NHL-svepet: Nilsson tillbaka som matchvinnare

(10982) Anders Nilsson

Publicerad: 16 november 2019

Utbytt i senaste starten, men i natt visade Anders Nilsson att förra veckans storspel inte var någon tillfällighet.
Ottawa-målvakten stoppade 26 av 27 skott på mål och utsågs, för fjärde gången denna säsong, till matchens första stjärna.

Ottawa Senators – Philadelphia Flyers 2–1

Svenskarna:
Erik Brännström, Ottawa (1 assist), Anders Nilsson, Ottawa (96,3 i räddningsprocent).

En effektiv andraperiod och storspel från svenske burväktaren Anders Nilsson räckte för att Ottawa skulle inkassera sin åttonde vinst för säsongen.

Det var annars gästerna från "Philly" som skulle få den bästa starten när Tyler Pitlick öppnade målskyttet knappa tre minuter in i matchen. Mer än så skulle alltså inte Nilsson komma att tillåta.

Tyler Ennis, assisterad av förre JVM-kaptenen Erik Brännström, prickade sedan in kvitteringen i PP. Målet kom knappa fem minuter innan Filip Chlapik överlistade Carter Hart med matchavgörande 2–1.

För storspelande Anders Nilsson så var segern hans femte på tio matcher. 29-åringen utsågs i förra veckan till ligans första stjärna men byttes sedan ut när "Sens" krossades av Carolina under natten mot måndagen.

– Jag tror att alla vet vad vi som ett lag måste göra för att vinna hockeymatcher. Vi kan inte utmanövrera motståndarna med skicklighet. Vi måste slå varje motståndare, varje kväll med arbetsmoral och vi måste jobba stenhårt och hårdare än våra motståndare, sa Nilsson efter matchen.

Washington Capitals – Montreal Canadiens 2–5

Svenskarna: Nicklas Bäckström, Washington (1 assist).

Washingtons svit på 13 raka med poäng fick ett slut när man i natt föll mot ett formstarkt Montreal.

En tackling från stjärnan Alexander Ovetjkin på "Habs" Jonathan Drouin blev en väckarklocka för gästerna från Quebec. Montreal slog till med fyra obesvarade mål på dryga åtta minuter i den andra perioden.

– Det är hockey, inte balett, sa "Ovie" om tacklingen som han även beskriver som regelrätt.

Capitals coach Todd Reirden svarade med en time-out, och reduceringarna skulle komma två gånger om via tidigare nämnda Ovetjkin och hans landsman Evgeny Kuznetsov. Men det var för lite och för sent för hemmalaget från huvudstaden.

Columbus Blue Jackets – St. Louis Blues 3–2 e. förl.

Svenskarna:
Emil Bemström, Columbus, (1 assist), Oskar Sundqvist, St. Louis (1 assist).

I ett 1–2-underläge inför den tredje perioden var bottenplacerade Blue Jackets i desperat behov av en ny seger. Efter förarbete av fjolårets målkung i SHL, Emil Bemström, så skulle kvitteringen också komma.

Svensken grävde fram pucken till centern Pierre-Luc Dubois som lyckades trä in kvitteringen till 2–2 bakom Jake Allen i Blues-kassen.

Matchen gick till övertid och väl kunde talangfulle backen Zach Werenski se till att ge Blue Jackets två viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 2–4

Svenskarna:
William Nylander, Toronto (1 assist).

Toronto fortsätter att ha förtvivlat svårt mot antagonisten Boston. I natt var det stjärnan, och den så ofta omskrivne, Brad Marchand som var huvudmannen bakom Maple Leafs fjärde raka förlust.

Profilen gav gästerna ledningen två gånger om i den tredje perioden innan backbjässen Zdeno Chara kunde slå spiken i kistan med sitt 4–2-mål i öppen kasse. Tvåmålsskytten Marchand (32 poäng) klättrade i och med nattens produktion upp till en tredjeplats i poängligan som toppas av Leon Draisaitl (41 poäng).

William Nylander var med och lade grunden till hemmalagets kvittering till 1–1 och noterades för en assist.

New Jersey Devils – Pittsburgh Penguins 2–1

Svenskarna:
Jesper Bratt, New Jersey (1 assist).

Målvaktstalangen MacKenzie Blackwood svarade för en stormatch och räddade 38 av 39 skott när divisionsjumbon Devils i natt besegrade Pittsburgh.

Svenske Jesper Bratt spelade fram till Travis Zajac som satte dit 1–0, sju minuter in i den första perioden. Forwarden Blake Colemans utökning, med fem sekunder kvar av mittenakten, blev sedan spiken i kistan.

Vinsten var Devils sjätte för säsongen och laget parkerar alltjämt på en åttonde- och sista plats i Metropolitan Division.