HockeyNews
PLUS

Spaningar från HockeyAllsvenskan: ”Modo agerar som ett topplag”

(11123) Henrik Björklund
Erik Mårtensson/Bildbyrån

Publicerad: 24 november 2019

FacebookXWhatsApp

Det var full omgång i HockeyAllsvenskan den här eftermiddagen. Här är HockeyNews.se:s reportrar Mattias Persson och Alexander Nilssons spaningar från matcherna. 

Presenteras i samarbete med Coolbet – odds från Hockeytvåan till SHL

Sanslösa målkavalkaden i bottenmötet

Allt talade för att det skulle bli en jämn historia i bottenmötet mellan Almtuna och Mora. På mindre än två minuter hade Dalalaget dragit i från till 3–0 och i princip dödat matchen, trodde jag. Men ack vad jag skulle få. En timeout och drygt tio minuter senare hade Almtuna hämtat upp till 3–3. Det här kan vara en av de sjukare hockeyperioder jag sett. I den andra perioden gjorde Almtuna 4–3, men trots det lyckades Mora komma tillbaka och vända på steken. Den moralen är något man kan ta med sig inför framtiden – och kanske var det här starten på vändningen?

Ett nytt fynd av Kenttä

Målvakten Joe Cannata, centern Tyler Vesel och nu senast backen Zach Palmquist – de är alla fyndade av Per Kenttä. Zach Palmquist har redan visat att han håller en mycket hög nivå, inte flashig på något sätt, men löser situationer på ett väldigt enkelt sätt och är nyttig i defensiven. Därmed har Björklöven ännu en back som kan logga många minuters istid och framförallt bli viktig i ett kval. I eftermiddagens match noterades den amerikanske backen för sitt första mål och poäng i HockeyAllsvenskan när han utökade Björklövens ledning till 2–0 tidigt i den första perioden. Det är imponerande att Kenttä gång på gång hittar de små guldkornen i de stora säckarna. 

LÄS MER: Spaningar från Timrå–BIK: "Nästa succékedja har hittat rätt i TIK"

Topp fyra drar ifrån – inget lag kan rubba dem

Topp fyra med Timrå, Modo, Karlskoga och Björklöven är på väg att dra i från övriga lag. Redan nu är glappet stort och för tillfället skiljer det hela 14 poäng mellan ettan Björklöven och femman Västerås. Känslan är att det är det här toppskiktet vi kommer ha resterande del av säsongen. Västerås är bra, men hänger inte med i samma poängtempo som de andra lagen (även om det blev seger mot SSK idag) och jag har svårt att se att något av de övriga lagen ska kunna rubba topplagen och äta i kapp. 

Imponerande Hästen

Jag, liksom många andra hade Vita Hästen på den nedre halvan i tipset av den allsvenska tabellen inför säsongen. Vita Hästen verkar ha tagit tabelltipsen som tändvätska och så här långt har laget imponerat stort och placerar sig på överraskande sjätteplats i tabellen. Tony Zabel och det övriga ledarteamet har gjort ett gediget jobb med att få ihop en spelidé som funkar trots lite billigare spelarmaterial. Framförallt är jag imponerad över värvningen av Istvan Bartalis, som man hittade från ingenstans och som bara öser in poäng. I dag tog man en ny viktig seger borta i derbyt mot Västervik. 

Hur djup kan AIK:s grop bli?

Visst, det är bara sex poäng upp till närmsta lag på fast mark för AIK – men vad talar för att de ska nå dit? De fick en skjuts i Bob Simensens första match som nygammal tränare när det andra krislaget, Mora, besegrades men man har inte tillåtits bygga upp någon form av momentum och bra moral då det blev förlust mot Modo senast och under söndagskvällen var man inte nära resultatmässigt mot Tingsryd även om det var jämnt skottmässigt. Just nu känns det som att det mesta går emot AIK i botten av tabellen. Frågan är bara vad de ska göra för att vända skutan åt rätt håll.

Modo agerar som ett topplag

Att Modo tillhör toppen av Hockeyallsvenskan denna säsong har inte undgått någon. Men de agerar också som att de hör hemma där. Efter stjärnsmällen mot Vita Hästen har man studsat tillbaka med segrar över AIK och nu Karlskrona. Gemensamt för de två vinsterna? Modo har hamnat i underläge i princip omgående i den första perioden efter snabba mål motståndarna, men båda gångerna har Modo lugnt och metodiskt jobbat sig tillbaka och malt ned motståndarna, inte en tillstymmelse till att gå ifrån sin spelidé och tron på sig själva. Björn Hellqvist har fått pli på sina grabbar.

Resultaten:

Västervik – Vita Hästen 1–3

Björklöven – Kristianstad 3–1 

Almtuna – Mora 5–6

Södertälje – Västerås 1–3

Timrå – Karlskoga 3–1

AIK – Tingsryd 1–4

Karlskrona – Modo 2–5

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)