AnnonsNykomlingens spjutspets räds inte Hockeyallsvenskan


18 september

Johan Lundgren? Vem?
Han var en doldis när han lämnade KRIF för Kristianstad inför förra säsongen, men satte sig snabbt på kartan med sitt rappa spel och vassa målskytte. Nu ska han göra samma sak igen, den här gången på allsvensk nivå.
– Jag har kanske lite stämpeln som doldis, men jag har lyckats tvätta bort den förr så jag får väl sikta på att göra det igen, säger Johan Lundgren till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Bland många meriterade stjärnor på Hockeyallsvenskans upptaktsträff var det en spelare med framtiden för sig som kanske strålade mest av alla. Säsongen som gick släppte det ordentligt för Johan Lundgren som klev fram som en av Kristianstads främsta offensiva aktörer och tillslut landade på mäktiga 29 mål när laget tog klivet upp.

Nu får han chansen att fortsätta utvecklas på en ny nivå.

– Jag var i USA mitt sista juniorår och sen kom jag hem och fick spela i Helsingborg i hemstaden och hade väl en ganska bra säsong där, men inga större rubriker när man spelar i ett lite sämre lag. Sen har jag väl tagit steg successivt i utvecklingen och jag har känt att jag har haft rätt så hög kapacitet i mig och det är skönt att jag har fått utvecklas över en tid och mogna i mitt spel och ta kliv. Det ska bli oerhört kul att få testa på allsvenskan och känna hur man står sig på den nivån.

Vad hände som gjorde att du fick den offensiva utväxling som du fick ifjol?
– Det handlar väl lite om förtroende och om vilken roll man får i laget. Jag hade väl inte en lika framstående roll i Kallinge som jag hade i Kristianstad kanske, spelade inte i alla spelformer på samma sätt och i alla situationer, utan jag fick ett stort förtroende i Kristianstad som jag tyckte jag axlade på ett bra sätt och det var så klart väldigt roligt att känna att man hade det förtroendet och då blir det också lättare att prestera.”Det finns inga bilder i protokollet”
Efter genombrottssäsongen i Kristianstad som ledde hela vägen upp i Hockeyallsvenskan väntar nu en helt ny utmaning. 24-åringen har förvisso två allsvenska matcher med Rögle på meritlistan sedan sin tid som junior, men nu är det dags att skina i ligan på riktigt.

Som nykomling i en nykomling kliver han in lite som en doldis. Men den bilden är han fast besluten att ändra på.

– Jag vet inte om man satte en liten heads-up i kvalserien, men jag tror inte att det är jättemånga i hockeysverige som har någon vidare koll på mig eftersom jag har spelat i Hockeyettan och inte varit någon rubrikmakare där på det sättet. Så lite den stämpeln kanske, men jag har lyckats tvätta bort den förr så jag får väl sikta på att göra det igen.

Tror du att du är en poängspelare även i Hockeyallsvenskan eller blir det en annan roll?
– Grunden i mitt spel är alltid ett hårt, laglojalt arbete, det är alltid någonstans där jag börjar. Sen vill jag så klart vara med och skapa saker offensivt, vill att det ska hända saker, ta mig in på ytor där det händer saker. Sen om jag ser mig som en utpräglad poängspelare, det gör jag kanske inte på det sättet, men jag vill vara pålitlig över hela banan.

Men efter säsongen som gick framstår du som en vass målskytt!?
– Jag tycker att jag har en kapacitet att kunna göra mål, sen är det också en bit jag har utvecklat. Jag har arbetat aktivt med den delen, just att ta mig in på lite farliga områden, farliga ytor. Det är väl delvis en naturlig instinkt, men sen handlar det också mycket om en mental grej att ta sig in på ytor där det gör lite ont. Att kanske ta kampen framför mål och få några enklare returer och sådana mål. Det finns ju inga bilder i protokollet, utan det är antalet som räknas, inte hur man gör dem. Man kan få rätt så många lite enklare mål om man tar sig in på lite tuffare områden på planen och petar in lite returer. Som sagt, jag har arbetat aktivt med att bli en bättre skytt och komma till fler avslutslägen så det är väl en blandning av instinkt och aktivt arbete.

Ett nytt kapitel ska skrivas
Under upptaktsträffen blev Kristianstad som den nykomling man är tippade ganska långt ner i den allsvenska tabellen, men Lundgren var tydlig med att han tror på en betydligt mer framskjuten placering för sitt gäng.

– Vi står inför en väldigt spännande utmaning med Kristianstad och det är fantastiskt roligt att få ta oss an den här utmaningen och ha tagit oss upp och verkligen få testa oss på en ny nivå. Ett nytt kapitel ska skrivas.

Ni är ju ganska nederlagstippade, men hur farliga blir ni?
– Jag är övertygad om att vi har alla förutsättningar att störa samtliga lag. Många lag kan nog bli överraskade av vår åkstyrka och vårt hårda arbete som vi alltid lägger ner samt vår tävlingsvilja. Sen har vi många offensiva kreativa spelare som kan bryta mönster så jag tror att vi kan störa alla lag när vi presterar som bäst.

Fler artiklar om Hockeyallsvenskan hittar ni här 


Annons

Annons

Annons