AnnonsDe tvingades se värsta rivalerna i en TV-puckshög – igen


2 december

För andra derbymötet i rad blev det oavgjort under ordinarie tid mellan Mariestad och Skövde. För andra derbyt i rad gick det hela vägen till straffläggning och för andra derbyt i rad var det underdogen som fick jubla när Skövdes motivation på ett imponerande sätt glänste ikapp med Mariestads klass.
4-3 till Skövde efter straffar sved för Mariestad och skickade Skövde väldigt mycket närmare Allettan.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

När Skövde tidigare under hösten straffbesegrade Mariestad med 2-1 inför 2789 personer i hemmaborgen Billingehov var det en riktig krigarinsats. En match där viljan att uppoffrande jobba hårdare än det skickligare motståndarlaget räckte hela vägen till två poäng.

Motivation slår klass och allt det där som den gamla nötta klyschan innebär ni vet.

– Vi vill inte höra dem jubla och se dem ligga i någon tv-puckshög nästa gång, sa Mariestad-tränaren Andreas Appelgren  när jag pratade med honom efter den matchen.

Mariestad ville uppenbarligen stämma i bäcken direkt och sätta tonen från första sekund den här gången. De skickade in det mest fysiska de kan uppbåda i Simon Ericsson, Lucas Larsson och trotjänaren Filip Thörnqvist på lineupen och tryckte gasen i botten. De pressade tillbaka sina rivaler initialt och skapade en hel del.

Men Skövde växte in i matchen och kunde rent av ta ledningen, det hade kunnat bli darrigt för hemmalaget. Men när gästernas försvar glömde bort jätten Simon Ericsson som kunde stöta 1-1 i tom kasse skiftade matchbilden igen. Mariestad tog tillbaka taktpinnen.

När Mariestad har kommandot och kan spela i ledning, vilket man fick göra efter att Jesper Lindén tidigt i den andra perioden ordnat en 2-1-puck, då ska Skövde inte ha mycket att hämta. Då är Mariestad riktigt bra och har en bredd som kan bli svår att rå på för en motståndare som i jämförelse bara har krigarhjärtan att förlita sig på.

Och inte skapade Skövde mycket till ordnat anfallsspel, men de redde ut några boxplay och lyckades trots att taktpinnen satt stadigt i handen på hemmalaget ändå hänga sig kvar i matchen och hålla jämna steg målmässigt i den andra perioden. De tog tillvara på det som bjöds och kontringen som ledde fram till Jesper Erlandssons 2-2-kvittering var riktigt tjusig.

Det blev en ganska jämn tredje där Skövde gnuggade på och var värda ett bättre öde. Det var i alla fall så det såg ut när Erik Olsson i en tilltrasslad situation tillslut kunde peta in 3-2 för Mariestad med lite drygt fem minuter kvar att spela.

Ett öde Skövde dock snabbt såg till att ändra till sin egen fördel genom att omedelbart resa sig och ordna en 3-3-puck för att sedan också trycka på för ett avgörande. Man visade en fin moral.

Efter en chansrik men mållös förlängning fick ännu ett derby avgöras via straffläggning och återigen var det Skövde som visade sig vara det mest kliniska laget. Den här gången med Jonas Nyman som avgörande skytt.

I senaste derbyt kunde Skövde vinna mycket tack vare att Viktor Andersson storspelade i kassen. Ikväll var det Hugo Fagerblom som vaktade Skövdes mål och visade att han inte är mycket sämre han. Nu behövde han förvisso inte stå på huvudet, men gjorde ett väldigt gediget intryck. Precis som alltid like solide Tobias Sandberg i Mariestad-målet.

Hetare derbyn har förstås skådats så väl på isen som på läktarplats. 2000 personer fyllde Mariehus Arena och visst var där en och annan skärmytsling extra på banan, men att Mariestad sedan länge är klara för Allettan och mest träningsspelade märktes. Det är klart att inställningen fanns där, i ett derby vill man förstås aldrig förlora. Men hade det varit ett derby som verkligen gällde något hade de offrat fler blåmärken i kampen framför kassen och kring sargerna.

Det tar dock inte ifrån Skövde någonting. Laget krigade, spelade uppoffrande och smart bortahockey och visade, inte minst i tredje perioden, att det finns en del finess i det hårt jobbande laget.

Motivation slog klass den här gången också. Två poäng gör att Skövde ryckte väldigt mycket närmare en plats i Allettan i den kamp de just nu går med Nyköping.

Och inte minst, de tvingade Andreas Appelgren och Mariestad att se en lycklig tv-puckshög. Igen.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 


Annons

Annons

Annons