HockeyNews
PLUS

Han ska få Timrå och Dahlén att lyfta igen: ”Jag ska få igång honom”

(9940) Freddan/Dahlén
Bildbyrån

Publicerad: 20 september 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Degraderingen var något av det mest smärtsammaste han upplevt. 
Nu ska Timrås tränare Fredrik Andersson få Timrå och Jonathan Dahlén att lyfta igen.
– Vi måste försöka få honom att ha kul ute på isen, säger han. 

Presenteras av Coolbet – odds från Hockeytvåan till SHL

Efter degraderingen i våras var allt nattsvart för Timrås huvudtränare Fredrik Andersson. Han hade till och med tankar på att sluta med hockeyn, men efter några veckors betänketid föll valet trots allt på en fortsättning.

– När vi stod där och pratade (efter degraderingen)… det var en av mina tyngsta dagar i mitt liv. Jag hade till och med funderat på om det var det här jag ville göra. Att åka ur med ett lag var så oerhört smärtsamt, jag mådde skit under flera veckor. Nu i efterhand vänder jag på det här myntet och ser på framgången jag fick vara med om året innan. Skulle inte himmel eller helvetet finnas där kanske hockey hade blivit tråkigt, det är det som är tjusningen, säger han. 

Nu har han fått ett nytt lag att rodda över och på pappret är det ett av seriens mest spännande lag. Experterna tror starkt på laget. 

– Det är roligt att vara topptippade, det innebär att de tycker att vi har ett bra lag. Vi ser bra ut på pappret, men vi vet att det kommer krävas en hel del av oss. Nummer ett är ödmjukhet och vi vet hur svårt det kan vara när man åkt ner en serie, man tror att det ska gå lättare. Vi kommer möta 13 riktigt bra lag, det gäller att vi jobbar hårdare än motståndarna, säger han.

Under sommaren har nyckelspelare som Anton Wedin, Hampus Larsson och Johannes Kinnvall lämnat laget, men det har även tillkommit en hel del spännande namn. Inte minst Jonathan Dahlén. 

– På målvaktssidan har vi (Victor) Brattström som sticker ut, på backsidan Filip Westerlund och Marcus Hardegård som ser intressanta ut. På forwardsidan Jonathan Dahlén och Jens Lööke som kommit tillbaka, Sebastian Hartmann och Tim Wahlgren som gjort det bra på försäsongen. Det finns många att plocka fram, men vi ska inte glömma bort, att hur bra lag du en har så måste du ha gruppdynamiken. Det viktigaste är att göra det tillsammans, då kan vi nå framgång, säger han.

Hur jobbar du med den gruppdynamiken?

– Vi jobbar med det dagligen. Nummer ett är att ha glädjen när vi kommer till hallen, nummer två är att syssla med teambuilding så att vi kan jobba med laget vid sidan av isen. När vi får motgångar som vi kommer få måste vi kunna hantera det på bästa sätt. 

Jonathan Dahlén är tillbaka. Foto: Bildbyrån

Supertalangen Jonathan Dahlén har givetvis stora förväntningar på sig och tippas att bli så väl seriens bästa spelare som poängkung. Fredrik Andersson vet vad han måste göra för att få ut maximalt av forwarden.

– Vi måste försöka få honom att ha kul ute på isen. Du ska må bra, det spelar ingen roll vilket jobb du har, mår du inte bra blir det tufft. Vi ska ge honom tålamod och för mig handlar det om att sätta honom i situationer ute på banan som han är bekväm med. Det är naturligtvis i de offensiva lägena och i powerplay och han har sina skills. Jag ska få igång honom, säger han. 

Du fick ut rätt mycket av honom senast han var här. 

– Ja, det fick jag. Det är som Jonathan sa, vi har hittat en bra kemi och har en bra dialog utanför isen. Det underlättar givetvis, säger han. 

Redan i onsdags smög HockeyAllsvenskan i gång, men i kväll är det dags för Timrå att kliva in i seriespelet när man gästar Vita Hästen. 

– Känslan är bra. Det är klart att man är lite besviken när man förlorar genrepet (mot Björklöven). Jag tyckte inte att vi var på topp då. Någonstans tror jag att många åkte runt och funderade på vad som komma skall. Vi ska se till att få en bra start på serien, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)