HockeyNews
PLUS

Veckans SHL: ”Som en schweizisk armékniv"

(11250) Veckans SHL
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 2 december 2019

En händelserik vecka ytterligare i SHL summeras av HockeyNews reporter Andreas Lundskog, som också har plockat ut de formstarkaste spelarna i Veckans Lag.

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport 

Veckans Lag:

Målvakt:

Arvid Holm, Färjestad

Den 21-årige burväktaren har verkligen imponerat i att kunna ta steget från HockeyAllsvenskan till SHL så här långt. I torsdags stod han för en riktigt stabil insats i 4–2-segern mot Skellefteå där Holm också blev utsedd till matchens lirare. I lördagens toppmöte mot Frölunda spelade han som en vägg med en räddningsprocent på 94,75%. Återigen har Färjestad skapat sig en riktigt vass målvaktsduo som kan avlasta varandra. Här måste man rikta stort beröm till lagets målvaktstränare Maciej "Masken" Szwoch. Under förra säsongen lyckades han med att få en stark utväxling på Adam Werner och redan nu har han fått Holm att ta stora kliv i sitt spel.


Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Backar:

Victor Söderström, Brynäs

Stortalangen från Skutskär börjar precis som hela Brynäs komma igång mer och mer. I torsdagens seger mot Linköping var han högst delaktig när han fick spräcka sin målnolla för säsongen. Även i lördagens förlust mot HV71 svarade 18-åringen för en stabil insats där han återigen skrev in sig i poängprotokollet med en assist. Nu går man och längtar till JVM där Söderström är ett givet kort i truppen. Söderström är verkligen en talang utöver det vanliga.


Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Vojtech Mozik, Färjestad

Under inledningen av säsongen var jag starkt tveksam till om den tjeckiska backpjäsen skulle kunna anpassa sig till tempot i SHL. Men här måste jag säga att Mozik har motbevisat mina tvivel. Under de senaste veckorna har han tagit stora kliv i sitt spel och växt ut till en pålitlig pjäs i backbesättningen. Han kanske inte är den mest flashiga backen i ligan men han bidrar med det hårda jobbet i det tysta. I lördagens starka seger mot Frölunda fick han också likt Söderström spräcka målnollan för säsongen. Det var minst sagt välförtjänt.


Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Forwards:

Simon Önerud, HV71

Under inledningen av säsongen såg det till mestadels ut som att Önerud åkte runt på isen och funderande var formen hade tagit vägen. Men de senaste veckorna har den skicklige HV-forwarden funnit det han letade efter. I lördagens match mot Brynäs klev han fram som den stora hjälten och vände underläge till seger med sina två fullträffar. Totalt blev det fyra (2+2) noteringar i poängprotokollet för Jönköpingssonen under den gångna veckan. Det kallar jag en stigande formkurva.


Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Daniel Zaar, Rögle

Veckans kanske mest självklara val på listan där Zaar avslutade mörka november med att vara den starkast lysande stjärnan i ligan. I torsdagens Skånederby var han fullkomligt bländande med ett mål och två assist. Detta följdes sedan upp med ytterligare en fullträff i förlusten borta mot Leksand i lördags. Nog borde den Jonstorpsfostrade forwarden återigen få chansen i Johan Garpenlövs trupp till Channel One Cup om drygt två veckor. En av seriens absolut främsta forwards den gångna veckan.


Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Linus Fröberg, HV71

Återigen en spelare som kanske inte alltid får de största rubrikerna men som oftast bidrar med ett oerhört pålitligt spel. Jag skulle nog jämföra Karlstadsonen med en schweizisk armékniv då han kan axla både offensiva och defensiva roller i ett lag. I hans offensiva uppsida är han också lite av en playmaker, vilket kan ses på hans utdelning med elva assist så här långt under säsongen. Under veckan svarade Fröberg för starka insatser med ett mål och tre assist. Man kan minst sagt säga att han är nyttig för sitt HV71.


Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Tränare:

Johan Pennerborn, Färjestad

Värmlänningarna svarade under veckan med att ta två övertygande segrar mot tufft motstånd i form av Skellefteå och Frölunda. Offensiven fortsätter att vara sprudlande med en jämn och hypereffektiv produktion från samtliga kedjor. Framför allt tycker jag att laget har slipat på sitt försvarsspel genom att kunna bromsa ner motståndarnas förstapress. Sicken bra hockey det spelas i Värmland just nu!


Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Veckans…

Nu är måttet rågat!

Jag får ta till Per Ledins klassiska replik för att kunna beskriva hur trött och frustrerad jag är över reglerna kring målgården just nu. I förra veckan blev Jack Connollys mål bortdömt efter att hans klubbspets varit inne i målgården och haft en minimal kontakt med Brynäsmålvakten Joacim Eriksson. I lördags var det samma visa återigen när Marcus Davidsson och Simon Ryfors fullträffar plockades bort av samma anledningar. Nu får det vara nog tycker jag. Den nyutformade bedömningen kring målgården har varit fullständigt bedrövlig där spelarna knappt får andas mot målvakterna längre. Spelarna själva verkar knappt veta vad som gäller, fansen blir blåsta på en underhållande hockey och allt kokas ihop till en irriterande röra.

Även rent spelmässigt kan jag tänka mig att svensk hockey förlorar på det här. Om man tittar globalt idag så görs de flesta målen i NHL och internationella sammanhang framför målet med hjälp av styrningar och skymningar. Nu kommer ju inte en enda spelare att våga närma sig målen med risk för att en fullträff blir bortdömd. Någonstans vill man ju se en målgladare hockey som gynnar underhållningsvärdet. Nej, gör om och gör rätt för nu är måttet rågat!


Vår reporter Andreas Lundskog vill se en regelförändring vad det gäller spelare i målgården fram till bortdömda mål. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Finaste...

Inom loppet av två raka hemmamatcher stod Färjestad för oerhört vackra hyllningar där Micke Johansson avtackades i torsdags vilket följdes upp av att Peter Nordströms tröja hissades upp i taket på Löfbergs Arena i lördags. Jag ska säga att jag satt med gåshud upp över öronen när jag i torsdags fick lyssna till Johanssons vackra tacktal till hela organisationen. Detsamma gällde när man bevittnade videoklippen från den mäktiga ceremonin i lördags. Världsklass var ordet för att beskriva det hela. Stor cred till hela Färjestads organisation för arrangemangen som gick rakt in i hjärtat på många hockeysupportrar ute i stugorna.


Färjestadslegendaren Peter Nordströms tröja hissades upp i Löfbergs Arena inför lördagens match mot Frölunda. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Vändning...

Leksand var till stora delar utspelade i lördagens tillställning hemma mot Rögle. Ändå kunde laget resa sig i den tredje perioden och vända underläge till seger och tre blytunga poäng. Snacka om en livsviktig seger för främst moralen i laget. Även om man behöver slipa på många saker i just spelet så lyckades man hitta en väg att vinna. Det tror jag var ovärderligt i klubbens läge.

Succédebutant...

I torsdags debuterade Färjestadsnyförvärvet Michael Latta och kanadensarens första puckkontakt i ligan kunde nog inte ha blivit bättre för forwarden. Detta när han på sitt första avslut, elegant smällde in pucken i det bortre krysset bakom en chanslös Mantas Armalis i Skellefteåmålet. Latta bidrog också med en assist i matchen mot Frölunda och hyllades också då av tränarteamet. Jag vet att det var många som hade en hel del frågetecken kring denna värvning. Det intrycket som jag har fått hittills är att Latta kan komma att bli väldigt viktig för detta Färjestad. Detta med sin rutin och kämpaglöd som jag tror smittar av sig till lagkamraterna och som blir extra viktigt i ett slutspel. Här kanske sportchef Peter Jakobsson funnit en ny publikfavorit till Karlstadspubliken.

LÄS MER: ”Mycket tacksam att de har gett mig en chans”

Intervju...

Under veckan hade jag det stora nöjet att få äta en mycket trevlig lunch med Örebrotränaren Niklas Eriksson. Det blev ett mycket öppenhjärtigt samtal om ledarskap, individuell utveckling och frågeställningar långt ifrån corsisiffror och slagskott. Niklas Eriksson är verkligen ett föredöme för oss journalister med sin öppenhet och tydlighet.

LÄS MER: Örebrotränaren: ”Mångt och mycket det som ett ledarskap går ut på”

Stort tack för att ni läste listan denna vecka alla hockeyvänner. Om ni har några synpunkter eller reflektioner är det bara att kontakta mig vid mail eller Twitter. Nu laddar vi för en ny glödhet hockeyvecka. 

/Andreas 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS