HA-svepet: "Forsberg vann skyttekungsfajten"

(11583) Fredrik F

Publicerad: 18 december 2019

Fredrik Forsberg sköt segern till BIK Karlskoga mot Timrå där Albin Lundin och Jonathan Dahlén briljerade. Annars noterar vi att Västerås svit på nio raka matcher utan förlust tog slut mot Södertälje. Och en Hockeyettan-keeper som höll nollan för formsvaga Västervik. Här är onsdagskvällens svep från Hockeyallsvenskan.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Vita Hästen–Västerviks IK 0–1 (0–1, 0–0, 0–0)

Västervik: Rob Bordson.

Hockeyettan-keepern Daniel Marmenlind gjorde en stormatch när formsvaga Västervik nollade Hästen i Norrköping. Marmenlind, som tillhör Visby/Roma, stoppade 32 skott. Annars var det spetsspelaren Rob Bordson luriga skott i mitten av den första perioden, som passerade Viktor Kokman i Hästenmålet, som blev matchavgörande.

Viktiga poäng för Västervik som distanserade sig från jumbolagen AIK och Mora, även om Mora fick med sig två poäng från sin match. Noterbart är att Västervik inför matchen hade fyra raka förluster och bara ett gjort mål på de tre senaste matcherna. Så det här var ett skönt trendbrott för smålänningarna.

Västerås IK–Södertälje SK 2–3 eft. förlängning (0–1, 1–0, 1–1, 0–1)

VIK: Sebastian Benker, William Wikman.
IFB:  Nick Olesen 2, Ludwig Blomstrand.

Nick Olesen och Ludwig Blomstrand stal showen från Västeråskaptenen Fredrik Johansson som jubilerade med match nummer 600 i VIK-tröjan. Respekt.

Trots att Västerås var i ledningen både en och två gånger i matchen så kom SSK tillbaka varje gång. I förlängningen kunde Nick Olesen peta in segerpucken. Därmed sprack Västerås långa segersvit på nio matcher.

BIK Karlskoga–Timrå IK 4–3 eft. förlängning (0–1, 2–2, 1–0, 1–0)

BIK: Fredrik Forsberg 2, Jesper Kokkonen, Mikael Eriksson.
TIK: Albin Lundin 2, Emil Berglund.

Det här blev en duell mellan lagens skyttekungar: Fredrik Forsberg och Albin Lundin. Timråspelaren gjorde matchens två första mål – Fredrik Forsberg de två sista. Det blev avgörande. Den tidigare Leksandsspelaren är nu uppe på 19 mål. Den sista fullträffen kom i förlängningen. Undrar vart det här ska ska sluta för Forsberg?

Viktig seger för Karlskoga, som under höstsäsongen haft problem mot topplagen, men som nu visade att man kan vara med och leka mot de lagen också. Karlskoga hämtade upp två underlägen i matchen och kommer gå stärkt ur efter den här prestationen.

Annars var det väldigt irriterat i Timrålägret efter matchen, som fick se Morten Madsen utgå skadad efter en tuff tackling. Gästerna var inte allt för nöjda med domarnivån och det är lätt att förstå frustrationen efter en del oklara situationer från domarnas sida.

Tingsryds AIF–AIK 5–2 (0–2, 2–0, 3–0)

TAIF: Felix Olsson, Rasmus Bengtsson,  Oscar Stål-Lyrenäs, Robin Carlsson, Filip Owesson.
AIK: Emil Aronsson, Oscar Nord.

Här fick AIK en magisk start på matchen med 20-ledning efter bara sex minuter. Men det räckte inte långt. Tingsryd både reducerade och kvitterade i den andra perioden. När sedan AIK-keepern Mika Järvinen blev utbytt efter hemmalagets tredje mål i inledningen av den tredje perioden, så raserades det mesta för AIK. Tingsryd gjorde två ytterligare mål i matchen och befäste sin plats bland de åtta bästa lagen. Svaga målvaktsprestationer i AIK av tidigare nämnda Järvinen och August Hedlund.

Noterbart är Oscar Stål-Lyrenäs fortsätter att leverera för Tingsryd. Den här kvällens blev det ett mål och en assist för den tidigare Björklöven-spelaren.

Almtuna IS–Mora IK 1–2 eft. straffar (1–0, 0–1, 00, 0–0, 0–1)

AIS: Tobias Liljendahl.
VIK: Johan Persson 2.

Viktig match för båda lagen och trots att det sköts nästan 80 skott, jämt fördelat på båda lagen, så blev det bara två mål under ordinarie tid. Ett från vardera lag.

Matchen gick till straffar och där var det Johan Persson som ordnade bonuspoängen till Mora.

Kristianstad–IF Björklöven 2–3 (0–1, 0–0, 2–2)

KIK: Malte Setkov, Daniel Andersson.
Björklöven: Emil Lundberg, Fredric Andersson, Justin Crandall.

Sena mål avgjorde för Björklöven i Skåne där man blev pressat av formsvaga hemmalaget i 60 minuter.

Det var 11 med sju minuter kvar då kaptenen Fredric Andersson slog till för Björklöven. I slutminuten kontrade Justin Crandall in 3-1. Med nio sekunder kvar reducerade hemmalagets Daniel Andersson, men det räckte inte till några poäng för laget som har förlorat fem av de sex senaste hemmamatcherna.