AnnonsDet brinner i Blekinge igen - tacka pang-pang laxarna


18 september

Säsongens första Blekinge-derby i Hockeyettan mellan KRIF och Mörrum blev en jämn och målrik historia som tillslut avgjordes genom att Jesper Hultberg kunde skicka 4-3 till Mörrum i nät i förlängning.
Men viktigast av allt, den här säsongen känns det som att Blekinge-hockeyn brinner igen.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Unisont hoppas naturligtvis alla inblandade på att Karlskrona ska rasa ur Hockeyallsvenskan och återvända som laget att slå i den södra Hockeyettan. Men i väntan på det får KRIF och Mörrum ägna sig åt att puckla på varandra istället.

För det känns som att Blekinge brinner igen. Och det är viktigt.

Årets söderserie är ett getingbo där ett helt koppel av Smålandsgäng tillhör storfavoriterna, men en söderserie som uppnår sin fulla potential behöver också att rivaliteten frodas i Blekinge.

Tillbaka till den känslostormande säsongen 11/12 kommer vi förstås aldrig. Ni minns hur Mörrum gjorde sitt bästa för att hävda sig medan Karlskrona, Olofström och KRIF samtliga placerade sig i topp i grundserien, i topp i Allettan och sedan också spelade i kvalserien mot Hockeyallsvenskan.

Karlskrona gick upp den säsongen och det var några säsonger där Blekinge-hockeyn verkligen stod i brand, men efter att KHK uppfyllt sin potential gick luften mer och mer ur. Säsongen 14/15 åkte Olofström ur Hockeyettan, 15/16 mötte Mörrum samma öde.

KRIF är det enda Blekinge-laget som har hållit en stadig stark sportslig nivå i ettan sedan dess och då ska gudarna veta att även de varit framme och flörtat med den ekonomiska katastrofen längs vägen.

Men årets säsong är ett litet nätt steg tillbaka mot den där hettan. Tacka Mörrum för det!

KRIF har brandskattats på de största stjärnorna från ifjol, men ställer ändå ett väldigt intressant lag på isen under nye ynglingen i båset Emil Ivansson. De kommer fortsätta vara bra, anledda av outtröttlige bjässen Sebastian Magnusson. Det är Mörrum som svarat för den riktiga uppryckningen. Klubben var tillbaka i ettan redan ifjol, men det är först nu de verkligen börjar göra väsen av sig och bidra till tempen.

Det är stjärnglansen med hemvändaren Marcus Paulsson. Det är rock'n'rollen med en sparkad tränare (Sergei Zhukov som ersatts med rutinerade Peter Johansson) redan under försäsongen. Det är ambitionerna att vilja vara i Hockeyallsvenskan redan inom några år. Sportchefen Martin Ingvarssons entusiasm inför lagbygget är smittande och nu vill Mörrum verkligen någonting på riktigt.

Och den där högtravande ambitionen och känslan för rock'n'roll syns även på isen så här i säsongsupptakten.

När de två blekingska rivalerna drabbade samman i årets första Blekinge-derby redan i seriens andra omgång blev det allt annat än välspelat, utan särskilt mycket till linjer i spelet och alldeles för mycket på chans.

Men samtidigt en tokigt jämn och vidöppen historia med ystert anfallsspel, en hel del känslor och entusiastisk publik som stod och pressade nyllet mot plexiglaset. Så där som man vill att ett derby ska vara. Att det gick hela vägen till förlängning innan Jesper Hultberg resolut kunde sätta 4-3 till gästande Mörrum var helt i sin ordning.

Mörrum släppte in mycket mål på försäsongen, torskade med 6-7 efter straffar i sin premiär mot Hanhals och släppte till tre relativt tidigt i den här fighten. De sprider puckar och gör inte klart arbetet i egen zon. Det är uppenbart att det framförallt är i försvarsspelet nye tränaren Peter Johansson har sitt stora arbete framför sig. Laxarna flaxar omkring lite överallt. Även om det till deras försvar ska sägas att det såg betydligt bättre ut under matchens andra halva.

Men framåt är det riktigt underhållande.

Backen Alexander Molldén (eller ska vi säga Måldén?) hängde tre kassar i premiären och behövde inte mer än dryga fem minuter innan han hittade nätet även i Soft Center Arena. Han skapade sig en yta på egen hand och trädde upp pucken i Hampus Nivalainens kryss. En typisk sådan aktion som symboliserar Mörrums anfallsspel. Det kreativa med Marcus Paulsson som lök på laxen. Herrn åker runt och hittar öppnande passningar precis överallt. Men hela Mörrum sprudlar av offensiv spelglädje. Vilket det avgörande målet också var ett bevis på.

Det är pang-pang laxarna.

Spelet där de befinner sig just nu räcker inte till någon Alletta. Ska man dit håller det inte att vara ett läckande såll i det getingbo som är söderserien. Men det finns utrymme till förbättring och Mörrums framtoning hjälper till att sätta fyr på Blekinge igen.

Det är efterlängtat.

* * *

Några övriga reflektioner i korthet från kvällen i Hockeyettan:

* Halmstads målvakt Anton Malmborg gjorde något så ovanligt som mål den här aftonen när han skickade pucken över isen och in i Hanhals tomma mål. Halmstad vann matchen med 4-1 och har fått en smakstart på serien.

* Mariestads målvakt Tobias Sandberg har fortfarande inte släppt in något mål i serieöppningen. 3-0 hemma mot Forshaga innebar hans andra raka nolla och laget har nu två raka segrar och 9-0 i målskillnad.

* Exakt samma historia är det för Hudiksvalls rutinerade keeper Magnus Åkerlund. 5-0 borta mot Vallentuna var hans andra raka nolla och laget har nu två raka segrar med 10-0 i målskillnad.

* Kumlas start på säsongen är tung. I hemmapremiären hamnade man tidigt under med 1-6 mot Lindlöven och föll tillslut med 3-6. Ikväll krossades man av Skövde med jobbiga 1-8. Laget har tvingats till målvaktsbyte i båda fighterna trots att olika målvakter startat. Inte alls den säsongsupptakt nye tränaren Erik Planeby önskade sig.

* Östersund har haft lite svårt att hitta målskyttet så här långt, men det blev lite proppen ur i andra perioden borta mot Piteå ikväll. Östersund gjorde tre snabba mål på drygt fyra och en halv minut och gick från 0-0 till 0-3. Tillslut stannade siffrorna vid 2-3. Viktigt för självförtroendet i Östersund.

* Nykomlingen Strömsbro svarade för en stark upphämtning borta mot Sollentuna ikväll. 0-3 hämtades upp till 3-3 innan Krister Sundlöf kunde avgöra till 4-3 i förlängning. Imponerande.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 


Annons

Annons

Annons