HA-svepet: SSK upp på slutspelsplats – Wessner tillbaka i hetluften

Ett formstarkt Södertälje SK är uppe på slutspelsplats. Dessutom dömde tidigare busen Daniel Wessner sin första match i Hockeyallsvenskan. Wessner var en av huvuddomarna i bottenmötet mellan Mora och AIK.
Här går HockeyNews.se:s Daniel Grozdanovski igenom kvällens fyra allsvenska matcher.

Södertälje SK–BIK Karlskoga 4–3 (0–0, 2–2, 2–1)

Södertälje:
 Nick Olesen, Ludwig Blomstrand, Måns Lindbäck, Christopher Liljewall.
Karlskoga: Filip Ahl, Tor Immo, Alexander Anderberg.

I och med att Tingsryd förlorade mot Karlskrona så är Södertälje SK uppe på slutspelsplats i Hockeyallsvenskan. Laget har varit ruggigt starkt den senaste månaden och på fredagskvällen kom en ny fin skalp då man slog tillbaka topplaget i en holmgång på hemmais.

Matchvinnare blev Christopher Liljewall som petade in det avgörande 4–3-målet i powerplay med bara fyra och en halv minut kvar av den tredje perioden.

Som vanligt handlade det mycket om kedjan med Nick Olesen, Christopher Liljewall och Ludwig Blomstrand. Alla tre blev målskyttar i matchen.

Vi måste även nämna Måns Lindbäck, som bjöd på ett snyggt mål.

Mora IK–AIK 5–2 (1–0, 2–1, 2–1)

Mora:
 Brendan Ranford 2, Oskar Svanlund, Oscar Eklind, Mattias Nörstebo.
AIK: John Henrion 2.

Förutom att det var en viktig match i de nedre regionerna av tabellen var det här också tidigare Karlskoga-busen Daniel Wessners debut som domare i Hockeyallsvenskan. Han delade uppdraget med Mikael Sjöqvist i den här fajten.

Matchen då?

Det blev en rätt ensidig historia där ett självförtroendefyllt Mora, som tidigare i veckan hade slagit topplaget BIK Karlskoga, tog tag i matchen direkt. Oskar Svanlund styrde tidigt in 1–0 och sedan rullade det på för Mora. Enda hotet för Mora den här kvällen var John Henrion som blev tvåmålsskytt för AIK.

Skönt för Mora var att importen Brendan Ranford blev tvåmålsskytt.

AIK? Ja, de kan nog börja förbereda sig för negativt kval.

Västerviks IK–IF Björklöven 0–2 (0–0, 0–0, 0–2)

Björklöven:
 Alex Hutchings, Tyler Vesel.

På förhand trodde nog de flesta på en enkel seger för serieledaren Björklöven mot Västervik. Men det här blev en kamp mellan målvaktsdoldisarna Arvid Ljung och Mattias Pettersson. Till vardags inte de som det skrivs mest om i Hockeyallsvenskan. Ljung var i frysboxen i Karlskrona och förlängde nyligen sitt avtal med Västervik.

Det var 0–0-läge i mitten av den tredje perioden då Björklöven fick chansen i fem mot tre. Då slog Alex Hutchings till och gav sitt lag ledningen efter en läcker upprullning av Västerviksförsvaret. I slutskedet av matchen plockades Ljung ut, men det blev ingen kvittering – i stället utökade Björklöven sin ledning till 2–0, som också blev slutresultatet.

Karlskrona HK–Tingsryds AIF 4–3 (0–1, 1–1, 3–1)

Karlskrona:
 William Pethrus, Daniel Norbe, Jonatan Harju, Nils Carnbäck.
Tingsryd: Benjamin Nissner 2, Rasmus Bengtsson.

Prestigemöte och heta känslor i Blekinge när smålänningarna från Kronobergs län besökte Karlskrona. Tidigt in i matchen bommade hemmalagets Mikael Roslund en straff. I stället var det Tingsrydsbacken Rasmus Bengtsson som gjorde matchens första mål. I den andra perioden utökade österrikaren Benjamin Nissner bortalagets ledning.

Det kändes som att Tingsryd var på väg mot en ännu en derbyseger i Karlskrona. Men i slutet av den andra perioden reducerade William Pethrus med ett direktskott i powerplay.

Trots det var det underläge inför den tredje perioden. Men det blev rena rama ketchup-effekten i starten av den tredje perioden då Karlskrona gjorde tre mål inom fem minuter. 1–2 blev 4–2. Var Tingsryd ett slaget lag? Nej. Benjamin Nissner skulle göra sitt andra mål och det skulle bli dramatiskt in på slutsekunderna. Men det här blev Karlskronas match inför över 3 283 åskådare.