Svensk succé i CHL – alla lag klara för slutspel

(10346) Skellefteå

Publicerad: 15 oktober 2019

Linus Lindströms kvittering med 26 sekunder kvar i gruppfinalen mot Kärpät såg till att Skellefteå tog sig vidare till slutspel.

Samtliga fem svenska lag är nu klara för slutspel i CHL.

– Vårt mål var att ta oss förbi gruppspelet, och ta det därifrån. Nu ska vi analysera detta och lägga fokus på nästa uppgift, sa Skellefteås tränare Tommy Samuelsson till SVT efter matchen.

Under tisdagen var det dags för den avslutande omgången i Champions Hockey Leagues gruppspel. Skellefteå avslutade gruppspelet med en ren gruppfinal, mot finska Kärpät på bortaplan. Förutsättningarna var klara på förhand, seger eller oavgjort krävdes för att Skellefteå skulle bli klara för slutspel.

Det började tungt för Skellefteå. Halvvägs in i den första perioden gjorde Michal Kristof 1–0 för finländarna i powerplay, efter fint förarbete av Jesse Puljujärvi. Drygt tre minuter senare hade Jakub Krejcik bombat in ett skott som betydde 2–0.

Men Skellefteå skulle replikera. Linus Lindström styrde in ett skott från backen Jacob Andersson med två och en halv minut kvar av den första perioden.

Skellefteå fick en drömstart på den andra perioden, sedan Jonathan Pudas bombat in 2–2 bakom Kärpäts målvakt Justus Annunen. Men gästernas glädje blev inte särskilt långvarig. Drygt en och en halv minut senare hade Jesse Puljujärvi gjort 3–2.

3–2 skulle stå sig tills det återstod fem minuter av den andra perioden, då Jonathan Pudas slog till med sitt andra mål för kvällen.

Men för att slippa förlita sig på resultatet i mötet mellan franska Grenoble och schweiziska Bern var Skellefteå tvungna att vinna eller fixa förlängning i den sista perioden.

Men istället för ett ledningsmål släppte Skellefteå in 4–3 efter att 17-årige talangen Topi Niemela siktat in sig och hittat maskorna bakom Gustaf Lindvall i Skellefteåmålet 10:05 in i den tredje perioden.

Kärpät fick drömläge att avgöra matchen efter att Skellefteås forward Albin Sundsvik dragit på sig 2+2 för checking from behind med 7:30 kvar på klockan. Men istället för ett hemmamål fick Skellefteå straff sedan Kärpäts back Jakub Krejcik hakat upp en Skellefteåspelare i avslutsläget. Joakim Lindström tog hand om staffen, men missade och därmed fortsatt 4–3.

Men kvitteringen skulle komma efter att Skellefteå plockat målvakten, och med 26 sekunder kvar på klockan slog Linus Lindström in en retur från nära håll som innebar förlängning.

Förlängningen blev mållös och matchen gick till straffläggning. Där var det finländarna som drog det längsta strået efter att slovaken Michal Kristof satt den avgörande straffen, men det hade mindre betydelse eftersom Skellefteå ändå vann gruppen på fler gjorda mål än Kärpät.

För Skellefteås del innebär det att man nu är klara för CHL-slutspel. Därmed är samtliga svenska lag i turneringen på väg att säkra vidare spel i turneringen. Frölunda möter just nu Cardiff på bortais och behöver minst en poäng för att det ska bli ett faktum.