AnnonsKanske ett snilledrag att dela på stjärnorna


6 oktober

KRÖNIKA. Piteå körde över Kiruna AIF på bortaplan och kunde defilera i mål med siffrorna 5-1. Men den här typen av matcher under grundserien handlar om mer än bara att hämta tre poäng för Piteå. Det handlar om jakten på att hitta en bred offensiv och att dela på radarparet Magnus Isaksson och Joakim Högberg kan vara ett snilledrag.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Oktobersöndag i Lombiahallen. En typisk match i lunken för ett lag som bör kunna känna sig ganska säkra på att landa en plats i Allettan. Det ska till en grov underprestation för att Piteå ska kunna misslyckas med det.

Men bortamötet med Kiruna AIF var ändå mer än så. Mer än bara tre poäng som skulle hämtas. För den här säsongen är lite annorlunda för Piteå. Man kliver in i säsongen med en lite tunnare trupp än vi är vana vid. Av ekonomiska skäl delvis, men sportchefen Jonatan Glader har även aviserat att han vill se lite var lagbygget tar vägen och kunna förstärka längs vägen där det visar sig att det behövs.

De självskrivna segrarna är kanske lite färre den här hösten. Vi ser en grundserie där det vanligtvis så starka gänget känner sig fram. Försöker hitta sin nya form.

Och en av de viktigaste frågorna är förstås hur laget ska få till en viktig bredd i sin offensiv. Något som kommer behövas om laget ska bli framgångsrikt.

För ifjol stod ju superkedjan med Joakim Högberg, Magnus Isaksson och Carl Becker för...well, ALLT offensivt värt att skriva hem om för Piteås räkning. I år har Becker svårt att få saker och ting att släppa i Hockeyallsvenskan med kroniskt underpresterande Södertälje och de få matcher Joakim Högberg varit med nu på slutet har ledarteamet valt att dela på honom och spelgeniet Isaksson.

Det kanske inte är helt tokigt. Alla vet att Högberg och Isaksson är ett sylvasst radarpar tillsammans på isen (och de totas av självklara skäl fortfarande ihop när det vankas powerplay), men de har också spetsegenskaper som kan lyfta andra. Och i årets Piteå-upplaga finns ju trots allt en hel del spelare som borde kunna blomma.

Återvändande Petter Mäkitalo ska vara spets, likaså Emil Wrenman och det är dags för Tim Kämpeberg att ta nästa steg. För att nämna några. Att sprida ut stjärnorna över linorna för att få andra att lyfta kan vara rätt väg för Piteå.

Mot Kiruna hittade både Mäkitalo och Wrenman nätet och Kämpeberg som haft svårt att få med sig poängen i inledningen av säsongen blev snarast rånad. Det är bara att hoppas att protokollet korrigeras i efterhand, för han var i allra högsta grad inblandad i förspelet till Oskar Matushkins 0-1-puck men tvingades se Joakim Högberg krediteras för den assist han skulle haft. Dessutom borde han nog ha haft en assist på 0-3-målet som kontrades in. Men gick bet när domaren rapporterade till sekretariatet.

Konstateras kan dock att med Högberg och Isaksson utspridda har Piteå i alla fall två potenta lines. Laget såg som helhet ganska tryggt och kreativt ut i den här fighten. Det finns potential till något riktigt bra.

Sen ska man kanske inte dra för stora växlar av den här matchen, Kiruna AIF bjöd i ärlighetens namn inte på mycket till motstånd. Laget är minst en storlek mindre än Piteå och när de dessutom drog på sig några ganska odisciplinerade utvisningar underlättade det inte arbetet att försöka hålla jämna steg med en motståndare i ivrig jakt på en fungerande offensiv.

* * *

Piteå-keepern Joel Vännström som missat i stort sett hela försäsongen och Piteås fem första seriematcher på grund av en strulande höft var slutligen tillbaka igen och vaktade båsdörren den här eftermiddagen. Han har en minst sagt stor utmaning framför sig för att vinna tillbaka speltid.

För så som John Westermark spelar mellan stolparna ska det mycket till för att han ska släppa förstaspaden. Nu hade han inte överdrivet mycket att göra mot Kiruna AIF, men de lägen som kom hanterade han med imponerande lugn. En keeper som tar det han ska och lite extra utan att hetsa upp sig. På målvaktssidan har Piteå det minst sagt välbeställt den här säsongen.

* * *

Efter några matcher med mindre bra resultatmässig utdelning hittade Visby/Roma tillbaka till vinnarspåret den här helgen. Det satt hårt åt under fredagen när Hanviken tillslut besegrades med 1-0 efter förlängning och under söndagseftermiddagen vann ögänget ytterligare en målsnål historia.

Men att 2-1-besegra succélaget Wings på bortaplan är starkt gjort. Avgörandet kom sent då rutinerade Adam Eriksson satte 2-1-pucken med tre och en halv minut kvar av matchen.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons