HockeyNews
PLUS

Djurgårdens stortalang gjorde sin första SHL-poäng redan i premiären

(9868) Alexander Holtz-redigerad2
Kenta Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 15 september 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Alexander Holtz, 17, har tagit en ordinarie plats i Djurgården.
Redan i premiären hemma mot Linköping gjorde han sin första poäng i SHL. Men Holtz var mest nöjd med 4-2-vinsten.
– Tre poäng är alltid tre poäng. Sjukt skönt att kunna starta säsongen på ett sådant här sätt, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Redan förra säsongen fick stortalangen Alexander Holtz debutera i SHL.

Det blev ett första inhopp den 29 januari hemma mot Färjestad och spel i 1:31. 17-årige Holtz var ombytt i tre SHL-matcher och spelade som mest 11:35 i ett möte med Örebro.

Den här säsongen har den högerskjutande forwarden tagit en plats i laget och spelar i en kedja med Michael Haga och Sebastian Strandberg. Och tillsammans med Jacob Josefson, Patrik Berglund, Linus Hultström och Marcus Högström spelar Holtz i den första powerplayuppställningen.

I SHL-premiären mot Linköping spelade Holtz i en kedja med Michael Haga och Sebastian Strandberg. Han har vunnit huvudtränaren Robert Ohlssons förtroende att ingå i ett SM-guldjagande Djurgården.

Så det var en spelsugen Holtz som åkte in på Hovet inför lite drygt 7 000 åskådare.

– När man hör klacken sjunga så är det riktigt sjukt för man blir extra laddad. Det är helt klart. Så det var magiskt att kliva ut dit idag, säger Holtz efter 4-2-segern mot LHC.

Holtz själv bidrog med en assist till Michael Hagas eleganta 1-1 där han vinklade in pucken bakom Linköpings målvakt Jonas Gustavsson.

– Han (Haga) är riktigt bra. Han och ”Basse” (Strandberg) är fantastiska där ute. Det känns som vi har en bra fart i spelet. Det känns som vi har en bra kemi att bygga vidare på, säger Holtz till HockeyNews.se om sina kedjekamrater.

Djurgårdskedjan med Sebastian Strandberg, Michael Haga och Alexander Holtz jublar över 1-1-målet mot LHC. Foto: Bildbyrån.

Alexander Holtz tog med sig framför allt tre saker efter SHL-premiären:

– Erfarenhet. Det är sjukt mycket grejer som händer där ute.

– Tre poäng är alltid tre poäng. Sjukt skönt att kunna starta säsongen på ett sådant här sätt. Jag tycker vi kontrollerade matchen rätt bra och tycker att vi blev bättre ju längre matchen går. Jag är ändå nöjd.

Och så den där assistpoängen, hans första i SHL.


Djurgårdstränaren Robert Ohlsson gav balanserad och nyanserad kritik till Alexander Holtz efter 4-2-segern. Lite ros och lite ris.

– Jag tycker att han kan bättre. Jag vill se hårdare jobb, mer start och stopp av Alexander Holtz. Sedan gör han en bra prestation på målen när han passar fram Michael Haga. Men bättre beslut över puck också, så Alex kan bättre än ikväll, säger Ohlsson som lät Holtz spela nästan 13 minuter (12:39) vilket är den mesta istid han har haft i SHL så här långt.

– Sedan är det en premiärmatch för en ung spelare. Det ska man ha respekt för. Men kan han bättre? Ja.

Vad Ohlsson sa till Holtz efteråt?

– Jag kommer att säga grattis till första SHL-poängen, och det här tycker jag att du ska göra bättre till nästa match eller matcherna framöver. Jag kommer att vara ärlig.

LHC hade studerat videomaterialet av Alexander Holtz från de CHL-matcher han spelat på försäsongen. I Djurgårdens powerplay täppte Linköpingsförsvaret till rejält så att Holtz inte skulle få utrymme för sitt vassa skott.

– Jag upplever det inte på något speciellt sätt. Vi skapade mycket lägen, men idag studsade inte puckarna in. Det kommer framöver, säger Holtz.

– Det viktigaste är att jobba på hårt varje dag. Det andra kommer. Det är bara att vara här varje dag här och nu.

Robert Ohlsson gladdes med Manuel Ågren och Michael Haga som gjorde sina första mål för Djurgården och han hade mycket gott att säga om den hemvändande NHL-forwarden Patrik Berglund som gjorde sin första SHL-match i karriären.

Och han gjorde den i Djurgården.

– Jag tycker att Patrik var involverad mycket i spelet och fick mycket tid över pucken. Sedan kanske han inte fick till det sista, en där fanns det ändå mycket istid och ett bra allroundspel och bra spel utan puck. Jag tycker det såg intressant ut, säger Ohlsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)