Spaningar från Färjestad–Frölunda: ”90-10 i fördel för Färjestad”

(10926) Färjestad

Publicerad: 12 november 2019

Färjestad vann den första åttondelsfinalen mot Frölunda i CHL-slutspelet med hela 6–3.
Här ger HockeyNews reporter & krönikör, Mattias Persson er sex spaningar från matchen.

Så ska det se ut!

Under de senaste säsongerna har de svenska klubbarna haft svårt att locka publik till arenorna när det vankats CHL. Men i årets åttondelsfinal mellan Färjestad och Frölunda var Löfbergs Arena välfyllt. Verkligen kul att se, och det gör ju också turneringen så mycket mer intressant både för spelarna och oss runtomkring.

Tog den verkligen i innerribban?

Färjestad tog ledningen genom Marcus Nilsson tidigt i den första perioden, men varken Nilsson själv eller publiken jublade. Efter en stund valde domaren att kika på situationen och minuten senare pekade han på mittpunkten. Men tog den verkligen i inneribban? På reprisbilderna tycker jag att det är oerhört svårt att se, vad tycker ni? Konstigt att CHL inte har tillgång till kamera i taket, då hade vi sett om pucken var inne och sluppit spekulera.

Oerhört stillastående i egen zon

Inför uppehållet åkte Frölunda på två raka förluster och efter två och en halv period mot Färjestad i CHL-åttondelen låg man under med hela 5–0. Det jag tycker mig se i de senaste matcherna är att Frölunda varit oerhört stillastående i egen zon, likaså idag. Det var fullständigt bedrövligt inledningsvis och mot ett stekhett Färjestad blir man straffade. Ledarstaben har en hel del att fundera på tills returen – men också inför SHL-omstarten på torsdag.

Färjestads sinnessjuka bredd

Tidigare i dag stod det klart att den tilltänkte stjärnvärvningen Ville Leskinens kontrakt med Färjestad bryts, men vad gör det när man har en otrolig offensiv att tillgå? 39 mål på de tio senaste matcherna – smaka på det. Laget har en sinnessjuk offensiv bredd och levererar inte den ena kedjan levererar en annan. Mot Frölunda var det Linus Johanssons enhet med Victor Ejdsell och Per Åslund som lös. Totalt stod trion för åtta poäng i matchen.

90–10 inför returen

Att Färjestad skulle trycka dit Frölunda med 6–3 var det nog ingen som såg komma, men man kan tycka att de tre målen Värmlänningarna släppte under andra delen av matchen var onödiga (kom delvis till av defensivt slarv). Men fortsatt har Färjestad en klar fördel inför returen i Göteborg om en vecka. Jag har svårt att se att Frölunda vänder det här och ska jag ge en procentuell chans vem som går vidare säger jag 90-10 i Färjestads favör.

Oro i Frölunda efter förlusten

Inte nog med tredje raka förlusten. I den andra perioden föll lagkaptenen Joel Lundqvist illa in i sargen och i den tredje perioden fanns han inte med på isen. Samtidigt utgick både Johan Sundström och Brandon Gormley efter smällar. Det är tre av Frölundas viktigaste spelare och det skulle vare ett oerhört tungt avbräck för Roger Rönnbergs mannar om de skulle bli borta en längre tid. Och hur är det med Ryan Lasch, som var 50/50 till spel inför matchen? Amerikanen såg inte ut att vara 100 procentig och undvek ofta duellerna nära sargen.