AnnonsAnalys: Vad har gått fel hos Brynäs?


24 oktober

Brynäs haltar betänkligt mer i tabellen än vad förhandstipsen sade. Plats 13 av 14 efter 11 spelade matcher. 

Är det Bynäs som är så dåliga? Var förhandstipsen så dåliga? Eller är det för tidigt för slutsatser? Vi tar en djupdykning från den statistiska (och därmed faktiska) vinkeln.


Annons

SHL presenteras av ATG Sport 

Som bekant, när en säsong summeras så visar det sig att Corsitabellen har hög korrelation med placeringstabellen. Ifjol stämde det främst med botten i SHL då botten fem corsi även var botten fem i serien. Två sämsta corsilagen var även de två som får börja om i Hockeyallsvenskan i år. 

Kikar vi på Brynäs så var det som de flest vet en rätt stökig säsong. I början på November byter de tränare för att få ett lyft i tabellen. De ligger vid det här tillfället 10:a i tabellen och 8:a i corsi. 

Brynäs deppar under matchen mot Luleå. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån. 

Tittar vi från tränarbytet till säsongsslut så har sedan Brynäs lägst Corsi i serien och gör minst mål framåt tillsammans med Timrå. Tack vare all tid i egen zon så ”tvingas” Brynäs täcka otroliga mängder skott. Totalt 815 under säsongen. Det är 119 fler än tvåan. De som täcker minst under säsongen är HV71 med 471 skott. 

Under Säsongen har de två spelare som ändå lyckas ha positiv CF%. Bertilsson och Gunderson.

Brynäs Corsi 2018/19.


Denna säsongen

De två stjärnorna från ifjol är ersatta med två rutinerade Brynäsare i Greg Scott och Anton Rödin. 

Corsin är idag näst bäst i ligan (sista matchen mot IKO förde upp dom från fjärde plats). Detta är till stor del de två nyförvärvens förtjänst då de har högst CF% i hela SHL! Det ska nämnas att  de startar 33% av sina byten i offensiv zon. Andrakedjan startar, som en produkt av förstakedjans spel, närmre 50% av sina byten i offensiv zon.

Individuell Corsi Topp 10 för hela SHL.


Gräver vi djupare på detaljer i spelet hos Brynäs så sticker en del saker ut.

Offensivt

Rank SHL

Passningar till slottet

3:a

Skottförsök från slottet 

2:a

Skott med skymning

4:a

Direktskott från slottet

14:e

Spelvändningar(Odd man)

13:e

Defensivt


Skott från slottet

9:a

Skott på mål från inre slottet

4:a

xGA

4:a

Direktskott från slottet

13:e

xGA2Actual

14:e


Framförallt offensivt så är det det många nyckeldetaljer som är bra;

Corsin är bra, de tar dessutom avsluten från rätt ställe och när det är distans på skotten så har de skymningar. Men, två saker som driver xG* är att skjuta direktskott. Gör du det dessutom från slottet så är det ännu bättre. Detta gör Brynäs minst i serien. Spelvändningar är även det ett problem då snarare anfaller samlat. Detta gör att de endast är 7:a i xGF%. Denna diffen mot Corsitabllen kan därmed härledas till att de skjuter för få skott med hög kvalité.

Anton Rödin har skrapat ihop sju poäng på elva matcher denna säsong. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån. 


Defensivt så hittar vi spännande saker. Brynäs är förväntat att släppa in 4:e minst mål i serien (xGA). Här har de störst diff i ligan då de nästan släpper in nästan ett mål mer per match än vad modellen trodde de skulle göra (xGA2Actual). Vi ser i tabellen ovan att de släpper till hyfsat många skott från slottet och många av dessa är direktavslut.

Så spelet fem mot fem finns det mer att hämta i. Men allt är inte pannkaka. 

Tittar vi sedan på special teams så är det en rejäl ögonöppnare. Brynäs är näst sämst i serien i boxplay och sämst i serien i powerplay. Detta gör att skulle man summera dessa procentsatser så är de 44 procentenheter(!) sämre än Färjestad som är bäst. 

Boxplay vs. Powerplay 2019/20.


Analys av seriens sämsta powerplay

Rent siffermässigt på detalj så är det inte så att allt är sämst i PP men gräver vi djupare, med hjälp av grafer på avsluten och passningslinjer så uppenbar sig problem. 

Som nämnt tidigare så är det en bra idé att driva bra xG. Du gör sannolikt fler mål då. Det gör du genom stora förflyttningar och direktskott. Gärna avslut från slottet. 

Här är en karta över Brynäs direktavslut i PP denna säsongen. De med orangea ringar runt är mål.

Brynäs direktskott i PP.


Det finns inga mål. Avsluten kommer väldigt sällan från det vi kallar slottet och de kommer framförallt från lång distans.  Vi kan jämföra med hur det ser ut för tillexempel Frölunda (blåa ringar är mål).

Frölundas direktskott i PP.


De kommer med en helt annan volym in i slottet eller i en vinkel.

Lägger vi på dom på varandra så blir skillnaden väldigt tydligt. Brynäs tar avslut från vinklar som genererar väldigt låg xG och även, uppenbarligen, färre mål. 

Brynäs och Frölundas direktskott i PP.


Så varför tar man inte bara avslut från slottet om det nu är det bästa? 

Jag har tittat på passningsvägarna för de tre senaste matcherna så följer de detta mönstret ganska exakt.

Brynäs passningar i PP.


Passningar på utsidan av boxen och inga (lyckade) passningar in i slottet. En annan iaktagelse som jag är rätt säker föranleder att det inte är några passningar in i slottet är bristen på passningar bakom mål. Sista tre matcherna hittar jag en passning bakom mål (mot Växjö). 3 sekunder kommer även en passning genom slottet (Rödin till Dechenseau). 

Analysen:

Genom att endast spela utsida och aldrig bakom mål så kan motståndarboxen hela tiden vara följsam och ligga rätt i linjer (skott som pass). För att lyckas hitta en kille som Danielsson på direktskott så måste passen komma till honom i zoner som inte är speciellt farliga. Danielssons snittdistans på avsluten i PP är 14,8 meter från målet Ligasnittet i PP är 9 meter. Tänk om 9 meterskastarna i Handboll skulle flytta bak till 15 meter? En halvbra liknelse men jag tror syftet når fram.  

Ett enkelt sätt att få förflyttning på boxen är att enkelt inleda med att ta ett varv runt målet med pucken. Redan där har en enkel förflyttning kommit på boxen där försvarspelarna tvingas vrida på huvudena coh möjligheter till att antingen få Danielsson närmre målet eller hitta pass genom slottet ökar markant. Och gör det det så ökar även sannolikheten att göra mål.   

Slutord:

Jag anser att: 

  1. Förlusterna av framförallt Gunderson har underskattats av media inför säsongen. En kille som laggat mest speltid i serien under ett antal säsonger och dessutom gjort det riktigt bra. 
  2. Allt är inte pannkaka och Brynäs har goda möjligheter att lyfta i tabellen. Men det måste bli ordning på special teams och antalet mål i baken måste bromsas. Detta bör dock inte göras på bekostnad av anfallsspelet (dra inte tillbaka styrkorna som i fjol). 


Erik Wilderoth är skribent på HockeyNews.se och även expert på C More-produktionen Hockeylabbet. Statistiken som använts i analysen är hämtad från Sportlogiq.

Här kan du se det senaste avsnittet av Hockeylabbet.


Annons

Annons