Med Pennerborn i Färjestad – målfester garanterade


22 december 2019

Färjestad gör överlägset flest mål i SHL – och leder serien.

Och det är med en stark offensiv som Karlstadsklubben siktar på första SM-guldet på nio år.

– Jag tror inte att du kan vara destruktiv och vinna över tid, säger Färjestads huvudcoach Johan Pennerborn till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Färjestads julspurt är knäckande bra. Eller vad sägs om tre raka trepoängare på bortaplan mot i tur och ordning Leksand, Luleå och Malmö? Och dessförinnan två raka trepoängare hemma i Löfbergs arena mot Frölunda och Skellefteå?


Och i varje seger har Färjestad gjort fyra mål. På 25 matcher har Färjestad öst in 95 mål, vilket är mest i SHL och det ger ett målsnitt på 3,8.


Näst bästa lag på att göra mål är Frölunda som har gjort 84 mål på 26 matcher eller 3,23 i snitt.


Färjestad är det enda lag som har lyckats göra fyra mål på Luleå i Luleå. Thomas ”Bulan” Berglunds lag anses allmänt vara SHL:s starkaste lag i defensiven.

Luleå har släppt in minst antal mål (45) på 26 matcher, laget är bäst i boxplay och Luleå släpper till minst antal skott i skottsektorn (364).


Vinner den offensiva hockeyn över den defensiva?


– För mig är Luleå inte enbart defensivt. Jag tycker snarare tvärtom att de är väldigt offensiva och väldigt aktiva i sin attack utan puck, säger Färjestadscoachen Johan Pennerborn till HockeyNews.se.


Du menar med högt presspel?


– Ja, jag tycker inte att de är, som vissa säger defensivt tråkiga, det tycker jag inte. Sedan är de väldigt konsekventa. De bjuder inte på någonting. Det är en styrka i sig.


– Åt andra hållet pratar många om vår offensiv, men jag tycker också att vår defensiv var den som räddade oss förra året under december och januari när vi hade en skadeproblematik. Då vann vi många matcher med uddamålet och flera matcher med 1-0, till exempel.


Michael Lindqvist toppar SHL:s skytteliga med 13 mål. Ingen skräll att han spelar i målglada Färjestad. Foto: Bildbyrån.


Färjestad är näst efter Luleå det lag som släpper till minst antal skott (393) i skottsektorn. Men då har laget en match mindre spelad än exempelvis Frölunda som ligger trea i den statistiken.


– Nu hade vi bekymmer inledningsvis med defensiven den här säsongen. Men samtidigt hade vi fem nya backar av åtta och en ny målvakt plus ett par nya forwards. Jag har hela tiden räknat med att det kommer att ta tid. Sedan är vi långt ifrån klara och vi har mycket jobb kvar att göra.


Färjestad gjorde även förra säsongen flest mål i SHL: 165. Det ger ett målsnitt på 3,17 mål per match. Årets snitt på 3,8 mål per match är en nästan 20-procentig höjning.


Även 2017/2018 var Färjestad det målgladaste laget i SHL då värmlänningarna öste in 174 mål. Gemensamt för de här tre målrika åren:


Huvudcoachen Johan Pennerborn och general managern Peter Jakobsson.


Målmedveten? Målglad? Färjestad gör massor av mål under general managern Peter Jakobsson. Foto: Bildbyrån.


– Någonstans går det ut på att ha ett spel som är hållbart över tid för att vinna saker. Det är det man söker. Ska du spela i en serie över 52 omgångar och sedan ett slutspel, då behöver du ha ett eget spel som bygger på en konstruktivitet. Jag tror inte att du kan vara destruktiv och vinna över tid. Visst kan du vinna ett hockey-VM, spela en kvartsfinal, en semifinal och en final på ett visst vis.


LÄS MERKommer Färjestad att plocka in offensiv kraft utifrån?


Pennerborn fortsätter:


– Här spelar du bäst av sju i en kvartsfinalserie, och du gör det i en semi och du gör det i en final. Det kanske handlar om filosofi. Jag och vi har en filosofi där vi vill vara konstruktiva i vårt sätt att spela ishockey.


– Vi är ganska idoga och är ihärdiga. Vi ger oss inte heller utan vi har visat att vi kan vända matcher och spela väldigt stort och uppoffrande i slutet på matcher. Jag tycker vi har många parametrar i vår grupp i år som är kompetenser egentligen.