HockeyNews
PLUS

Fem lag där det krävs förändring: "Djup mental svacka"

(10165) Tyringe-Mörrum
Skärmdump Stay-Live Tyringe

Publicerad: 5 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Serierna börjar sakta men säkert att sätta sig och några klubbar har hamnat i situationer där det redan nu går att säga att det krävs förändringar. Idag listar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg fem klubbar som kommer tvingas till förändring oavsett om det beror på underprestationer eller överflödets förbannelse.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Tyringe
Det är väl ett understatement att något måste hända i Tyringe efter den miserabla inledningen där laget utklassats gång på gång på gång. Eller hända något, här måste det hända mycket. Det kommer inte räcka att få in en gubbe för att stabilisera försvarsspelet och ingjuta någon form av självförtroende i den sargade truppen. Laget såg intressant ut på papperet från början, men har hamnat i en så djup mental svacka att allting går emot. Det måste göras väldigt stora förändringar i Tyringe som inte har många kronor att röra sig med. Att ”samarbetsklubben” Kristianstad valde att sätta sina spelare i Mörrum istället till veckans jumbomatch måste ha varit som ett våldsamt, förnedrande, slag i magen.

Mörrum
Det lag som värvades och sattes i händerna på Sergei Zhukov som sparkades från tränarposten innan säsongen ens hunnit börja faller inte nödvändigtvis nye båschefen Peter Johansson i smaken. 53-åringen som hastigt och lustigt också uppgraderats till sportchef i klubben kommer vilja göra förändringar för att sätta sin prägel på det snedbyggda laget. Till matchen mot Tyringe i veckan lånades Dennis Finn Olsson och Albin Hernod in från Kristianstad och den uppmärksamme noterade att finnarna Mika Koivisto och Janne Pälve stod åt sidan. Den förstnämnde som extraforward, den sistnämnde inte ens i truppen. Som sagt, förändring kommer och den behövs. Framförallt måste Mörrum hitta ett sätt att spela som solidifierar defensiven.

Troja/Ljungby
Klart att sportchefen Daniel Håkansson inte kunde hålla fingrarna ur syltburken när han fick chansen att värva rutinerade Niklas Enberg till sin backsida. Men det gör också att Troja/Ljungby har ett lyxproblem vid namn överflödets förbannelse. De har åtta backar av riktigt bra Hockeyettan-kvalitet och sportchefen har deklarerat att någon kommer att lånas ut. Det enkla vore naturligtvis att låna ut 19-årige Linus Andersson just för att han är ung. Men jag vet inte om det är rätt väg att gå. Han är förmodligen den som mest skulle acceptera rollen som sjundeback och också lära sig av att få vara med i miljön. Övriga försvarare är etablerade och bör bära större roller än den som sjunde. Kanske vore det vettigare att låna ut Carl Ernstig eller Martin Fransson till ett skapligt bra ettan-gäng där de kan äta mycket istid.

Nyköping
Det är en ny tränare i Fredrik Mälberg, det är ett nytt sätt att spela ishockey och det är en väldig massa nya spelare. Man kan välja att se det som förmildrande omständigheter, men i realiteten har Nyköping ett så pass spetsigt lag med så många bra spelare att de borde kunna ta fler än fem futtiga poäng på sex matcher på ren skicklighet. Förändringarna som måste göras här är dock främst av numerär art. Nyköping har en löjligt tunn trupp för att vara en klubb med toppambitioner. I förlustmatchen mot Lindlöven senast kom man till spel med endast tre kedjor och så fort någon är lite krasslig eller trasig blir det hål i lineupen. Marknaden är skral, men kanske måste Mälberg tumma lite på sina kvalitetskrav och i alla fall i det korta loppet ta in lite kroppar som kan äta minuter och avlasta för att inte slita ut de tilltänkta spetsarna. Annars finns risken att Allettan-tåget tuffar iväg utan att Nyköping hakar på det. Vilket så klart vore synnerligen floppartat.

Hammarby
På papperet har Hammarby ett lag som borde kunna vara med och utmana om en plats i Allettan. I realiteten har laget tagit två poäng på sju matcher och inte vunnit en enda match. Det är naturligtvis alldeles, alldeles för dåligt och det beror inte på kvaliteten i spelartruppen. Bajen har ett rutinerat målvaktspar i Sebastian Andersson och Marcus Due-Boje, men laget har lämnat sina målvakter i sticket med obehagligt släpphänt försvarsagerande och ingenting tycks ha fungerat. Antingen når ledarna inte fram till sin trupp och lyckas motivera den fullt ut och då måste det ske förändring där. Eller så finns det surdegar i spelartruppen och då måste den sportsliga ledningen ha mod nog att rensa ut dessa moraldödare. För de resultat Hammarby visat i serieöppningen är inte värdiga klubben. Det här laget borde kunna åstadkomma så väldigt mycket mer.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)