Nya unga Skellefteå är oerhört underhållande att kolla på


17 oktober 2019

STOCKHOLM. Höstmörkret börjar lägga sig över landet.

Men i Skellefteå håller många nya små stjärnor på att tändas.


SHL presenteras av ATG Sport 


Det är inte lätt att komma till Hovet. Men framför allt brukar det vara väldigt svårt att komma därifrån.


Med en seger.


Ofta krävs det en extraordinär arbetsinsats eftersom Djurgården inför mötet med Skellefteå var SHL:s bästa hemmalag med 2,4 poäng per match på Hovet. Framhejade av en grymt het hemmapublik är det svårt för de flesta att stå emot Djurgården.


På torsdagskvällen var det inte fler än 5 646 åskådare på Hovet och de som hördes mest var de som sjöng ”AIK, AIK” i slutet av den tredje perioden och då de firade Skellefteås 3-1-seger.


Skellefteå har vunnit matcher i Stockholm de senaste åren genom en väldigt tät defensiv och ett ofta mycket tillbakadraget och samlat försvar.


Jag gillar årets Skellefteå lite mer. I år pallar laget att spela med aggressiv press vilket kan störa även ett så puckskickligt backgäng som Djurgårdens.


Skellefteå har SHL:s näst lägsta medelålder (efter Rögle) enligt Eliteprospects.com och satsningen på ett ungt lag har så här långt varit oerhört framgångsrikt.


Mest av allt är det underhållande. Det är otroligt spännande att se Edmontons blivande back Philip Broberg, 18, tillbaka på samma is som han spelade för AIK på förra säsongen. Vad ska hända? Hur mycket har han hunnit utvecklas sedan den senaste matchen man såg honom? Frågorna poppar upp.


Och det var också därför som Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén hade bänkat sig på Hovet. Ja, inte bara för att se Broberg inför JVM.


Skellefteå har fler JVM-aktuella spelare som Jacob Olofsson, Albin Eriksson och Jonatan Berggren. Men eftersom både Eriksson (sjuk) och Berggren (skadad) saknades mot Djurgården fick Linus Hedman göra sin första SHL-match i höst och gick in i kedjan med Andreas Wingerli och Adam Pettersson.


Dessutom fick 01:an William Persson göra sin första SHL-match i karriären.


##Det måste vara roligt att plantera något i Skellefteå AIK:s och se det växa. Det har gjort klubben till det den är. Och det är uppenbarligen vägen framåt för Skellefteå även framledes.


Montén kollade naturligtvis även in Djurgårdens Alexander Holtz och Albin Grewe som genom sina olika styrkor kan bidra med mycket i ett svenskt JVM-lag.


Holtz är en vass målskytt och var nära att få utdelning mot Skellefteå vid några tillfällen. Fräckast var när han vallade pucken mot Skellefteås målbur och fick Tom Pyatt att se vilsen ut. För att sedan göra sig spelbar och var så när att göra mål på Robin Norells passning.


Djurgården bäddade för förlusten mest genom eget slarv som ledde till kontringar för Skellefteå. Både Jacob Anderssons 2-1 och Andreas Wingerlis 3-1 var frilägen utnyttjade till perfektion.


##Skellefteå tillhör toppen av SHL. Igen.


Och jag tror att ”gubbarna” Joakim Lindström och Oscar Möller njuter av att se att det åter kommer massor med spännande nya spelare underifrån precis som när Skellefteå växte till en stormakt i SHL från 2010 och framåt.