HockeyNews
PLUS

Fem uppseendeväckande tränarsparkningar

(2101) Hockeyettan
Montage

Publicerad: 8 september 2019

I Hockeyettan får tränare sparken till höger och vänster av mer eller mindre begripliga anledningar varje säsong, det är tradition. Men vissa tränarskiften är mer ögonbrynshöjande än andra. Inspirerad av vad som skedde i Mörrum förra helgen listar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg idag fem tränarsparkningar i Hockeyettan som är lite mer uppseendeväckande än andra.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Sergei Zhukov, Mörrum 19/20
Det kommer kanske inte som någon större överraskning, klubben har en lång tradition av att göra sig av med sina tränare i tid och otid. Men att en tränare får sparken innan augusti hunnit bli september, halvvägs in i försäsongen, måste ändå anses som ganska spektakulärt. Många höjde på ögonbrynen över rekryteringen av Zhukov när den gjordes och fick uppenbarligen rätt i sina farhågor när det skar sig mellan honom och spelartruppen tämligen omgående.

Duane Smith, Kalmar 2018
I mitten av maj presenterades han som mannen som skulle leda Kalmar under sin första säsong som nykomling i Hockeyettan. Ett piggt val av coach tyckte många, men redan innan månaden var över hade han entledigats från tjänsten. När det framkom att han på sitt privata Twitter-konto uttryckt sig främlingsfientligt och bland annat kallat Nigeria för ”Världens aids-huvudstad” och skrivit ”fick islam” fann Kalmar ingen annan nåd än att göra sig av med Smith. Han var borta innan han ens hunnit börja och ersattes av Lenny Eriksson som fortfarande basar över laget.

Aleksanders Semjonovs, Asplöven 17/18
Sergei Zhukov och Duane Smith är inte ensamma om att ha fått sparken i ett väldigt tidigt stadium. Letten Aleksanders Semjonovs överlevde visserligen försäsongen, men det dröjde inte mer än tre omgångar in i seriespelet förrän Asplöven fick nog och entledigade sin coach. Urban Lahti fick ställa sig i båset istället och det blev en misslyckad och dyr säsong där laget missade både Allettan och playoff. Säsongen därpå havererade det fullständigt och Asplöven tvingades dra sig ur Hockeyettan.

Lars ”Lillis” Lövblom, Hudiksvall 16/17
Cirkusen i Hudiksvall visste inga gränser när Lars ”Lillis” Lövblom efter sin första säsong i klubben entledigades från posten som huvudtränare. Det föregicks av intrigerande värdigt en dokusåpa bakom kulisserna och när spelarna tog hans parti och det uppdagades att en klubbrepresentant spelat ut honom för sina egna syftens skull blev det en tvärvändning. Någon månad efter entledigandet återinstallerades han som tränare, gjorde två ytterligare säsonger i klubben och avslutade med att ta Hudik till sin första kvalserie någonsin.

Marcus Norell, Tyringe 17/18
Turerna var många och snåriga den här säsongen, men Marcus Norell torde vara ganska unik i att ha fått sparken två gånger samma säsong - från samma klubb! Det började med samarbetssvårigheter och dispyter med styrelsen som ledde till att han sparkades strax innan jul. Men efter en storm där vissa spelare och fans tog hans parti återinstallerades han trots allt ändå på tränarpositionen samtidigt som styrelsen avgick. Men Norell blev inte långvarig. Sex veckor senare var de sportsliga resultaten så svaga att han kickades igen och ersattes av Henrik Alfredsson.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS