NHL-svepet: Bragdmatch av Markström – Mika bakom Rangers vändning

Bildbyrån/Montage

Publicerad: 13 december 2019

Ännu en NHL-natt är avklarad. Tolv matcher har avhandlats och HockeyNews reporter Daniel Grozdanovski summerar varje match. Missa inte hur svenskarana har skött sig. Bland annat kan ni läsa om Victor Olofssons fortsatta succé i Buffalo, Rasmus Dahlins comeback och St. Louis-centern Oskar Sundqvist heta comeback-match efter skada. Men även också om Vancouver-keepern Jakob Markströms bragdmatch, Elias Petterssons avgörande och Rangers-svenskarna fina målform. Här är nattens NHL-svep.

Buffalo Sabres–Nashville Predators 4–3

Svenskarna: Buffalo: Linus Ullmark (räddade 36 skott, 92.3 i räddningsprocent), Victor Olofsson (ett mål), Rasmus Dahlin (en assist). Nashville: Filip Forsberg (en assist), Calle Järnkrok (en assist).

Det var många svenska lirare på isen när Buffalo och Nashville gjorde upp. Och precis som resultatet visade så kan man säga att det blev en rätt jämn duell i matchen mellan lagens svenskar. Men även här får man säga att det var svenskarna i Buffalo som var strået vassare.

Linus Ullmark i målet fortsätter att visa fin form (stoppade 36 skott), Rasmus Dahlin fick en assistpoäng i comebacken efter huvudskada och så avgjorde rookien Victor Olofsson tillställningen med sitt 4–3-mål i mitten av den tredje perioden, efter att tagit hand om sin egna retur. Det var Olofssons 13:e fullträff för säsongen och den förre Frölundaforwarden leder både poängligan och målligan för rookies den här säsongen. När det gäller Rasmus Dahlin så spelade han drygt 15 minuter.

Annars handlar det rätt mycket om Jack Eichel i Buffalo. Kaptenen spelar en bländande hockey just nu – mot Nashville blev det två mål. Nu har Eichel gjort poäng i 15 raka NHL-fajter.

Tampa Bay Lightning–Boston Bruins 3
–2

Svenskarna: Tampa Bay: Victor Hedman (en assist).

Tung, tung Tampa-seger i tungviktsmötet mot Boston. Patric Bergeron gav Boston ledningen, men sedan var det Tampas skarpskyttar Steven Stamkos och Brayden Point, som tog över tillställningen. Stamkos kvitterade i powerplay i den andra perioden.

I början av den tredje perioden var det Points tur att slå till i powerplay, efter att ha blivit framspelad Nikita Kucherov och Victor Hedman. Med fem minuter kvar gjorde Steven Stamkos sitt andra mål i matchen och det blev alltså två poäng till Tampa Bay, som nu har vunnit tre av sina fyra senaste matcher.

Florida Panthers–New York Islanders 1–3

Svenskarna:
Inga svenska poäng i matchen.

Kommer man i underläge mot svårspelade New York Islanders så är det svårt att vända på kuttingen. Det fick Florida bittert erfara.

Genom två powerplay-mål av Devon Toews och Mathew Barzal i den andra perioden, så satte sig Islanders i förarsätet. Visserligen reducerade Florida genom Mike Hoffman, men närmare än så kom man aldrig.

Tyske Islanders-keepern Thomas Greiss gjorde en fin match (räddade 32 skott) och höll tätt i den tredje perioden. I slutsekunderna kunde Anders Lee sätta 3–1 i öppen kasse.

Pittsburgh Penguins–Columbus Blue Jackets 1–0 eft. förlängning.

Svenskarna:

Det här blev en målsnål tillställning och där Pittsburgh-målvakten Tristan Jarry höll sin tredje nolla på fyra starter, imponerande. Dock krävdes det bara 17 räddningar mot Columbus. Även kollegan i Columbusmålet, Joonas Korpisalo, höll nollan under ordinarie tid, men fick kapitulera när Bryan Rust avslutade med en backhand i mitten av förlängningen.

Trots att Pittsburgh spelade utan storstjärnorna Sidney Crosby (skadad) och Evgeni Makin (sjuk) så löste man en seger i den här matchen.

Detroit Red Wings–Winnipeg Jets 5–2

Svenskarna:
 Detroit: Patrik Nemeth (en assist).

Detroit är hopplöst sist i sin division och det ska mycket till om det ska bli slutspel för det forna storlaget. Men i natt fick de äntligen jubla igen, detta efter att ha förlorat tolv (!) raka matcher. Efter att nyligen blivit utskåpade av Winnipeg på bortais, så fick man här sin revansch. Det var första Detroit-segern sedan den 12:e november.

Och det var framtiden som visade upp sig.

Nyförvärvet från St. Louis Blues, Robby Fabbri, blev tvåmålsskytt och hade en assist i matchen. Men den som glänste mest var 20-årige rookien Filip Zadina som hade en 2+1-meny mot Winnipeg. 4–2-målet var Zadinas andra NHL-mål i karriären. Även tjeckiske landsmannen Filip Hronek blev målskytt och hade två assist i matchen. Slutligen ska vi inte glömma att svenske backen Patrik Nemeth hade en assistpoäng.

St. Louis Blues
–Vegas Golden Knights 4–2

Svenskarna: St. Louis:
Oskar Sundqvist (ett mål och en assist), Jacob de la Rose (en assist).

Efter att ha varit borta från spel (underkroppsskada) i sex matcher, så var St. Louis-centern Oskar Sundqvist tillbaka med besked mot Vegas. Först spelade svensken fram till Mackenzie MacEacherns 1–0-mål och sedan gjorde Sundqvist det viktiga 2–2-målet i början av den andra perioden.

Därefter tog St. Louis över matchen och genom två mål inom loppet av 40 sekunder, så var man i en tvåmålsledning inför den tredje perioden. Och väl där så spikade Jordan Binnington igen butiken.

Minnesota Wild
–Edmonton Oilers 6–5

Svenskarna: Minnesota:
Victor Rask (en assist), Joel Eriksson Ek (en assist). Edmonton: Oscar Klefbom (ett mål och en assist), Adam Larsson (en assist).

Som vanligt när Edmonton är i farten så blir det svängiga och underhållande matcher. Bortamatchen mot Minnesota blev inte direkt något undantag.

Formstarka Minnesota gick fram till en 4–2-ledning i den tredje perioden. Men där vaknade Edmonton till igen och genom två mål i mitten av perioden så var ställningen 4–4. Först reducerade Gaetan Haas efter pass från Adam Larsson, som därmed gjorde säsongens första poäng, och storstjärnan Connor McDavid. Men det hjälpte inte.

Ett ihålligt Edmonton-försvar släppte till två mål mot slutet av perioden och så var matchen förstörd. Luke Kunin satte det matchavgörande 6-4-målet, där Olle Eriksson Ek fick en assistpoäng. Det hjälpte inte Edmonton att James Neal reducerade i slutminuten.

Calgary Flames–Toronto Maple Leafs 4–2

Svenskarna: Calgary:
Mikael Backlund (en assist).

Underläge med 1–2 på hemmaplan mot rivalen Toronto Maple Leafs med en period kvar – då exploderade Calgary Flames. Anförda av Johnny Gaudreau (två mål) så vände Calgary på steken och gick fram till 4–2 på en två och en halv minut. Den tunga starten på perioden kunde inte Toronto hämta sig ifrån.

Calgarykeepern David Rittich stod för en fin match i målet och stoppade 32 skott.

Arizona Coyotes
–Chicago Blackhawks 5–2

Svenskarna: Arizona:
Carl Söderberg (en assist). Chicago: Robin Lehner (räddade 36 skott, 87.5 i räddningsprocent), Erik Gustafsson (en assist).

Efter utklassningen senast mot Vegas på bortais, var det dags för en ny smäll för Chicago. Svenske keepern Robin Lehner fick en mardrömsstart och släppte in två mål på fem minuter.  Det hann även bli 3–0 till Arizona innan den första perioden var över.

En bit in i den andra perioden tände Chicagokaptenen Jonathan Toews ett litet hopp för Chicago, men det hoppet släcktes snabbt av hemmalagets Nick Schmaltz. Visserligen reducerade Chicago på nytt i den tredje perioden, men man var utan chans mot topplaget Arizona. Som vanligt fick Robin Lehner en hel del att göra (Arizona sköt 40 skott).

JVM-aktuelle backen, Adam Boqvist, spelade i drygt 15 minuter för Chicago.

Vancouver Canucks
–Carolina Hurricanes 1–0 eft. förlängning.

Svenskarna: Vancouver: Jacob Markström (räddade 43 av 43 skott), Elias Pettersson (ett mål).

Jacob Markström. Jag säger bara Jakob Markström. När man till och med hyllas av – då har man gjort något stort.

Den svenske keepern var formidabel och gjorde en jättematch när Vancuver tystade de finska stjärnorna i Carolina Hurricanes. Jag syftar på Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.

Markström stoppade 43 skott och tog matchen till förlängning. Där klev Elias Pettersson fram och hängde dit säsongens 13:e mål med en mäktig backhand. Med andra ord så glänste svenskarna över finländarna i den här matchen. Dessutom var det här en historisk poäng för Elias Pettersson, nämligen nummer 100 i karriären.

Anaheim Ducks–Los Angeles Kings 1–2

Svenskarna: Anaheim:
Jakob Silfverberg (en assist).

Los Angeles Kings drog det längsta strået i detta "bottenderby". Med säsongens första mål bröt Kingsliaren Matt Duff dödläget i slutet av den första perioden.

Veteranen Jeff Carter satte dit 2–0 i powerplay i period två.

En bit in i den tredje perioden fick Anaheim kontakt. Svenske Jakob Silfveberg låg bakom målet genom att spela fram Derek Grant med en läcker backhand. Men det räckte inte till några poäng för Anaheim.

Kings-keepern Jonathan Quick stoppade 36 skott. Segern var Kings första på bortais på elva försök.

San Jose Sharks
–New York Rangers 3–6

Svenskarna: New York Rangers:
Mika Zibanejad (två mål), Jesper Fast (ett mål, ett assist).

Artemi Panarins hattrick i all ära, men det var Mika Zibanejad som låg bakom Rangers vändning borta mot San Jose Sharks.

Hemmalaget ledde med med 3–2 i mitten av den tredje perioden då Zibanejad slog till två gånger om. Först kvittering i powerplay och sedan ett ledningsmål med sju minuter kvar av den tredje perioden.

Panarin gjorde mål nummer två och tre i slutet av matchen och såg till att det resultatmässigt blev en ganska klar seger (6–3). Vi noterar även att Jesper Fast blev målskytt och spelade fram till ett.