HockeyNews
PLUS

Rasmus Sandins camp skapar angenäma problem i Toronto

(9957) Rasmus Sandin
Marc Desrosiers/Bildbyrån

Publicerad: 23 september 2019

FacebookXWhatsApp

TAMPA. En hel del unga svenska talanger håller sig fortfarande håller sig kvar på NHL-lagens träningsläger. Rasmus Sandin är en av dem som överraskat stort och därmed skapat angenäma problem i Toronto. Hittills har 19 svenskar fått lämna träningslägren.

Med drygt en vecka kvar innan NHL-säsongen startar 2 oktober har de unga spelarna på träningslägren fått visa upp sig. Redan har lagen gallrat en del, men det är från och med den här veckan det avgörs om drömmen om NHL förverkligas eller om det blir AHL eller kanske en biljett hem till Sverige igen.

Flera svenska nykomlingar har gjort bra ifrån sig. Joel Persson har överraskat i Edmonton, både Jesper och Adam Boqvist har gjort mål i New Jersey och Chicago och i Buffalo stormar Victor Olofsson mot en NHL-debut.

Men frågan är om inte den svensk som imponerat mest på respektive lagledning är Rasmus Sandin i Toronto.

Backuppsättningen var lagets svagaste del förra säsongen. Inför den här har den förstärkts med Tyson Berrie och Cody Cici. Men det kan bli en förstärkning från Uppsala också.

19-årige Rasmus Sandin har nämligen enligt rapporterna från Toronto varit en av lagets bästa backar så här långt. 

Rasmus gjorde redan för ett år sedan ett bra avtryck på Torontos lagledning med coach Mike Babcock i spetsen. Men det självklara då var att han fick fortsätta utvecklas med Marlies i AHL. Det blev en helt okej säsong där för Rasmus.

Travis Dermott är skadad och inför säsongen står nu Toronto med två vakanta backplatser. Frågan är om lagledningen ger Rasmus chansen från start eller om man håller sig till den traditionella utvecklingsplanen, speciellt för backar, att utvecklas i lugn och ro i AHL.

Den kommande dryga veckan kommer att ge en indikation på var Rasmus får starta sin säsong. 19-åringens lugn, som han inspirerats av från Nicklas Lidström, under campen har imponerat på alla omkring honom. Backkollegan Morgan Reilly, som själv debuterade när han var 19 år, har berömt honom och förklarat att han ligger klart före sin utvecklingskurva. Något som varit vanligt i Rasmus Sandins karriär, där han redan som 15-åring flyttade hemifrån för att gå på hockeygymnasium i Örnsköldsvik. 

Erfarenhet av nordamerikansk hockey har han från ett år i OHL och fjolårets spel i AHL. Han har förberett sig på försäsongen tillsammans med lagkompisen William Nylander och under ledning av dennes pappa Michael, som ju har stor erfarenhet av NHL-hockey. Det är bakgrunden till att han nu kom tillbaks till träningslägret och visade att han utvecklats mer än förväntat.

Babcock, som förresten kallar Sandin ”Sandman”, har testat Rasmus med ett par olika partners som skulle kunna vara ett tänkbart tredje backpar i premiären. Han har testats på både höger och vänster sida och klarat testerna perfekt. Han har fått stort förtroende. Mot Buffalo hade han över 20 minuters speltid. Bara Reilly och Cici spelade mer.

När nu lagen går in i slutdelen av camperna har hittills 19 svenskar fått lämna dem. Här är de som får vänta ett tag på sin NHL-chans:

Arizona: Målvakten Erik Källgren fortsätter i AHL med Tucson och backen Axel Bergkvist spelar juniorhockey med Kitchener i OHL.

Buffalo: Målvakten Jonas Johansson får inleda säsongen i AHL och Rochester.

Chicago: Backen Lucas Carlsson och forwarden Tim Söderlund spelar vidare i AHL med Rockford.

Columbus: Fyra svenskar är kvar och fyra har fått lämnat. Backarna Anton Karlsson och Gabriel Carlsson gör forwarden Kevin Stenlund sällskap i Cleveland i AHL. För Eric Hjorth blir det Sarnia i OHL.

Dallas: John Nyberg, back, spelar vidare i Texas Stars, AHL.

Florida: Backen Gustav Bouramman får börja i Springfield, AHL.

Los Angeles: Samuel Fagemo, forward, får ta med sig erfarenheten hem där han ansluter till Frölunda.

Montreal: Lukas Vejdemo, forward, skickades till Laval i AHL.

New York Islanders: Målvakten Linus Söderström spelar vidare med Bridgeport i AHL.

Ottawa: Trion Filip Gustavsson, målvakt, Andreas Englund, back och Jonathan Davidsson, forward, gör alla sällskap till Belleville i AHL.

Philadelphia: Felix Sandström, målvakt, spelar vidare i Lehigh Valley, AHL.

Vegas: Både målvakten Oscar Dansk och forwarden Lucas Elvenes ska spela i Chicago Wolves i AHL.

Washington: Axel Jonsson Fjällby får precis som förra säsongen inleda säsongen i Hershey i AHL. 

SVEN GUSTAVSSON

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln