HockeyNews
PLUS

Ska han lyckas ta Björklöven till SHL?: "Han kallas för Jesus"

(9888) Per Kenttä/Björklöven
Bildbyrån

Publicerad: 17 september 2019

STOCKHOLM. Per Kenttä jobbade upp lilla Asplöven från Haparanda till Hockeyallsvenskan och lyckades ta dit spelare som Joel Lassinantti, Jonathan Davidsson, Malte Strömwall, Lucas Wallmark.
Kenttä har lyft Oskarshamn till SHL.
Nu är han ny sportchef i klassiska Björklöven.
– Han kallas för Jesus där uppe av supportrarna… säger Lövens lagkapten Fredric Andersson.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Umeås hockeystolthet har inte varit i SHL sedan 2001. Tvärtom så har laget varit nere i Hockeyettan och vänt.

Hockeyfansen i björkarnas stad har nu satt hoppet till 38-årige Per Kenttä, som med förhållandevis små medel har uträttat stora saker i svensk hockey.
Kenttä var en av männen bakom IK Oskarshamns avancemang till SHL i våras. Och nu har han flyttat närmare hemmet i norra Sverige genom att ta sig an 1987 års svenska mästare Björklöven.

Att någonting har hänt, eller möjligtvis håller på att hända, med Löven är redan märkbart i laget, klubben och staden.

– Per Kenttä har kommit in och har dragit med sig en rätt så positiv anda runt omkring föreningen, så det är väldigt roligt, säger lagkaptenen Fredric Andersson i samband med Hockeyallsvenskans upptaktsträff i Stockholm.

Per Kenttä har skapat sig ett stort namn i hockey-Sverige. Lyckas han nu med nästa utmaning i Björklöven? Foto: Bildbyrån.

Kenttäs entreprenörsanda och driv har han med sig från sin bakgrund som sportsligt ansvarig i Asplöven hemma i Haparanda.

– Han är aktiv. Han är med egentligen överallt, kan man säga. Man ser att han har jobbat i en förening där han gjorde allting. Han har ett finger med i spelet lite här och var. Det är en kille som gillar att ha koll, så känns det, säger Fredric Andersson.

Björklöven och Per Kenttä har värvat den amerikanske målvakten Joe Cannata, de förra AIK-backarna Brian Cooper, Alexander Deilert och Andreas Hjelm såväl som Justin Crandall och Alex Hutchings, som gjort sig namn i Hockeyallsvenskan.

Björklövenfansen är med på noterna.

– Han kallas för Jesus där uppe av supportrarna… Han brukar säga att han inte kan gå på vatten, så vi får se. Men självklart, vi har också höga förväntningar på oss. Han har tagit in rätt många skickliga lirare. Jag tror också på oss, säger Fredric Andersson.

Björklövens lagkapten Fredric Andersson. Foto: Bildbyrån.

För erfarne huvudcoachen Joakim Fagervall, som själv jobbat både som sportchef och huvudtränare sedan han kom till Björklöven från Luleå 2016, är det ett lyft att få in en sportchef med Per Kenttäs jävlaranamma och koll på spelarmarknaden.

Kenttä och Fagervall pratar ihop sig om de nya spelarna innan de värvas.

– Vi har en dialog om det. Jag tycker att Pelles storhet är att hitta som när Alexander Hellström går sönder så tar han in Andreas Hjelm direkt. Det finns inte så mycket att ha invändningar emot, hehe. Pelle är skicklig. Han tänker på laget först, säger Fagervall till HockeyNews.se.

– Han vädrar och frågar vad man tycker, men det har känts väldigt väldigt bra så här långt.

Är det skillnad på att kliva in i den här säsongen med Per Kenttäs sätt att tänka lagbygge?

– Enorm skillnad. Jag tycker att nu påminner det mer om de gånger jag själv har varit i den här rollen, när jag gått in till en klubb som har haft en sportchef där föreningen har haft en tydlig roll. Jag tycker att där är vi nu med Per och det känns väldigt kul att börja den här säsongen med honom.

Fagervall fortsätter:

– Han är bra på att supporta oss och han ger oss de absolut bästa förutsättningarna som ledare och spelare. Man får verkligen känslan att det viktigaste för honom är laget. Det är en trygghet.

Är han Jesus då?

– Nej, det tror jag inte. Det finns ju bara en… Men Pelle är en kille som jobbar otroligt hårt, och man får framgång med hårt jobb och engagemang. Det har vi verkligen fått se sedan han kom in. Han är delaktig, som det ”Freddan” var inne på uppe på scenen, han är delaktig i allt. Jobbar hårt för att vi ska ha bra förutsättningar. Det känns otroligt tryggt.

Tränarna i Hockeyallsvenskan tror på en final mellan Modo och Björklöven.

Lövens eget mål?

– Vi vill vara topp fem. Gärna etta, men inte sämre än femma. Vi känner att då får man bra slutspelsmatcher och några extra hemmamatcher. Topp fem känner vi som en rimlig och realistisk målsättning.

Björklövens huvudtränare Joakim Fagervall. Foto: Bildbyrån.

Vad säger du om de allsvenska tränarnas tips att ni når den Hockeyallsvenska finalen?

– Ja, det gör vi gärna. Absolut.

Men Modo blir den tuffaste konkurrenten?

– I försäsongsmatcherna tycker jag att Modo är det bästa lag vi mött, inkluderat SHL-lagen. Jag tycker att de har känts mest färdigt vid den här tiden. Mest moget, säger Fagervall.

På försäsongen var det Västerbottensderby där Skellefteå slog Björklöven med 3-0 en fredagskväll i augusti. Det var över 5 000 på den träningsmatchen…

– Skellefteå-Löven är läckra matcher oavsett om det är träningsmatcher eller seriematcher. Jag har fått vara med i seriematch också mot dem i en kvalserie. Men grejen är speciell. Jag tycker vi gjorde en riktigt bra match mot dem, men det är mer kamp än hockey i de matcherna… säger Joakim Fagervall.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS