HockeyNews
PLUS

NHL-drömmen slår in för de unga svenskarna – tufft läge inför JVM

(10110) Björnfot/Sandin/Gustafsson
Bildbyrån

Publicerad: 2 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Juniorkronorna ska slåss om medaljer i JVM i Tjeckien vid nyår.
Men Sverige riskerar att bli av med en rad nyckelspelare som får börja säsongen i NHL.
– Hur många andra länder har tre juniorbackar ordinarie i NHL? frågar sig förbundskapten Tomas Montén.

Rasmus Dahlin, 19, har redan spelat i NHL med Buffalo Sabres en säsong och var aldrig nära att bli aktuell för spel med Juniorkronorna i JVM i Kanada i vintras.

När NHL-klubbarna den här veckan spikade sina trupper inför NHL-starten knep ytterligare två svenska backar – nyckelspelare i ett svenskt JVM-lag – plats i världens bästa liga.

Rasmus Sandin, 19, säkrade en plats i Toronto Maple Leafs. Det var inte ens en skräll.

– Någonstans så har rapporterna från Toronto ända sedan slutet av säsongen ifjol pekat mot att de tror att han ska ta en plats och spela. Jag pratade med en tidning som skulle göra något på matchen Toronto-Ottawa och de hörde av sig igår, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén till HockeyNews.se.

– Han var otroligt bra i JVM och gjorde sig i och för sig illa i sista matchen mot Schweiz, så han missade ganska många matcher när han kom tillbaka (till Toronto Marlies).

Rasmus Dahlin, 19, är för bra för junior-VM och har redan gjort en säsong i NHL med Buffalo. Foto: Bildbyrån.

Djurgården har blivit av med backen Tobias Björnfot, 18, som har tagit plats i Los Angeles backuppsättning.

– Kings är inte jättebreda på backsidan och har tappat lite grann där. Det är samma sak där. Känner de att det är det bästa för honom och hans bästa miljö så kommer de att spela honom där borta, säger Tomas Montén.

Däremot får Chicagos Adam Boqvist, 19, som spelade JVM i januari, börja hösten i AHL med Rockford.

På forwardssidan har HV71 fått släppa ifrån sig centern David Gustafsson till Winnipeg där han åtminstone kommer att börja säsongen.

– När han sajnade ifjol var det från början sagt att han skulle spela ett år till i HV. Men som jag fattar det var det efter den turnering vi hade i Plymouth i somras som de ändrade sig, säger Tomas Montén till HockeyNews.se.

– Det är kul för David. Han var väldigt bra för oss i VM och fortsatte i samma stil egentligen i HV. Jag tycker han var en av HV:s absolut bästa spelare i slutspelet också. Äh, det är dit spelarna vill. Det är deras slutmål.

Winnipeg kan testa David Gustafsson i upp till tio matcher innan NHL-klubben måste ta ett beslut om han ska vara kvar i NHL eller skickas till HV71.

Det beslutet avgör också sannolikt om Gustafsson blir aktuell för JVM i Tjeckien i december.

– Givetvis skulle det vara ett jätteavbräck för oss. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Det är ju en av de spelare som är förväntade att leda oss. Det är klart, spelar han där borta i Winnipeg kommer han ju inte att spela i VM. Så funkar det ju, säger Tomas Montén.

Luleåforwarden Filip Hållander kan redan räknas bort från JVM på grund av en skada i början på SHL-säsongen.

– Jag tror att det blir tufft. Tiden talar inte alls för det. Med tanke på Filip Hållanders skada också är det inte samma bredd som på backsidan om man tittar på lagdelarna.

För Tomas Montén blir det till att vänta och se den närmaste månaden innan bilden från NHL klarnar. Kommer det unga svenska gänget där borta till JVM eller blir de kvar i Nordamerika?

Rasmus Sandin ser ut att vara svårast att få hem i nuläget.

– Det hade man på känn lite grann. David (Gustafsson) kanske de testar lite grann, men Rasmus räknar de nog som en ordinarie gubbe hos sig. Det är så känslan är. Det är bara att gratulera honom och önska honom lycka till, säger Tomas Montén.

Efter en säsong i Torontos farmarlag är Rasmus Sandin redo för Maple Leafs och NHL. Foto: Bildbyrån.

– Vi hade (Erik) Brännström och (Isac) Lundeström ifjol och man visste inte riktigt. Å ena sidan får de spela i NHL, å andra sidan får de chansen att spela ett junior-VM, så det är liksom inte att de väljer på pest eller kolera direkt.

Hur påverkas ditt arbete av de sena beskeden från NHL?

– Det är så det är. Vi har väl någon varje år där vi får ett sent besked. Jag ska säga att NHL är väldigt bra att ha och göra med. Samtidigt är de öppna med att deras mål är att få spelarna att spela i NHL. Och är de i NHL då ser de inte JVM som någon utvecklingsgrej.

– Samtidigt, du hade Chicago Blackhawks ifjol som släppte (Henri) Jokiharju, som var helt ordinarie, till junior-VM. Så det kan ju hända. När det börjar dra ihop sig i mitten på november brukar vi prata med dem och se hur de ställer sig. En del kan säga tidigt att ”ni kan ta honom om han är hel och frisk”. En del säger ”ni får avvakta och se”.

– Men det är klart, med (Rasmus) Dahlin borta. Han var borta redan ifjol. Hur många andra länder har tre juniorbackar ordinarie i NHL?

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)