskvällen.


Emil Larsson smällde snyggt in 2–1-målet mot Djurgården i lördags och såg ut att trivas med kedjekamraterna Einar Emanuelsson och Juhani Tyrväinen.


– Vi tycker att vi spelade bra senast och fortsätter troligtvis med de formationer vi hade då, säger Berglund.


Emil Larsson börjar närma sig storformen efter sin långtidsskada. Foto: Bildbyrån.


Efter en tids måltorka satte Petter Emanuelsson 3–2-målet mot Djurgården på övertid och han bildade kedja med Jack Connolly och Filip Hållander.


– Petter är en bra spelare tyvärr har han haft lite skadeproblem och vi har tagit bort honom för att han ska kunna göra sig själv rättvisa och jag tycker att han var bra nu senast. Vi vet att det är en duktig spelare, det är inga konstigheter, säger Berglund.


Frölunda slog ut Luleå i SM-slutspelet i våras och under SHL-säsongen har Frölunda vunnit två av tre möten. Men genom bortasegern i Frölundaborg förra tisdagen har Luleå ett bra grepp om Frölunda inför returen i CHL-semifinalen.


– Vi har mött varann ganska mycket och nu är det CHL och båda lagen satsar hårt för att gå vidare och det borgar för att det kommer att bli en stor kamp. Det har varit så under alla matcher under säsongen hittills. Det kommer säkert att vara så igen.


Frölundas huvudcoach, den tidigare Luleåtränaren Roger Rönnberg, har lett göteborgarna till två SM-guld och tre CHL-titlar och är en dokumenterat skicklig coach och med rötterna i Luleå blir det speciella matcher mot Norrbottensklubben.


Men det beror på vem man frågar…


– Jag tycker inte att det är nåt speciellt utan försöker fokusera på sitt eget lag. Det gör han också. Det bryr man sig inte så mycket om, säger Thomas Berglund.


Innan Berglund återvände till Luleå, nu som huvudtränare, ledde han Brynäs till SM-final 2017.


Att få vinna en titel triggar honom.


– Det gör det. Vi siktar på att vinna CHL och det har vi inte gjort någon hemlighet av. Det är ett av de stora målen den här säsongen, att kunna vinna CHL. För att göra det måste vi besegra Frölunda.


LÄS MERNy hjärnskakning – så ersätter Luleå skadade backen i CHL


Har ni hittat något effektivt taktiskt drag mot Frölunda?


– Vi försöker titta på allting och skruva och vända. Vi har vårt grundspel, men det är klart att vi tittar på saker som vi kan använda mot dem, så är det.


Väntar ni mycket folk till Coop Norrbotten arena?


– Jag tror att det blir runt 4 500. Det tippar de. Det är bra. Matchen går på SVT också och det är ett stort intresse runt matchen totalt sett. En del tror jag väljer att stanna hemma och titta på tv, men vi kommer säkert att få ett bra stöd, säger Thomas Berglund.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)