NHL-svepet: Fast glänste i derbyt – ny milstolpe för "Ovie"

Ryssarna stod i centrum i nattens NHL-lir. Alexander Ovetjkin passerade finländaren Teemu Selänne i NHL:s målliga genom tiderna. Dessutom hade Artemi Panarin en egen poängfest när New York Rangers slog tillbaka New York Islanders där även Jesper Fast hade en stor roll i derbyskalpen. Här är nattens svep från NHL.

Montreal Canadiens–Calgary Flames 2–0

Svenskarna:
Inga svenska poäng.

Montreals stjärnkeeper Carey Price höll nollan mot Elias Lindholm & Co. Price gjorde en stormatch och hade 31 räddningar. Det var 32-åringens andra nolla för säsongen och den 46:e i karriären.

Jordan Weal gav Montreal ledningen 13.30 in i den första perioden. Sedan var det mållöst ända tills mitten av den tredje perioden då Ryan Poehling, med säsongens första fullträff,  utökade Montreals ledningen

Calgary segersvit på fem raka matcher tog slut i Bell Centre.

Washington Capitals–Carolina Hurricanes 2–0

Svenskarna:

Alexander Ovetjkin–Carolina Hurricanes 2–0. Alexander Ovetjkin–Teemu Selänne 686–684.

Det förstnämnda är slutresultat när just Ovetjkin blev matchvinnare mot Carolina. Dessutom passerade den ryske målbombaren finländaren Teemu Selänne på NHL:s historiska mållista. Numera är det Ovetjkin som är numera elva på listan med 686 mål. Upp till tiondeplatsen där legendaren Mario Lemieux huserar är det fyra mål.

Ovetjkin gav sitt lag ledningen i mitten av den första perioden med ett skott mellan benen på Petr Mrazek.

Säsongens 28:e mål kom även det i den första perioden då Ovetjkin slog till i powerplay efter pass från Jakub Vrana.

Sedan blev det inga fler mål i matchen och Ilya Samsonov kunde hålla nollan (23 räddningar).

New York Rangers–New York Islanders 6–2

Svenskarna: Rangers: Jesper Fast (ett mål och två assist).

Derbyfest i Madison Square Garden – då höll den ryske liraren Artemi Panarin och svenske forwarden Jesper Fast hov. Svensken hade ett mål och två assist i 6–2-segern, men den som glänste mest på hemmais var Panarin. Totalt blev det två mål och tre assist och Panarin var inblandad i Rangers fem första mål i matchen. Senaste gången Panarin hade fem poäng i en match var den 8 december 2017 då det blev fem framspelningar från Panarins klubba när han spelade i Columbus.

Men det var faktiskt Jordan Eberle som endast 18 sekunder in i derbyt gjorde 1–0 för Islanders. Jesper Fast kvitterade åtta minuter senare. I den andra perioden ryckte Rangers ifrån till 3–1. Genom tre raka mål i den tredje perioden punkterade Rangers matchen.

Philadelphia Flyers–Boston Bruins 6–5 eft. straffar.

Svenskarna: Philadelphia: Robert Hägg (en assist).

Vilken målfest vi bjöds på i Wells Fargo Center där hemmlaget Philadelphia bjöd på en mäktig vändning mot Boston. Efter halva matchen ledde Boston med 5–2, men det var inget som skrämde Philadephia. Redan i den andra perioden kröp man närmare genom mål av Sean Couturier och Connor Bunnaman.

I den tredje perioden kvitterade backen Travis Sanheim till 5–5 och tog matchen till förlängning. Efter en mållös förlängning kunde Flyers ta hand om segern efter straffar där Travis Koneckny blev matchhjälte. Men den stora snackisen efter matchen var Brad Marchand totalt misslyckade straff (se video nedan).

Vi noterar också att Bostons backlegendar Zdeno Chara, 42, spelade sin 1 000:e grundserie match för klubben.

St. Louis Blues–Anaheim Ducks 4–1

Svenskarna: St. Louis: Alexander Steen (ett mål).

St. Louis stod för en övertygande prestation när laget slog tillbaka Anaheim på hemmais. St. Louis vann skotten med 34–21 och matchen med 4–1.

Den som inledde målskytte för St. Louis var Alexander Steen, knappt åtta minuter in i matchen. Max Comtois utökade ledningen i den första perioden.

I den andra perioden avgjorde Tyler Bozak och Jaden Schwartz tillställningen.

Segern var St. Louis nionde raka på hemmais.