HockeyNews
PLUS

Hockeyettan: Söder-spöket borta för Tranås

(11390) Taifse
Skärmdump Tranås/Staylive

Publicerad: 7 december 2019

Tranås AIF knöt ihop säcken och är klart för Allettan. En serie laget går in i med en god känsla i. Det kan bli perfekt för laget att inte ha något favoritsskap på sig.


Efter en minst sagt blytung start på höstsäsongen, där baksmällan efter kvalseriefesten i våras var påtaglig för Tranås AIF, såg det mörkt ut.

Ja, stor spelaromsättning inför säsongen, men vilket lag har inte det inför varje ny sejour i Hockeyettan?

Jag pratade med coachen Karl Helmersson tidigare i höstas när han hade vänt på skutan. Då medgav Helmersson att förväntningarna på laget troligen haft negativ effekt på prestationerna på isen. Laget klarade inte av att axla favoritskapet och spelarna var inte ödmjuka nog inför matcherna.

Men när oktober blev november och det började lukta måstematcher så steppade Tranås-spelarna  upp och visade att det finns klass i det här laget. Sett till de fem-sex sista omgångarna så är man bland de mest formstarka lagen. 

Strulet i spelartruppen blev till slut något positivt för Tranås.

LÄS MER: "Det är lika ljust i hallen i november som i augusti" 

En annat klockrent beslut av Helmersson var att han parade ihop bröderna Eklöf, Pontus och Petter, tillsammans med rutinerade Anders Skoog. Den kloke och rutinerade värmlänningen har fått Tranåshjärta och har varit perfekt som center med de spelskickliga bröderna från Linköping på var sin sida om sig.

LÄS MER: Brödrarduo hade show

När Tranås satte spiken i kistan för spel i finrummet i Allettan så var det Skoog som gick i bräschen med två mål och en assist i 4–1-seger hemma mot Hanhals. Och äntligen, jag skriver äntligen, så fick man ta sig till Allettan via söderserien. Nu slipper man höra det snacket.

Nu tror jag att Tranås kan glida in i Allettan med en skön feeling. Lag som Troja/Ljungby, Nybro och Mariestad kommer att ha den största pressen på sig, medan Tranås kan smyga bakifrån. Det kommer passa laget som handen i handsken. 

***

3–3-läge inför den tredje perioden mot rivalen Köping. Skulle höstens första trepoängare komma för Surahammar? Svaret blev nej. Köping vann med 5–3 och nu återstår bara bortamatchen mot Nyköping för fyrapoängaren. Det luktar inte direkt tre poäng om Surahammar i den fajten. 

***

Assistkungen Hampus Melén spelade fram till två av Mörrums sex mål i 6–3-segern mot Borås. Däremot blev poängligaledaren Adam Ingvarsson utan poäng och nu står duon båda på 27 pinnar inför sista omgången. Möjligen kan Vimmerbys lirare Roman Semjonov blanda sig in i fajten.

***

I norr är det inte bara dramatik i kampen om den sista Allettan-platsen, även i toppen blir det ett spännande race. Piteås starka 3–2-seger borta mot Östersund spetsade till det rejält inför den avslutande omgången på onsdag.

Detta efter att ha vänt ett 0–2-underläge. Piteåstjärnan Magnus Isaksson hittade luckan mellan benen på Carl Hjälm i slutet av den andra perioden. Petter Mäkitalo hittade Isaksson med en magnifik passning från egen zon.

Två powerplay-mål i inledningen av den tredje perioden vände på steken för Piteå. Emil Wrenmans avgörande fullträff l i fem mot tre var läckert. Även om Piteåspelaren fick alldeles för mycket tid på sig att sikta, så kan man inte klaga på prickskyttet i ena krysset.

Vinner Teg derbyt mot Vännäs på söndag så har vi tre lag på 38 poäng. Det som spetsar till det ännu mer är att Teg ställs mot Östersund på hemmais i den sista omgången, samtidigt som Piteå har hemmamatch mot Kiruna IF, som förmodligen inte har lyckats säkra en plats till Allettan. Även om det inte betyder så mycket att vinna grundserien så hade det varit anmärkningsvärt om T-E-G så vinna serien. Ett lag som man fick ut 40 gånger pengarna i våras...

LÄS MER: Fyra klubbar som kan skriva Allettan-historia

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS