HockeyNews
PLUS

Fem heta puckar: ”Här borde fler klubbar inspireras”

(11392) Brynäs fem heta puckar
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 7 december 2019

FacebookXWhatsApp

Brynäs kunde under lördagsaftonen straffa Växjö och vinna med 4–3 hemma i Monitor ERP Arena. Vår reporter, Andreas Lundskog, har samlat fem heta puckar från matchen.

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport 

Powerplayfesten i Gävle

Den första perioden kännetecknades av mängder av utvisningar från båda lagen vilket också skulle ge upphov till en målfest. Det small i nätmaskorna både högt och lågt. Detta när först Greg Scott visade prov på ett knivskarpt skytte fram till 1–0. Men de småländska gästerna skulle inte vara sämre när Marcus Davidsson styrde in 1–1 i powerplay och nog var det inte slut på mål i special teams där. Erik Josefsson hittade igenom fram till 1–2 efter att han snott pucken i, hör och häpna, ett numerärt underläge och hittat nätmaskorna. Men innan periodens slut skulle Brynäs återigen visa sin kapacitet när Jaedon Descheneau prickade in 2–2 i powerplay. Och just powerplay har under den senaste tiden varit en glödhet spelform från Gävlelagets sida. På de tio senaste matcherna har laget varit det främsta i hela ligan i just den spelformen med en effektivitet på 30 procent. Powerplay ser just nu ut att vara lika med fest i Gävle just nu.

Det har lossnat för kanadensaren

Under inledningen av säsongen var Jaedon Descheneaus poängutdelning skral och nog trodde jag att kanadensaren skulle få söka sig efter en ny klubbadress inför det förra landslagsuppehållet, men något har verkligen hänt med Brynäsforwarden under den senaste tiden. I de senaste matcherna har han varit en utav lagets absolut främsta spelare och svarat för totalt sex poäng på fem matcher. Och ikväll klev han återigen fram och satte sin femte fullträff för säsongen. Det har verkligen lossnat för kanadensaren.

LÄS MER: Brynäsforwarden om tunga starten och islossningen: ”Spelet kan bli bättre”

Brynäsforwarden Jaedon Descheneau kunde lördagsaftonen fortsätta med sin starka formtrend. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Så mycket viktigare än slagskott och corsisiffor

Oj vad underbart det var att få se cirka 1 500 tigergosedjur regna ner på isen efter att Greg Scott öppnat målskyttet för kvällen. Samtliga nallar samlades in till hjälporganisationen Klappaktuen för behövande barn nu när vi börjar närma oss juletid. Och jag måste verkligen ta tillfället i akt och hylla Brynäs imponerande samhällsengagemang. Här borde fler klubbar inspireras i att hur man som förening kan arbeta för en bättre värld med flera olika typer av samhällsprojekt. Det finns så många viktigare saker än corsiffor och slagskott som hockeyn kan arbeta med. Här ska man lyfta hela organisationen i Gävlelaget för ett föredömligt arbete.

En målskytt måste hittas

Brynäs absolut största akilleshäl hittills har varit att hitta igenom med skotten. Inför matchen hade laget en sammanlagd skotteffektivitet på 7,79 procent vilket är en utdelning som inte ens en mor hade kunnat vara stolt över. Här måste man verkligen vässa klubborna och hitta in med fler puckar. Men visst vore det dags för sportchef Sundlöv att försöka värva in en utpräglad målskytt till laget. Nu växer inte de spelartyperna direkt på träd men kanske kan marknaden öppna upp sig lite här under det stundande uppehållet? Annars är nog risken att det kan bli en tidig sorti på den säsongen.

Två lag som fortsätter att svaja

Inför säsongen hade jag rankat båda dessa lag att kunna nå en topp sex-placering i tabellen. Nu är det en ganska lång väg att vandra för båda lagen för att kunna nå en sådan verklighet. I Brynäs gör man alldeles för få mål medans Växjö har släppt in på tok för många. De här båda kombattanterna får nog börja sikta mer mot att kunna bärga en plats i play in och sedan kunna överraska. Det har svajat alldeles för mycket under den första halvan av säsongen från de båda.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)