Målvaktsdebutanten stor hjälte när HV71 vann efter straffar mot Leksand

Publicerad: 21 september 2019

Det var en tempostark match i Kinnarps Arena under lördagseftermiddagen när Leksand gästade HV71.

Matchhjälte skulle komma att bli en viss SHL-debutant i hemmalagets mål.

SHL presenteras av ATG Sport

HV71 kunde inleda första minuterna i ett rasande tempo men Leksand lyckades reda ut den värsta stormen, trots det skulle det komma en andra våg, då skulle Axel Brage vara tvungen att kapitulera. Tidigare Leksandbacken Markus Lauridsen fick en passning av Axel Holmström och drev upp pucken fint genom mittzonen för att sedan kunna hitta en fristående Martin Thörnberg på kanten. Axel Brage hann knappt reagera på det hårda slagskottet från den assisterande HV-kaptenen som fick hela Kinnarps Arena att explodera efter lite mindre än sju minuters spel.

Resten av första perioden var en period med högt tempo där flera felpass bidrog till mycket en hel del målchanser åt vardera håll. Trots den stora anstormningen som HV71 stod för i början var det Leksand som till slut kunde vinna skottstatistiken med 9–6. SHL-debuterande Hugo Alnefelt imponerade stort i HV-målet där han gjorde flera kvalificerade räddningar.

Andra perioden inleddes med en omdiskuterad tackling där Mattias Ritola tacklade Markus Lauridsen mot sargen. Efter en mindre domarkonferens fick Ritola straffet 2+10 för checking from behind men HV71 fick inte till något etablerat spel i offensiv zon i det efterföljande powerplayet. Detta efter mycket skickligt boxplay av gästerna.

Mellanakten fortsatte i samma höga tempo där chanserna utbyttes mellan de båda lagen men Hugo Alnefelt fortsatte att imponera i HV-målet. Även Axel Brage stod för flera svettiga räddningar i gästernas mål. Två storspelande målvakter gjorde att det fortsatt stod 1–0 till hemmalaget inför den sista perioden.

I den andra perioden fick Leksand ytterligare ett avbräck på backsidan utöver Johan Fransson och Mattias Karlsson. Daniel Gunnarsson täckte ett skott och klev sedan av. Gunnarsson spelade inte något mer i matchen.

Tredje perioden tog vid där andra perioden slutade och fortsatte i samma höga tempo där båda lagen skapade flera målchanser vardera. Med tre minuter kvar av sista perioden var Oskar Lang ytterst nära att utjämna efter en briljant passning av Martin Karlsson men pucken smet precis utanför Alnefelts högra stolprot.

Leksand plockade sedan ut storspelande Axel Brage för att satsa på sex man på plan för att kunna utjämna, och det lyckades man med. Med 31 sekunder kvar på klockan kunde Jonas Ahnelöv raka in en retur framför en storspelande Hugo Alnefelt som till slut fick kapitulera. 1–1 efter full tid och lagen var garanterade varsin poäng.

Efter en mållös förlängning var det till slut Linus Sandin som kunde avgöra straffläggningen efter att Leksand missat sina tre straffar.

Stor matchhjälte i HV71 blev debuterande Hugo Alnefelt som räddade 29 av 30 skott och alla tre straffar från Leksand.